Mirė kaunietis nacionalinės premijos laureatas L. Gutauskas | Kas vyksta Kaune

Mirė kaunietis nacionalinės premijos laureatas L. Gutauskas

BNS 2021/09/25 14:17
Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.

Šeštadienį eidamas 83-iuosius metus mirė tapytojas, iliustratorius, rašytojas, poetas, nacionalinės premijos laureatas Leonardas Gutauskas. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė sūnus Tadas Gutauskas.

„Šiąnakt išėjo Tėvulis… Žmogus – epocha, poetas, rašytojas, dailininkas, didelio, daugialypio talento kūrėjas! Visada gyvensi artimųjų ir daugybės žmonių, bičiulių, kūrybos mylėtojų širdyse…“, – rašė menininko sūnus.

„Netekome iškilaus ir įvairialypio kūrėjo, kurio meninė biografija – tai ištisa mūsų šalies istorijos ir kultūros epocha. Leonardo Gutausko kūryboje – tapyboje, prozoje ar poezijoje – vyravo savitas, gilus ir skaidrus mąstymas, vis grąžindavęs mus prie amžinųjų vertybių prasmės ir jėgos“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

Užuojautą dėl L. Gutausko netekties išreiškė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė: „Šį pasaulį paliko įvairiapusis talentas, savito ir atpažįstamo braižo savininkas. Rašytojas ir menininkas gebėjo meistriškai vaizduoti tiek sakralius, tiek paprastus reiškinius ir sujungti juos į unikalią visumą. L. Gutausko kūryba ilgam išliks Lietuvos meno aukso fonde. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius ir visus L. Gutausko talento gerbėjus.“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu teigė, kad Lietuva neteko vieno ryškiausių ir savičiausių menininkų: „Neaprėpiamo gylio ir talento kūrėjas Leonardas Gutauskas ateities kartoms paliko begalę tapybos, prozos ir poezijos kūrinių, su jo iliustruotomis knygomis užaugo ne viena vaikų karta. Nuoširdžiai užjaučiu menininko šeimą, artimuosius, platų jo kūrybos gerbėjų ratą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.“

L. Gutauskas gimė 1938 metais Kaune, Valstybiniame dailės institute studijavo scenografiją. Nuo 1965 metų jis dalyvavo parodose, 1981 metais įvertintas LTSR valstybine premija.

1998 metais menininkui skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2001 metais – Nacionalinė kultūros ir meno premija už prozos ir poezijos kūrinius.

Literatūroje L. Gutauskas debiutavo 1961 metais eilėraščių rinkiniu „Ištrūko mano žirgai“. Anot kritikų, jo eilėraščiams būdingas panteistinis artumas gamtai, tapybiškas vaizdas. Kūrėjas yra išleidęs beveik dvi dešimtis iliustruotų eilėraščių knygų vaikams, septynis romanus, poezijos knygų bei tekstų muzikos kūriniams.

Nuo 1989 metų L. Gutauskas priklausė tapytojų grupei 24. Jis yra nutapęs Lietuvos menininkų, religinių, mitologinių, abstrakčių kompozicijų.

„L. Gutausko tapyba išsiskiria savita bendražmogiškų temų – amžinybės, tautos istorijos ir atminties, žmogaus tobulėjimo – interpretacija. Paveiksluose vyrauja sakralinė, iškilminga nuotaika, vaizdai metaforiški, paremti poetiniais įvaizdžiais, senovės graikų, Rytų civilizacijų, lietuvių tautodailės simboliais ir vaizdiniais, gamtos motyvai savitai perkurti“, – rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje.

L. Gutausko kūrinių turi Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, užsienio (Rusijos) muziejai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA