Nuo kitų metų elektra mažiausiems vartotojams gali brangti 20 proc. | Kas vyksta Kaune

Nuo kitų metų elektra mažiausiems vartotojams gali brangti 20 proc.

BNS / Sniegė Balčiūnaitė, Roma Pakėnienė 2021/09/24 20:23
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Elektros kaina mažiausiai jos suvartojantiems gyventojams nuo kitų metų gali didėti apie 20 proc., sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas.

Renatas Pocius pabrėžia, kad nuo 2022-ųjų sausio kaina bus reguliuojama tik iki 1000 kWh per metus suvartojantiems namų ūkiams. Visiems kitiems vartotojams taryba kainų nereguliuos – jie elektrą pirks rinkoje, iš nepriklausomų tiekėjų.

„Visuomeninės elektros kainos riba nuo kitų metų didėtų apie 20 proc. – nuo 12,39 iki 15,03 cento už kWh., su PVM būtų 18,19 cento. Standartinio vienos laiko zonos plano vartotojams, suvartojantiems apie 50 kWh per mėnesį, – tai trečiojo liberalizavimo etapo vartotojai, kurie dar liks reguliuojami kitais metais – jų sąskaitos didėtų apie 1,6 euro (21 proc.) – nuo 7,6 euro iki 9,22 euro per mėnesį“, – Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje šią savaitę sakė R. Pocius.

Jo teigimu, skaičiuojant daroma prielaida, kad infrastruktūros dalies reguliavimas neturės didelės įtakos galutiniam tarifui, tačiau daugiau nei pusę jo padidėjimo lems išaugusi elektros kaina rinkoje.

„Pagal preliminarias prognozes modeliuojame, kad elektros įsigijimo kaina bet kokiu atveju tarifą augintų 1,47 cento už kilovatvalandę. Viešuosius interesus atitinkanti paslauga atitinkamai neženkliai mažėtų dėl to“, – kalbėjo R. Pocius.

„Didmeninėje rinkoje stebimas didelis kainų augimas – šios dienos kaina biržoje daugiau nei dvigubai didesnė nei įdėta į tarifą (antrojo šių metų pusmečio tarifą vartotojams – BNS)“, – pridūrė VERT vadovas.

Jo teigimu, prognozuojama, kad jei kainos rinkoje iki metų pabaigos išliks panašios, skirtumas tarp dabartinės ir į šiuo metu galiojantį tarifą įskaičiuotos rinkos kainos sieks apie 67 mln. eurų, iš jų apie 12 mln. eurų galėtų būti įtraukta į naują tarifą kaip kompensacija.

„Bet tai tik prognozė“, – teigė R. Pocius.

Vis dėlto, pasak jo, elektros rinkos kaina, skirtingai nei dujų, turi mažesnę įtaką galutiniam tarifui.

„Tai sudaro apie vieną trečdalį viso tarifo, kitos dalys yra valstybės reguliuojamos“, – teigė jis.

Jo teigimu, tarifą mažiausiems vartotojams kiek didins ir dėl rinkos liberalizavimo numatyta papildoma dedamoji, nes didelė dalis vartotojų išeina į laisvą rinką.

Pirmame rinkos liberalizavimo etape pernai elektros tiekėją pasirinko 99 proc. daugiausiai jos suvartojančių buitinių vartotojų. Šiemet iki gruodžio vidurio jį turės pasirinkti 1-5 tūkst. kWh per metus suvartojantys namų ūkiai – daugiausia daugiabučių gyventojai. Vartotojai, sunaudojantys iki 1 tūkst. kWh per metus, jį turės pasirinkti iki kitų metų gruodžio vidurio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA