Senturgio istorijos: kolekcionavimo aistrą kaunietei įkvėpė nostalgija šeimos relikvijai | Kas vyksta Kaune

Senturgio istorijos: kolekcionavimo aistrą kaunietei įkvėpė nostalgija šeimos relikvijai

Senoviniai daiktais senturgyje „Laiko ratu“ / Organizatorių nuotr.

Šį savaitgalį Kaune vyksta senturgis „Laiko ratu“. Įsigyti antikvarinių daiktų ir sendaikčių čia dažnai atvyksta ir kolekcininkai, istorijos mėgėjai. O už daugelio tokių pomėgių slypi savita, neretai net ir jautri istorija.

Kaunietė Jolita ilgai apžiūrinėjo ant prekystalio stovintį apvalainą arbatinuką, papuoštą mėlynomis gėlėmis. „Prieš maždaug 15 metų tokį labai panašų atidaviau sendaikčių supirkėjui. O buvo šeimos relikvija, seneliams dar tarpukariu padovanojo draugas, iš Vokietijos parvežė.

Nežinau, kas man tada pasirodė, nenaudojamas buvo, atrodė, kam čia reikia, vietą užima. Bet po kurio laiko kažkaip širdį suspaudė, pagailo. Bandžiau ieškoti to sendaiktininko, atpirkti norėjau, bet nepavyko.

Nuo tada pradėjau po antikvariatus, turgelius, muges vaikščioti, skelbimus žiūrinėti, bet taip ir nepavyko rasti to arbatinuko. Bet ką jūs sau galvojat? Bevaikščiodama pamačiau kokių įdomių senovinių daiktų yra, o labiausiai, aišku, arbatinukai krito į akį. Ir dabar jau šiokią tokią kolekciją turiu namie – 16 arbatinukų ir dar kelias smulkmenas senovines“, – apie netikėtą kelią kolekcionavimo link pasakojo moteris.

Senoviniai daiktais senturgyje „Laiko ratu“ / Organizatorių nuotr.

Gyvosios istorijos klubo „Rytų frontas“ narys, Pirmojo pasaulinio karo mūšių rekonstrukcijose dalyvaujantis Martynas istorija domisi jau daug metų. Todėl nenuostabu, kad dažnai užsuką ir į senturgį „Laiko ratu“ ieškodamas čia autentiškų istorinių detalių.

„Radau XX a. pradžios aliumininį puodelį – panašius naudodavo daugelis to meto kariuomenių. Spėju, kad tai gali būti autentiškas kariuomenės puodelis su vėliau pritaisyta ąsele“, – svarstė vyras, dar susidomėjęs ir vokiška Antrojo pasaulinio karo gertuve bei senovine balnakilpe.

Martynas senturgyje „Laiko ratu“ / Organizatorių nuotr.

Prekybos miestelio „Urmas“ teritorijoje senturgis „Laiko ratu“ vyksta keletą kartų per metus. Tai – viena didžiausių tokio pobūdžio mugių Baltijos šalyse. Kaskart čia susirenka apie 300 prekiautojų ir apsilanko tūkstančiai lankytojų.

Senturgyje gausu senovinių baldų, paveikslų, įrankių, knygų, įvairių interjero detalių (stalinių, sieninių laikrodžių, statulėlių, vazų), indų, servizų ir įvairiausių kitų praėjusius laikus primenančių dalykų. Daugiausia daiktų yra atkeliavę iš XX a. pirmosios pusės, bet galima rasti ir XIX, XVIII, o kartais – ir dar senesnių amžių palikimo.

Senturgis šį savaitgalį (rugsėjo 24–26 d.) vyks Kaune nuo ankstaus ryto iki vėlyvos popietės prekybos miestelio „Urmas“ aikštelėje adresu Elektrėnų g. 1F.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA