Ne smerkti, o išklausyti – ankstyvosios intervencijos programa psichoaktyvias medžiagas bandžiusiems jaunuoliams | Kas vyksta Kaune

Ne smerkti, o išklausyti – ankstyvosios intervencijos programa psichoaktyvias medžiagas bandžiusiems jaunuoliams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadalis 15-16 metų amžiaus moksleivių Lietuvoje yra bent kartą bandę narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Tokią sunerimti verčiančią statistiką atskleidžia Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atliktas tyrimas. Tiesa, dėl ypatingai lengvo narkotinių medžiagų prieinamumo tarp mokyklinio amžiaus jaunuolių, ši problema šalyje, specialistų teigimu, išryškėja jau nuo 14 metų amžiaus.

2019 metais atlikto tyrimo duomenimis, bent kartą ar du narkotinių medžiagų yra išbandę 19 proc. šalies penkiolikmečių ir šešiolikmečių. Į statistiką įtraukiant mokyklinio amžiaus vaikus nuo 14 iki 21 metų – šis skaičius tik auga.

Pasak NTAKD specialistų, labiausiai mokyklinio amžiaus paauglių gretose vartojamos kanapės. Taip pat paplitę LSD, haliucinogenai, ekstazis, kokainas.

Ankstyvosios intervencijos programa – ne smerkti, o padėti

Reaguojant į skaudžią statistiką, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai 14-21 metų amžiaus jaunuolius kviečia dalyvauti Ankstyvosios intervencijos programoje. Programos tikslas – ugdyti kritinį jaunuolių mąstymą, skatinti įvertinti narkotinių medžiagų bei alkoholio keliamą žalą, sudaryti galimybes būti išklausytiems bei suprastiems.

„Ankstyvosios intervencijos programa yra pagalbos priemonė, skirta eksperimentuojantiems ar nereguliariai vartojantiems alkoholį ar narkotikus nepilnamečiams ir jauniems asmenims, kurie dar nėra nuo šių medžiagų priklausomi. Programa išskirtinė tuo, jog jos metu skatinamos diskusijos, pasitelkiami interaktyvūs būdai. Veiklų metu nėra moralizuojama, smerkiama ar gąsdinama. Priešingai, jaunuoliams yra suteikiama galimybė būti išklausytiems, suprastiems ir diskutuoti bendraamžių rate“, – sako Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Gerda Kuzmarskienė.

Ankstyvosios intervencijos programa / Organizatorių nuotr.

Ankstyvosios intervencijos programą sudaro trys etapai. Susidomėję programa 14-21 metų amžiaus jaunuoliai kviečiami į pradinį pokalbį, kurio tikslas – motyvuoti jaunuolius dalyvauti programoje,  išsiaiškinti jų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ypatumus bei įvertinti jų tinkamumą programai.

„Pradinis pokalbis trunka apie 30 minučių, o į jį, pagal galimybes, rekomenduojama atvykti kartu su vienu iš tėvų ar globėjų. Kiek vėliau organizuojami 8 val. trukmės praktiniai užsiėmimai grupėje, kurie įprastai vyksta du kartus per savaitę po 2 val. Trečiasis etapas – baigiamasis pokalbis, kurio metu su dalyviu individualiai aptariame programos metu kilusias mintis ir dalyvavimo patirtį“, – teigia Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė Kristina Navickienė.

Ankstyvosios intervencijos programa – tai tarptautinė programa, pagrįsta mokslo ir faktiniais duomenimis, išbandyta net 17 Europos šalių. Ją nuo 2013 m. Lietuvoje diegia NTAKD.

Kauno mieste programą nemokamai įgyvendina Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai, baigę specialius mokymus, skirtus Ankstyvosios intervencijos programos vykdymui.

Užsiregistruoti dalyvauti programoje gali visi norintys 14-21 metų amžiaus asmenys, nereguliariai eksperimentuojantys ar išbandę narkotinių medžiagų arba alkoholio, tačiau nuo jų dar nepriklausomi. Paskatinti jaunuolius prisijungti prie programos raginami ir aplinkiniai – tėvai, globėjai, šeimos nariai, draugai, mokytojai ar bendraklasiai.

Visos programos veiklos yra nemokamos, o užsiregistruoti į jas galima el. paštu kristina.navickiene@kaunovsb.lt, atsiuntus užpildytą ČIA esančią prašymo formą.

Daugiau informacijos apie programą: http://www.kaunovsb.lt/.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA