Klausimas atidėtas: dėl karantino reikalingumo Vyriausybė spręs kitą savaitę | Kas vyksta Kaune

Klausimas atidėtas: dėl karantino reikalingumo Vyriausybė spręs kitą savaitę

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė, Dainora Pankūnė 2021/09/22 14:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės posėdžio pabaigoje trečiadienį anonsavo, kad kitame ministrų kabineto posėdyje bus sprendžiama, kokia forma priimti minėtus griežtinimus – karantino ar ekstremalios situacijos.

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė teigė, jog klausimai, susiję su kaukių dėvėjimu ir galimu nuotoliniu darbu bus sprendžiami kitame posėdyje.

„Mano pasiūlymai būtų tokie – kitam Vyriausybės posėdžiui, nežinau, ar Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), ar Vidaus reikalų ministerija (VRM) ateina su tais pakeitimais, kurie reikalauja Vyriausybės sprendimų, kurie susiję su saugumu uždarose erdvėse pirmiausia – kaukių dėvėjimu, nuotoliniu darbu. Nes reikia labai aiškiai atsakyti į klausimą – koks turi būti statusas – ar ekstremalios padėties, ar karantino. Nes mano nuomone, atsakomybė konkretaus žmogaus už taisyklių pažeidimą yra labais svarbus faktorius. Ir motyvuojantis daug labiau taisyklių laikytis“, – sakė I. Šimonytė.

Ji dar teigė, jog apribojimai su Galimybių pasu veikia, bet galbūt reikia griežtesnės kontrolės. Ją žada dalintis atskiros ministerijos.

Neformaliame ministrų kabineto pasitarime buvo svarstomas ir mokinių izoliacijos, darbo kolektyvų imunizacijos klausimai.

„Kadangi sutarėme, kad pagrindiniai plėtros keliai yra vaikai mokyklose ir darbo kolektyvai. Tai dėl mokyklų operacijų vadovas priims savo sprendimus, kas susiję su vaikų testavimu ir atitinkama izoliacija, kad jis labiau motyvuotų tuos, kurie testuojasi. Čia, matyt, kad reikia dirbti su mokyklų bendruomene, kad tokių būtų daugiau.

O apie darbo kolektyvus – primygtinai rekomenduoju pasiėmus didžiųjų darbdavių duomenis, kuriuose yra dar nemažai nevakcinuotų žmonių, dar apsukti logistinius ratus ir pasiūlyti visą mūsų pagalbą, kad darbuotojai būtų paskiepyti“, – sakė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Kaukėmis tikriausiai neapsiribos: kalbėta ir apie nuotolinį darbą

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paaiškino, kad visi ministrai sutaria, jog kaukių dėvėjimo taisykles būtina griežtinti, tačiau trečiadienį Vyriausybė to nepriėmė, nes buvo tik neformali diskusija. Atitinkami pokyčiai bus, pasak jo, priimti kitą savaitę.

„Šiandien susitikimo statusas buvo neformalus ministrų pasitarimas, kur norėjome apsimainyti mintimis, įsitikinti, kuria kryptimi judame. Tai tikrai dėl kaukių tikrai visas kabinetas sutiko, kad reikia griežtinti taisykles. Taip pat buvo kalba ir apie nuotolinį darbą, dabar kitam trečiadieniui – tik su teisininkais pažiūrėsime dėl statuso: ar tai turi būti ekstremalios situacijos, ar karantino kontekste, nes nuo to priklauso, kieno atsakomybė yra už taisyklių nesilaikymą“, – po Vyriausybės posėdžio paaiškino A. Dulkys

Lietuva pateka į juodą zoną

Trečiadienį ministrų kabinetas neformaliame posėdyje sprendė dėl privalomo apsauginių veido kaukių dėvėjimo uždarose patalpose. Ministrė pirmininkė I. Šimonytė jau antradienį anonsavo, kad dėl to tektų įvesti karantino režimą, nes ekstremalios situacijos metu galimos tik rekomedancijos.

Sveikatos apsaugos ministras prieš pat Vyriausybės posėdį dar anonsavo, jog pokyčiai gali laukti ir renginių uždarose erdvėse.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, jog bus keičiama saviizoliacijos tvarka ugdymo įstaigose.

Delfi primena, jog Lietuva jau antradienį pateko į juodą COVID–19 zoną, 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka jau per 500 atvejų, pildosi ir ligoninių lovos. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, jog aktyvių protrūkių skaičius padvigubėjo. Didžiausias jų augimas fiksuotas ugdymo sektoriuje.

Dėl koronaviruso plitimo karantinas Lietuvoje skelbtas jau du kartus – nuo 2020 metų kovo iki tų metų birželio vidurio ir nuo 2020 metų lapkričio iki šių metų liepos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA