Kauno geležinkelio stotyje – simbolinis Europos ir Baltijos šalių traukinių susitikimas | Kas vyksta Kaune

Kauno geležinkelio stotyje – simbolinis Europos ir Baltijos šalių traukinių susitikimas

Susisiekimo ministerijos nuotr.

Šiandien, rugsėjo 21 dieną, dalyvaujant Lietuvos, Latvijos ir Estijos transporto ministrams, maršrutu Talinas-Ryga-Vilnius pirmą kartą išvyks specialus Baltijos šalių geležinkelio ekspresas, žymintis stiprėjančius regiono ir visos Europos ryšius geležinkelių srityje. Kelionės metu kartu su Europos Komisijos (EK), Baltijos šalių geležinkelių įmonių vadovais ir tarptautiniais ekspertais ministrai traukinyje diskutuos apie „Rail Baltica“ projekto potencialą tvariam judumui bei ekonominiam augimui, taip pat Rygos stoties statybų aikštelėje paruoš laiko kapsulę ateities kartoms. 

Rugsėjo 22 d. šis Baltijos traukinys iš Vilniaus tęs kelionę į Kauną, kur įvyks simbolinis susitikimas su iš Lenkijos atvyksiančiu, per Europą nuo Lisabonos keliaujančiu, „Connecting Europe Express“ traukiniu, rašoma Susisiekimo ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Baltijos regionui, įgyvendinančiam „Rail Baltica“ projektą, šis EK ir Baltijos šalių traukinių susitikimas – reikšmingas įvykis, simbolizuojantis siekį sklandžiai įsilieti į Europos geležinkelių tinklą ir tapti skirtingų pločio vėžių jungtimi tarp Rytų ir Vakarų, Šiaurės ir Pietų. Kartu tai – tvirtas pareiškimas visai Europai, parodantis, koks reikšmingas yra greitojo geležinkelio „Rail Baltica“ projektas, kuris kardinaliai transformuos viso regiono veidą. Ir galų gale tai – graži iniciatyva šiemet minint Europos geležinkelio metus“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Anot „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus Manto Bartuškos, Vakarų Europos jungties ir Baltijos regiono traukinių susitikimas transliuoja ir kitų svarbią žinią: skatinimą aktyvesnį keliavimą bei krovinių vežimą saugia ir aplinkai draugiška transporto priemone – traukiniais.

„Geležinkeliai yra viena labiausiai ekologiškų, saugių ir novatoriškų transporto priemonių, kuri gali vaidinti esminį vaidmenį pereinant prie tvaraus ir pažangaus judumo. Mūsų vertybės sutampa su EK paskelbtu žaliuoju kursu – savo ruožtu žalią judėjimą skatiname įvairiomis iniciatyvomis. Tuo tarpu „Rail Baltica“ projektas, dar labiau išpopuliarindamas keliavimą traukiniu, tik padės pasiekti bendrą ES šalių tikslą“, – tikina jis.

Baltijos ekspresu taip pat vyks Šiaurės-Baltijos jūrų TEN-T koridoriaus koordinatorė Catherine Trautmann, EK Mobilumo ir transporto direktorato generalinis direktorius Henrikas Hololei, Baltijos šalių bei Suomijos geležinkelių sektoriaus atstovai.

Baltijos valstybes jungiančios kelionės metu įvyks trys diskusijos ir forumai: nuo 9.10 val. apie geležinkelių vaidmenį ir indėlį į Europos regionų socialinį ir ekonominį vystymąsi bei tvarų judumą, nuo 13.30 val. apie geležinkelio stoties teritorijų vystymo miestuose perspektyvas, o nuo 16.45 val. – apie krovinių gabenimo galimybes „Rail Baltica“ ir Šiaurės jūros transporto koridoriais. Tiesiogiai transliacijas bus galima žiūrėti čia.

Pagrindinės specialių sustojimų stotelės – Tartu, Ryga ir Kaunas. Tartu keliautojus pasveikins miesto meras, o svečiai aplankys renovuotą geležinkelio stotį, mat Tartu 2024 metais bus paskelbta Europos kultūros sostine. Rygoje vyks iškilminga laiko kapsulės paruošimo ceremonija, o Kauno geležinkelio stotyje numatytas simbolinis Europos ir Baltijos šalių traukinių susitikimas.

Siekiant paskatinti kuo daugiau žmonių keliauti, o verslą vežti krovinius traukiniais, 2021 m. paskelbti Europos geležinkelių metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA