Patvirtinti KET pakeitimai: neliks kai kurių kelio ženklų, laukia naujos automobilių parkavimo taisyklės | Kas vyksta Kaune

Patvirtinti KET pakeitimai: neliks kai kurių kelio ženklų, laukia naujos automobilių parkavimo taisyklės

BNS 2021/09/15 13:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį patvirtino Kelių eismo taisyklių pakeitimo pakeitimus, kitąmet leisiančius skirti atskiras gatves dviračių eismui, ženklais riboti elektrinių paspirtukų eismą. Dalis pakeitimų įsigalios nuo kitų metų sausio, dalis – nuo birželio.

Nuo sausio bus draudžiama statyti automobilius gatvių ir kiemų sankirtose ir penkių metrų atstumu nuo jų važiuojamojoje dalyje.

Dar viena naujovė – specialųjį transportą su švyturėliais vairuotojai turės praleisti sudarydami eismo koridorių gatvės centre, t.y pasitraukdami ir į dešinį, ir į kairį kelkraštį, o ne tik į dešinį, kaip iki šiol.

Apsisukant automobiliams sankryžose, visais atvejais vairuotojai turės duoti pirmenybę kitiems automobiliams. Taisyklėse atsiras ir nuostata, kad baigus krauti elektromobilį, vairuotojas jį turi nedelsdamas patraukti iš įkrovimo vietos, jeigu kelio ženklai nenurodo kitaip.

Tikslinama ir tvarka važiuojant iš lėtėjimo-greitėjimo juostos. Jei lėtėjimo-greitėjimo juosta važiuos automobilis ir norės įsilieti į pagrindinį srautą, jis turės praleisti automobilius visais atvejais. Jei jis nekeis juostos, tuomet turės ir toliau pirmumą prieš visus automobilius, net ir besirikiuojančius iš pagrindinio srauto.

Tolesni pakeitimai įsigalios birželį.

Nuo kitų metų birželio 1-osios galės būti įrengiamos „dviračių gatvės“, jos turėtų atsirasti lėto eismo, siaurose senamiesčių ar kurortų gatvėse. Čia vyks mišrus eismas, bet dviračiams būtų leidžiama važiuoti per visą gatvės plotį, nesilaikant dešiniojo krašto taisyklės, jų nebus galima lenkti išvažiuojant į priešpriešinę eismo juostą, bus draudžiama važiuoti greičiau nei 30 km/h.

Nauju ženklu „Motorinių dviračių eismas draudžiamas“ būtų galima riboti motorinių dviračių ir elektrinių paspirtukų eismą, kur yra intensyvus pėsčiųjų eismas ar kur to reikalauja eismo sąlygos. Dar vienas naujas ženklas bus skirtas draudimui statyti namelius ant ratų ir kemperius.

Numatyta, kad bus galima įrengti dviejų tipų eismo juostas – A, skirtas tik maršrutiniam transportui, ir A+, skirtas ir kai kurioms kitoms transporto priemonėms. Šiose juostose prie sankryžų numatyta galimybė įrengti atskirus tik maršrutiniam transportui skirtus baltos spalvos šviesoforų signalus juodame fone.

A+ juosta galės važiuoti dviračiai, mopedai, motociklai, lengvųjų keturračių vairuotojai, taip pat automobiliai, skirti neįgaliesiems ar juos aptarnaujančiam transportui suderinus su savivaldybe.

Taip pat numatyta leisti į draudžiamaisiais kelio ženklais pažymėtą zoną vykti ir automobiliams, teikiantiems keleivių vežimo paslaugas.

Be kitų pakeitimų, gyvenamojoje zonoje nebebus taikomas draudimas judėti važiuojamąja dalimi riedučiais, riedlentėmis, ar paspirtukais be variklio, skiriamieji ženklai neįgaliųjų transporto priemonėms taps neprivalomi,

Neliks ir dviejų nebeaktualių informacinių ženklų „Internetas“ ir „Radijas“.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, kad dalis pakeitimų dar galės būti koreguojami atsižvelgiant į visuomenės pastabas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA