SAM ruošiasi blogėjančiai COVID-19 situacijai: jau aišku, kokios veiklos būtų ribojamos pirmiausia | Kas vyksta Kaune

SAM ruošiasi blogėjančiai COVID-19 situacijai: jau aišku, kokios veiklos būtų ribojamos pirmiausia

delfi.lt 2021/09/14 13:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo pirmadienio tie žmonės, kurie neturi „gpaso”, turi gyventi su tam tikrais ribojimais. Kaip sekasi verslininkams ir kokių pokyčių laukti toliau?

Kol kas viskas vyksta sklandžiai

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė „Delfi TV“ laidoje „Dienos interviu“ sako, kad bendrai paėmus kol kas tikrinimai prekybos centruose vyksta gana sklandžiai.

„Per pirmąją dieną matome mažesnius pirkėjų srautus, kartais kylančius konfliktus, kai kuriuos išryškėjančius nesklandumus, bet bendrai paėmus, gana ramus darbas. Taip galima pasakyti“, – laidos pradžioje sakė pašnekovė.

R. Vainienė taip pat tikino, kad pokyčiams buvo ruoštasi rimtai, konsultavosi net su policijos pareigūnais.

„Tam (padidintai apsaugai) buvo ruošiamasi, nes pagrindinis nuogąstavimas ir buvo, kad žmonės bus labai pasipiktinę, galimos ir provokacijos. Dėl to mes turėjome aptarimą su policija, aptarėme, kaip turėsime elgtis, jeigu kiltų konfliktinės situacijos arba jeigu asmuo ateitų su padirbtu galimybių pasu, ar kitokiu dokumentu. Prekybininkai, prekybos centrai tam ruošėsi, o kaštus taip, jau pradėjo skaičiuoti, bet dabar akcentas yra ne ten, todėl nenorėčiau daugiau apie tai kalbėti, kažkada vėliau, kai bus suskaičiuotos apimtys. Bet buvo pasižiūrėta rimtai – nebus žiūrima pro pirštus“, – sako pašnekovė.

Žmonėms trūksta aiškumo

Tiesa, daugelis pripažįsta, kad dabar viena aktualiausių problemų yra ta, kad žmonės tiesiog nebesusigaudo ir nespėja sekti informacijos. R. Vainienė tikina, kad ir prekybininkams tenka žmonėms padėti ir paaiškinti.

„Tikrai aiškina, ir ta informacija yra, bet ji padrika. Ji pirmiausia yra teisės aktuose, bet ne visi žmonės skaito tuos painius, sudėtingus teisės aktus, dėl to prekybos vietose yra iškabinti plakatai, tiems klausimams yra ruošiamasi. Ateina vyresnio amžiaus žmogus, atsineša dokumentą, kad jis yra vakcinuotas, bet tai nėra tas dokumentas, su kuriuo galima įleisti į prekybos salę.

Tas aiškinamasis darbas yra tik viena dalis proceso. Pasižiūrėsime po kelių dienų, kai pasibaigs žmonių maisto atsargos, nes jie greičiausia, kad užsipirko savaitgalį. Taigi dar anksti viščiukus skaičiuoti. Matysime, kaip čia bus“, – sako pašnekovė.

Rūta Vainienė / DELFI nuotr.

Kokias veiklas ribotų pirmiausia?

Audrius Ščeponavičius, SAM Visuomenės sveikatos departamento direktorius, laidoje paklausus, kokie sprendimai gali būti ruošiami ateičiai ir ar gali būti, kad žiemą tie žmonės, kurie neturi „gpaso”, turės dar mažiau galimybių.

„Tai labai priklauso nuo epidemiologinės situacijos. Pamenate, kad rugpjūčio mėnesį, kai atsirado tas galimybių pasas, buvo nuo trijų šimtų, kai ligoninėse yra trys šimtai asmenų, tai šiandien turime jau daugiau nei aštuonis šimtus, greitai turėsime tūkstantį. Iš tiesų, dabar pagrinde mes žiūrime į ligoninių užimtumą. Jau šiandien matome, kad kai kurios sveikatos priežiūros įstaigos stabdo kai kurias planines operacijas.

Taigi pagrindinis kriterijus šiuo metu yra užimtumas ligoninėse ir taip pat matome, kad devyniasdešimt procentų, kurie yra susirgę, jie yra nevakcinuoti, ir tiek pat procentų, kurie yra ligoninėse, jie yra nevakcinuoti, devyniasdešimt procentų mirusių šiuo metu yra nevakcinuoti. Labai svarbu, kokia yra ir bus epidemiologinė situacija. Mes jau turime pasirengę kai kuriuos kriterijus, kurias veiklas pirmiausia pradėtume kažkiek riboti, jeigu situacija būtų dar labiau įtempta ir ligoninių užimtumas dar labiau kiltų“, – tikina SAM atstovas.

SAM atstovas patikslino, kokios tai būtų veiklos.

„Diskusijos vyksta, kaip ir anksčiau, renginiai, kurie yra dideli, taip pat neformalus ugdymas ir kitos veiklos, kur yra didelė tikimybė užsikrėsti virusu, kur yra dideli žmonių srautai. Pirmiausia būtų tie dalykai ribojimai. Bet šiuo metu diskutuojama, sprendimai nėra priimti“, – patikslino pašnekovas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA