Profesorius S. Čaplinskas: reikės ir ketvirtos vakcinos nuo koronaviruso dozės | Kas vyksta Kaune

Profesorius S. Čaplinskas: reikės ir ketvirtos vakcinos nuo koronaviruso dozės

delfi.lt 2021/09/12 10:51
DELFI nuotr.

Sustiprinamąja vakcinos nuo koronaviruso doze jau pradėti skiepijami sveikatos apsaugos sistemoje, slaugos ir globos įstaigose dirbantys žmonės, taip pat vyresni nei 65 metų gyventojai. Profesorius Saulius Čaplinskas laidoje „Info diena“ užsiminė, jog gali reikėti ir ketvirtos skiepo nuo koronaviruso dozės.

„Jau seniai aišku, kad koronavirusui susiformuoja imunitetas ir po skiepo, ir persirgus. Tačiau susiformuoja ne pas mus visus vienodai. O iš kitos pusės, pas visus su laiku jis blėsta. Nuo pat pradžių bus aišku, kad sustiprinanti dozė bus reikalinga. Tik buvo svarstoma, kada jis bus reikalinga“, – laidoje teigė profesorius.

Jis aiškino, jog dabar rekomendacija jau aiški – praėjus 6 mėnesiams po pilnos vakcinos schemos, reikalinga trečioji vakcina, vadinamoji sustiprinančioji.

„Daugiau laukti yra netikslinga. Nes žmogus gali net ir po skiepo, susidūręs su virusu gali susirgti“, – aiškino S. Čaplinskas.

Tarp medikų atliktas antikūnų tyrimas parodė, jog imunitetas koronavirusui su laiku blėsta.

„O tie, kurių imunitetas susikūrė persirgus, jų imunitetas yra stipresnis, nei po skiepo. Tai nėra nieko nuostabaus. (…) Kaina, kuria įgyjamas imunitetas persirgus yra labai didelė, po to ilgalaikės pasekmės sveikatai. Tai tik dar kartą buvo įrodymas, kad reikia skiepytis. Ir sekti, kada imunitetas jau silpsta“, – kalbėjo profesorius.

„Info dienos“ pašnekovas kalbėjo, jog nėra ko laukti, ir kiekvienas, kuriam po pilnos vakcinacijos jau praėjo 6 mėnesiai, turėtų gauti trečia vakcinos dozę.

„Arba jeigu kyla įtarimas, kad galbūt nesusiformavo imunitetas ir anksčiau“, – aiškino jis.

Izraelyje vakcinavimas trečia vakcinos doze įsibėgėja. Profesorius S. Čaplinskas ragino neišsigąsti šalutinių poveikių.

„Tam reikia būti pasiruošus ir nusiteikus. Bet ne pas visus kyla tos stipresnės nepageidaujamos reakcijos, ne visiems riekia vaistų ar pagulėti namuose. Paprasčiausiai reikia būti tam nusiteikus ir pasiruošus, gal pora dienų gali būti nedarbingos“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Profesorius teigė, jog ketvirtosios vakcinos dozės prireiks, tačiau neaišku kada.

„Ketvirtosios dozės, panašu, kad prireiks. Tik neaišku kada. Ir šiai dienai prognozės yra tokios, kad ketvirtosios dozės arba imunitetą sustiprinančios imunitetą dozės, greičiausiai nereikės po metų. Jos gali reikėti vėliau. Bet kol kas tai yra tik prielaidos, pagal tai, kaip vystosi imunitetas, kaip kaupiasi tos imuninės atminties ląstelės. Kiekvienas iš mūsų turėtume suprasti tokį dalyką, kad kai mes persirgome arba pasiskiepijome, jei pas mus didelis antikūnų titras, pakankamas tam, kad jie galėtų įveikti užsikrėtimo atveju naujai papuolančius virusus.

Tai mes paprasčiausiai nesusirgsime. Bet jeigu tų antikūnų bus nepakankamai, bet bus pakankamai imuninės atminties ląstelių, tai po 3–5 dienų jos prigamins didelę armiją neutralizuojančių antikūnų. Ir tokiu atveju liga praeis greičiau ir trumpiau mes skleisime virusą kitiems“, – laidoje aiškino profesorius S. Čaplinskas.

Jis aiškino, jog dėl to, kad virusas nieku nedings, nekyla jokių abejonių.

„Pagalvokime patys, kodėl jis turėtų dingti? Jei jis gerai jaučiasi tarp žmonių. Virusas atėjo visam laikui, kitas klausimas – kada nusistovės tas balansas, kai bus tikrai daug žmonių, turinčių imunitetą. Tada virusas nebesukels tokių stiprių ligos protrūkių ir tokios sunkios klinikinės eigos. Ir gal taps labiau panašus į sezoninio peršalimo ligą. Bet ekspertai nemano, jog tai galėtų atsitikti anksčiau, nei po 2–3 metų“, – „Info dienai“ sakė profesorius S. Čaplinskas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA