Nauji ribojimai parduotuvėms atsieis nepigiai: atlyginimų kilimo darbuotojams teks palaukti | Kas vyksta Kaune

Nauji ribojimai parduotuvėms atsieis nepigiai: atlyginimų kilimo darbuotojams teks palaukti

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2021/09/09 11:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kai kurie prekybos tinklai skaičiuoja, kad valdžios užmojai nuo pirmadienio į didesnes parduotuves nei 1500 kv.m. leisti tik „gpasus” turinčius asmenis, per mėnesį jiems atsieis ne vieną šimtą tūkstančių. Pasak prekybininkų, kalbant apie atlyginimų darbuotojams kėlimą, naujieji ribojimai tam „yra peilis.“

„Norfa“ vadovas Dainius Dundulis „Delfi“ nesunkiai paskaičiavo, kiek nuo pirmadienio įsigaliojantys ribojimai dėl patekimo į didesnes parduotuves kiekvieną mėnesį kainuos jų prekybos tinklui.

Jis aiškino, kad jei vienai parduotuvei, kurios prekybos plotas yra didesnis nei 1500 kv.m., būtų paskirtas bent vienas apsaugos darbuotojas, kuris tikrintų „gpasus”, per mėnesį tai parduotuvei atsieitų apie 3 tūkst. Eur.

„Bet čia suma, jei bus vienas papildomas žmogus. O jeigu jų bus daugiau, suma didės. Parduotuvių, kuriose tokių tikrinimų prireiks, yra apie 40“, – sakė „Norfa“ vadovas ir patikslino, kad grubiai skaičiuojant visam prekybos tinklui per mėnesį nauji ribojimai tikrinimai kainuos apie 200-300 tūkst. Eur.

„Ši suma yra apie 5 proc. mūsų atlyginimų fondo, kurį išmokame per mėnesį, nes su visais mokesčiais per mėnesį mes išmokame nepilnus 5 mln. Eur atlyginimų“, – lygino jis.

D. Dundulis aiškino nekritikuojantis valdžios sprendimo tikrinti „gpasus”, tačiau pabrėžė, kad tokie sprendimai tiek darbo efektyvumui, tiek kalbant apie darbuotojų atlyginimų kėlimą, nėra teigiami.

„Jeigu tu nori, kad atlyginimai visumoje darbuotojams kiltų, tokie dalykai yra peilis“, – sakė vadovas.

Kol kas, kaip tiksliai bus tikrinamas „gpasas”, D. Dundulis patikslinti negalėjo.

„Atvirai pasakius, mes šiai dienai net tiksliai nežinome, kaip tikrinsime galimybių pasus. Ruošiamės dviem scenarijams – tikrinti prie kasos arba prie parduotuvės įėjimo. Tvarka aiškės artėjant datai, lauksime atsakymų iš valdžios.

Bendrai kalbant, valdžiai priimant tokius sprendimus, visada reikia įnešti aiškumo, nes mes žmonėms turime aiškiai pasakyti, kaip vykdysime ribojimus. Aš šiandien įstatymą skaitau taip, kad mes kalbame būtent apie aptarnavimą, o jokia kalba neina apie neįleidimą į parduotuvę neturint galimybių paso“, – sakė jis.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakojo, kad prekybos tinklas yra pasiruošęs rugsėjo 13 dieną užtikrinti, kad būtų laikomasi Vyriausybės nustatytų ribojimų.

Ribojimų įgyvendinimas, kaip buvo aiškinama, prekybos tinklui taip pat atsieis nemenką sumą.

„Skaičiuojame, kad pirkėjų srautų valdymo ir apsaugos stiprinimas kas mėnesį papildomai pareikalaus apie 300 tūkst. eurų“, – teigė E. Dapkienė.

Prekybos tinklo „IKI“ atstovai teigė, kad kiek bus patirta išlaidų dėl „gpaso” tikrinimų, kol kas dar pasakyti anksti, o „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė aiškino, kad prekybos tinklas konkrečios sumos ir investicijos nėra linkęs viešinti.

„Rimi Lietuva“ atstovai tikino, kad netrukus turėtų paaiškėti, kaip tiksliai atrodys „gpaso” tikrinimas prie „Rimi“ parduotuvių, o nuo to priklausys ir reikiamos investicijos.

„Bet kokiu atveju, pokyčiams esame pasiruošę, o mūsų pirkėjai artimiausiu laiku bus išsamiai informuoti apie tai, kaip imunizacijos dokumentų tikrinimas vyks „Rimi“ parduotuvėse“, – sakė atstovė.

Panašiai kabėjo ir „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

„LR Vyriausybės ir kitų institucijų nustatytus reikalavimus visą laiką vykdome atsakingai, tad tokiais pačiais principais vadovausimės ir po rugsėjo 13 dienos.

Šiuo metu vertiname skirtingus technologinius sprendimus, kurie, esant poreikiui, leis pagreitinti galimybių pasų tikrinimo procesą“, – sakė jis.

Primename, kad nuo rugsėjo 13 dienos į didesnes nei 1500 kv.m. parduotuves bus įleidžiami tik „gpasą” arba imunitetą bei tai įrodančius dokumentus turintys asmenys.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA