Pristatytas atnaujintas Kauno miesto poliklinikos poskyris: patalpas prikėlė iš griuvėsių (foto, video) | Kas vyksta Kaune

Pristatytas atnaujintas Kauno miesto poliklinikos poskyris: patalpas prikėlė iš griuvėsių (foto, video)

D. Biržiečio nuotr.

Kauno miesto poliklinika rudenį sutinka pakilia nuotaika – trečiadienį oficialiai pristatytas atnaujintas Šančių padalinio Rokų poskyris. Kapitališkai suremontavus pirmąjį pastato aukštą, pacientams bus lengviau patekti į gydymo įstaigą, sveikatos priežiūros paslaugos čia bus organizuojamos efektyviau.

Trečiadienio popietę Borutos g. 16 esančiame poliklinikos Rokų poskyryje padvelkė įkurtuvėmis. Nors kauniečiai čia priimami jau seniai, medikai dirbo tam nepritaikytose patalpose, o nuo šiol situacija keičiasi iš esmės.

„Atsinaujinanti Kauno miesto poliklinika – geras pavyzdys, kad efektyvi vadyba duoda apčiuopiamų rezultatų. Prieš kelerius metus, atskirus juridinius vienetus apjungus į vieną įstaigą, Kaunas kėlė pagrindinį tikslą – sudaryti orias sąlygas ten dirbantiems medikams. Optimizavus administracinį aparatą, gerokai sumažinus su medicina nesusijusio personalo kiekį, lėšos perskirstytos gydytojų atlyginimams, patalpų remontui.

Dabar matome šio nuoseklaus darbo rezultatą. Poliklinikos filialuose auga pacientų gretos, kabinetuose daugėja patyrusių savo srities profesionalų. Džiaugiuosi, kad nuo šiol Rokų gyventojai turės kokybiškesnes sveikatos priežiūros paslaugas. Tikiu, kad tokių pozityvių pokyčių Kaune bus ir daugiau“, – žiniasklaidai perduotame komentare sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pacientų skaičius auga

Kaip „Kas vyksta Kaune“ aiškino Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša, poreikis atnaujinti Rokų poskyrį kilo dėl to, kad tai yra vienintelė pirminės sveikatos priežiūros įstaiga šioje gyvenvietėje, ji yra populiari, pacientų skaičius auga. Visgi poliklinika buvo apribota antru pastato aukštu, kas sudarė problemų tiek patekimo, tiek ploto prasmėmis.

„Apačioje buvo nenaudojamos patalpos. Prireikė nemažų investicijų, tačiau dabar jas suremontavome, ten lengvai gali patekti ir neįgalūs, ir sunkiau judantys pacientai. Iš kitos pusės, žymiai erdviau gydytojams. Kadangi matome ne tik pacientų skaičiaus augimą, bet ir į tą pusę besiplečiantį Kauną, tokiu būdu tą vietą padarėme patrauklesnę.

Čia yra daugiau potencialo tolimesnei plėtrai. Antras aukštas liko mūsų žinioje, jį taip pat remontuosime, yra planų ten įrengti erdvę bendruomenei, kur galėtų susirinkti vietos gyventojai. Jeigu plėtra bus sparti, ko labai norime, įrengsime daugiau ir gydytojų kabinetų“, – pasakojo P. Kibiša.

Direktoriaus pateiktais liepos duomenimis, Rokų poskyryje priregistruoti 2 388 drausti asmenys, su nedraustais skaičiuojami 2 493 asmenys. Per pastaruosius metus papildomo medicininio personalo čia priimta nebuvo, tačiau esantiems dirbti bus daug patogiau, gydytojų, patikino P. Kibiša, ateityje ne mažės, o daugės.

Rokų poskyrio remontas iš viso atsiėjo 121 tūkst. eurų be PVM. 69,5 tūkst. eurų šios sumos padengta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų pagal projektą „Sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo gerinimas Kaune“, kitą dalį skyrė pati poliklinika ir Kauno savivaldybė.

Padės trumpinti eiles ir paskirstyti krūvį

Poliklinikos Šančių padalinio vadovė Rasa Marija Denisenko naujienų portalui detalizavo, kad suremontuotos visiškai nenaudotos patalpos Rokų poskyrio pirmame aukšte, kur tikrąja to žodžio prasme buvo griuvėsiai. Anksčiau medikai dirbo savivaldybės patalpose antrame pastato aukšte, kurioms verkiant reikėjo remonto, o dabar pirmasis aukštas modernus ir absoliučiai pritaikytas sveikatos priežiūros paslaugoms.

Gydytojas ir slaugytojas čia turi atskiras darbo vietas, tokiu būdu galima priimti daugiau pacientų. Mat ne visiems reikia tik gydytis, dalį klausimų pagal savo kompetenciją gali spręsti slaugytojas, t. y. profilaktinės procedūros, svorio, kraujospūdžio matavimas, prevencinės programos, kurių krūvį galima nuimti nuo gydytojo.

„Dabar į Rokų poskyrį atėjęs žmogus pirmiausia patenka į slaugytojo kabinetą, kur išsiaiškinama, ko asmeniui reikia ir sprendžiama, ar jį siųsti pas gydytoją. Šitaip trumpėja eilės, gerėja specialistų prieinamumas, žmonės labiau patenkinti.

Šiuo metu čia dirba dvi šeimos gydytojos su slaugytojomis, taip pat įrengtas neplaninės sveikatos priežiūros kabinetas, procedūrinis kabinetas, antrame aukšte išlieka odontologai, masažo, fizinės medicinos ir reabilitacijos kabinetai“, – vardijo R. M. Denisenko.

Plečiamas paslaugų spektras

Šančių padalinio vadovė pažymėjo, kad anksčiau į antrą aukštą buvo sunku patekti žmonėms su negalia – nebuvo lifto, neįgaliuosius reikėdavo tiesiog užnešti. Dabar yra geras privažiavimas, patekimas sunkiau judantiems ar negalią turintiems žmonėms. Sąlygos reikšmingai pagerėjo tiek Rokuose dirbantiems medikams, tiek pacientams.

Anot R. M. Denisenko, periferijoje gyvenantiems žmonėms reikia lygiai tokių pačių paslaugų kaip ir Šančiuose, Dainavoje ar kituose stambiuose mikrorajonuose. Reikalingas šeimos gydytojas, kuris sprendžia, kokią medicininę pagalbą pacientui skirti, siunčia ir neurologams, ir kardiologams.

„Tačiau dabar Rokuose yra galimybė paimti kraujo mėginius, nereikia važiuoti į Šančių padalinį. Laboratorija atlieka kai kuriuos tyrimus, o išsamiam ištyrimui kraujas keliauja į Dainavos polikliniką, kur turime didelę laboratoriją. Užrašomos kardiogramos.

Šiuo metu Rokų poskyris yra pilnavertė sveikatos priežiūros įstaiga. Taip, ten nėra specialistų, tačiau jie yra Šančių padalinyje, kuriam ir priklauso Rokai“, – džiaugėsi R. M. Denisenko.

Konsultuoja gyvai ir nuotoliniu būdu

Ribojimai dėl COVID-19 pandemijos Rokų poskyryje galioja kaip ir visose kitose gydymo įstaigose. Pacientai yra priimami gyvai, jeigu nori, teikiamos tiek nuotolinės, tiek kontaktinės paslaugos. Žmogus gali pats pasirinkti ir registruotis nuotolinei arba kontaktinei konsultacijai.

Atvykti, kaip ir anksčiau, reikia tuo laiku, kuriuo asmuo užsiregistruoja. Su savimi privalu turėti apsauginę veido kaukę, pamatuojama temperatūra, dezinfekuojamos rankos. Ekstremali situacija likusi, COVID-19 atvejų daugėja, tad šitaip saugomi kiti pacientai ir darbuotojai.

„Labai daug žmonių dabar lankosi gyvai, jie nori kontaktinių konsultacijų, nors negaliu pasakyti, kad nuotolinės paslaugos neturi paklausos. Jeigu pacientams tik reikia išsirašyti vaistus, kokio nors siuntimo, kai gydytojas visas ligas mato elektroninėje sistemoje, vykti į įstaigą nėra jokio reikalo“, – komentavo Šančių padalinio vadovė.

Per karantiną nesnaudė

Tuo metu P. Kibiša pridėjo, kad pastoviai modernizuojami ir kiti Kauno miesto poliklinikos padaliniai. Paskutinės buvo atnaujintos Kalniečių, Šilainių poliklinikų registratūros, pašnekovo vertinimu, gerai išnaudotas karantino laikotarpis, kai buvo apribotas patekimas į gydymo įstaigas. Darbai minimaliai sutrikdė tiek personalo veiklą, tiek pacientų srautą.

Šiuo metu didžiulis remontas atliekamas Kalniečių padalinyje. Ten perdaromas visas antras aukštas, kur bus įrengtas šeimos medicinos centras. Taip pat atnaujinami Šančių ir Kalniečių padalinių Odontologijos skyriai, įsigyta nauja odontologinė įranga, tuo pačiu keičiami elektros, oro, vandens tiekimo ir išsiurbimo įvadai.

„Manau, kad metų pabaigoje atsidarysime. Didelė dalis materialiosios bazės atnaujinama, stengiamės daugiausia lėšų skirti toms vietoms, kurios buvo silpniausios, labiau apleistos“, – modernizavimo strategiją įvardijo P. Kibiša.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA