S. Skvernelis palieka „valstiečius“: kartu išsiveda dar beveik dešimt bendražygių | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis palieka „valstiečius“: kartu išsiveda dar beveik dešimt bendražygių papildyta

delfi.lt / Dalia Plikūnė, BNS 2021/09/07 10:10
S. Skvernelio konferencija / DELFI nuotr.

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, jog Seime buria naują frakciją. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas, bet partijai niekada nepriklausęs S. Skvernelis su savimi į naują frakciją išsiveda dar beveik 10 valstiečių frakcijos narių.

„Naujoji frakcija yra kuriama. Ji bus registruota iškart rudens sesijoje. Ji vadinsis „Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, – sakė vienos jos būsimų narių Linas Kukuraitis.

Jis teigė, kad frakcija dirbs opozicijoje.

Pateikiame naujosios S. Skvernelio frakcijos sąrašą, o skliaustuose – frakciją, kuriai politikai iki šiol priklausė:

Saulius Skvernelis (LVŽS);
Algirdas Stončaitis (LVŽS);
Lukas Savickas (LVŽS);
Rūta Miliūtė (LVŽS);
Tomas Tomilinas (LVŽS);
Linas Kukuraitis (LVŽS);
Laima Mogenienė (LVŽS);
Laima Nagienė (LVŽS);
Rima Baškienė (LVŽS);
Zenonas Streikus (LVŽS);
Vytautas Bakas (Mišri Seimo narių grupė);
Algirdas Butkevičius (Mišri Seimo narių grupė);
Domas Griškevičius (Mišri Seimo narių grupė).

„Nors kai kam šis sprendimas gali atrodyti netikėtas arba kiek spontaniškas, iš tiesų frakcijos kūrimas gimsta iš rimtų šios komandos diskusijų, procesų visuomenėje ir politikoje apmąstymų, (…) vertybinių diskusijų, ir, žinoma, pasidalintos ir sutartos bendros vizijos“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Linas Kukuraitis / DELFI nuotr.

S. Skvernelis: tai nėra kažkoks atskilimas

S. Skvernelis savo pasisakymą pradėjo nuo situacijos Lietuvoje aptarimo.

„Mes matome pakankamai supriešintą, suskaldytą valstybę. Tokia situacija deja yra naudinga nemažai daliai politikų – tiek esančių pozicijoje, tiek ir opozicijoje, nes per konfliktą, supriešinimą, yra stiprinamos pozicijos, renkami politiniai dividendai.

Tiek aš, tiek mano kolegos po ilgų svarstymų nusprendėme, kad nesinori dalyvauti tokioje skaldymo ir konfliktų skatinimo politikoje. Nuo to kenčia ne kas kitas, o tik valstybė ir Lietuvos žmonės“, – kalbėjo jis.

Politikas aiškino, kad ši nauja frakcija „nėra kažkoks atskilimas arba dirbtinas politinis darinys“.

„Tai yra tiesiog susijungimas su partneriais ir bendraminčiais. Tai yra žmonės, kurie dirbo „valstiečių žaliųjų“ frakcijoje ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai (…). Vertiname jų patirtį, stiprybes ir dėkojame už susijungimą kartu“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Žada būti konstruktyvia opozicija

S. Skvernelis teigė, kad ši frakcija bus konstruktyvi opozicija dabartinei Vyriausybei.

„Dažnai tenka girdėti, ar galima kažką remti iš Vyriausybės sprendimų, – tiesiog turėtume grįžti prie darbotvarkės, kada bus tie sprendimai darbotvarkėje, tada bus galima svarstyti. Nors jau beveik metai praėjo, kol kas nematome labai aiškios, ambicingos šitos Vyriausybės darbotvarkės“, – sakė S. Skvernelis.

Jis priminė, kad dauguma naujosios frakcijos narių nėra politikos naujokai.

„Noriu priminti, kad turėjome efektyvią, realiais darbais grįstą XVII Vyriausybę, esame sukaupę patirties, turime iš ko pasimokyti, ir kartu, ką pasiūlyti“, – teigė S. Skvernelis.

S. Skvernelis teigė, jog frakcija seniūno dar neturi, jis bus renkamas prieš Seimo sesiją.

„Tikiuosi, kad bus malonių netikėtumų, ne taip, kaip visi galvoja renkant seniūną. Dar noriu pabrėžti, jog priėmėme sprendimą, jog rotuosime seniūną prieš sesiją“, – sakė S. Skvernelis.

Įkvėpė stipri komanda

Kitas buvęs premjeras Algirdas Butkevičius paaiškino, kad Mišri grupė, kurią sudaro trys Seimo nariai, vieningai priėmė sprendimą jungtis.

Jis teigė, kad juos jungtis paskatino „išskirtinė stipri komanda“.

„Taip pat džiaugiuosi, kad šitoje komandoje – net keturios moterys, tai sudaro 31 proc. (frakcijos narių), kai Seime moterys sudaro tik 27 procentai. Manau, kad turime labai perspektyvaus jaunimo. Svarbiausia, kad visi frakcijos nariai yra sugebantys dirbti tiek ekonomikos, tiek socialinės apsaugos, švietimo, valstybės valdymo, savivaldos, teisėtvarkos ir visose kitose srityse“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Algirdas Butkevičius / DELFI nuotr.

Jis taip pat išskyrė frakcijos dydį.

„Tai gali turėti didesnę įtaką“, – sakė A. Butkevičius.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad „sutapo požiūriai“.

„Matome, kad esame reikalingi, ir galėsime kartu daug ką nuveikti“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Pasak parlamentaro jau vyko diskusija ir dėl požiūrio į vertybinius klausimus.

„Naujoji frakcija man imponuoja dėl to, kad mes turime vieningą valstybės valdymo viziją. Manau, kad vertybiniai įsitikinimai bus gerbiami, ir tokiais klausimais, manau, galės balsuoti kiekvienas atskirai“, – sakė A. Butkevičius.

Valstiečiai trauksis ir iš partijos

R. Baškienė teigė, jog pasitrauks iš LVŽS partijos, tą patį padarys Z. Streikus ir L. Mogenienė.

Buvusi ilgametė „valstiečių žaliųjų“ narė R. Baškienė dėstė, kad darbai yra svarbiau už lojalumą partijai.

„Su savo kolegomis nusprendėme eiti tokiu keliu, kur galime dirbti konstruktyvaus bendravimo kultūroje. Vertiname ne priklausomumą partijai, ne lojalumą, bet valstybiškai sprendžiamus klausimus. Darbai yra svarbiausia“, – dėstė R. Baškienė.

Politikė žadėjo, kad jų frakciją vienijantys politikai sieks daugiau dialogo su visuomene.

„Reikia susikalbėjimo, reikia kompromisų paieškos, reikia atvirumo, skaidrumo ir tarimosi su žmonėmis. (…) Kviesime žmones išsakyti savo pozicijas, kad jie dalyvautų bendruose mūsų valstybės sprendiniuose, nes, kai ne tame lygmenyje sprendžiami klausimai, dažniausiai jie ir didina atskirtį“, – sakė R. Baškienė.

Išvardino svarbiausius darbus

Svarbiausi Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ artimiausi darbai:

• sieks Lietuvos be absoliutaus skurdo. Inicijuos ir rems sprendimus, artinančius Lietuvos bendrojo vidaus produkto perskirstymą prie Europos Sąjungos vidurkio;

• siūlys bazinių pajamų plėtrą visose visuomenės grupėse ir paramos formose, siekiant įgyvendinti universalias bazines pajamas Lietuvoje;

• kartu su bendruomenių ir savivaldos įgalinimu užtikrins vienodą paslaugų kokybę visiems;

• teiks konkrečius teisės aktų projektus, įtraukiančius parlamentą į šalyje užsitęsusių krizių valdymą;

• teiks teisės aktų iniciatyvas, įteisinančias teismų tarėjus;

• sieks įteisinti dalyvaujamąjį biudžetą – žmonių galimybę siūlyti ir nuspręsti, kokioms sritims turėtų būti skirta atitinkama šalies biudžeto dalis;

• rems tiesioginių merų, kaip savivaldybių tarybų pirmininkų, rinkimus;

• siūlys visas nekilnojamojo Turto mokesčio pajamas skirti tiesiogiai savivaldai, taip pat savivaldybėse, kur baigta žemės reforma, žemę perduoti savivaldai;

• siūlys motyvuoti ir išlaisvinti dirbančiuosius mokytis visą gyvenimą, tam numatant darbuotojo pasirinkimu skirti 1 darbo dieną per mėnesį kompetencijų kėlimui;

• sieks didelio dėmesio smulkaus ir vidutinio, ypač šeimų, verslo plėtrai ir palankių sąlygų sudarymui;

• rudens sesijos metu sieks įkurti smulkaus ir vidutinio verslo Ombudsmeno instituciją;

• siūlys pramonės parkų pagrindu įteisinti turizmo parkų steigimą;

• šią sesiją tvirtinamame Valstybės biudžete registruos siūlymą 3 artimiausius metus nuosekliai didinti Turizmo srities finansavimą valstybės biudžeto lėšomis;

• sieks, kad visas viešasis sektorius pasiektų nulinę anglies dioksido emisiją;

• siūlys plėsti Lietuvoje sėkmingai veikiančią užstato (taromatų) sistemą;

• siūlys atverti įmonių taršos duomenis visuomenei ir plėsti pačių žmonių galimybes informuoti apie aplinkos teršimo atvejus;

• sieks didinti atsinaujinančios energetikos dalies tikslus nuo 50 proc. iki 70 proc. jau 2030 metais.

S. Skvernelio konferencija / DELFI nuotr.

Tai bus viena didžiausių frakcijų Seime

Iš viso frakciją sudarys 13 narių ir ji bus didesnė nei valdančiosios Laisvės (11 narių) ir Liberalų sąjūdžio (12 narių) frakcijos. Taip pat dydžiu aplenks opozicines Lietuvos regionų (9 nariai), Darbo partijos (10 narių) frakcijas. Naujoji frakcija bus tolygi dydžiu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai.

Didesnes frakcijas Seime turės tik Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga.

Buvęs premjeras rugpjūčio mėnesį po riaušių prie Seimo prakalbo apie abejones dėl ateities „valstiečių“ frakcijoje dėl atsiradusios „bekompromisės skirties“ tarp kai kurių jos narių.

Jis teigė, kad LVŽS būnant valdžioje frakcijoje pavyko „tikrai laikytis orios, solidžios politinės jėgos, turinčios atsakomybę už valdžią“ (krypties), tuo metu jis nebegalintis atsakyti, kas atsitiko, partijai tapus opozicine.

„Valstiečių“ frakciją vasarą po riaušių prie Seimo pranešė paliekantis ir buvęs S. Skvernelio patarėjas Lukas Savickas.

2016 metais nepartinis S. Skvernelis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dalyvavo Seimo rinkimuose, partijai juos laimėjus iki 2020 metų gruodžio ėjo premjero pareigas. Pernai į parlamentą taip pat kandidatavo su LVŽS.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA