Jei ne policija, LGBTQ eitynės Kaune galėjo baigtis dideliu smurto protrūkiu prie „Charlie Pizza” | Kas vyksta Kaune

Jei ne policija, LGBTQ eitynės Kaune galėjo baigtis dideliu smurto protrūkiu prie „Charlie Pizza”

Šeštadienį per miestą nuvilnijo teigiamų emocijų pasikrovę „Kaunas Pride“ suorganizuotų eitynių dalyviai. Deja, išvengti pasipiktinusių piliečių sambūrių nepavyko, eiseną pasitiko su keiksmažodžiais, grasinimais ir kiaušiniais. Šiam momentui policijos pareigūnų rankose yra 22 pažeidėjai, pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai dėl neapykantos kurstymo ir viešosios tvarkos pažeidimų.

Tūkstantinė minia rinkosi prie Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios – Soboro, nuo kur ir prasidėjo eisena, kuri žygiavo visa Laisvės alėja iki 99 numeriu pažymėto pastato, apsisuko ir grįžo atgal prie Soboro, kur buvo sakomos kalbos.

Būgnų dūžiais ir šūksniais „Mes esame visur“ pajudėję susirinkusieji džiugiomis nuotaikomis keliavo savo maršrutu. Vieni ėjo nešini LGBTQ+ spalvomis margintomis vėliavomis, kiti skėčiais, balionais ar kitais atributais, minioje taip pat buvo matyti daug plakatų, o žmonės ėjo su plačiomis šypsenomis ir su mintimi, jog taikus protestas turėtų atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų problemas Lietuvoje.

„Kaunas Pride“ eitynės / V. Sidabro nuotr.

Lydėjo maldomis

Prieš prasidedant eitynėms grupelė tikinčiųjų rinkosi už Soboro, netoli Vytauto parko laiptų, kita dalis buvo sustoję ant Soboro laiptų ir lydėjo pro šalį žygiuojančią procesiją maldomis.

„Atėjau skelbti gerą naujieną. Jėzus atėjo gelbėti nusidėjėlių. Aš nesigėdiju Evangelijos. Dievo jėga išgelbės tuos, kurie tiki“, – pakeltu balsu kalbėjo moteris, eitynes pasitinkanti kalbėdama apie Evangelijos išvadavimą. Jos marškinėliai papuošti užrašu „Jėzus Kristus – siela, tiesa ir gyvenimas“.

„Kaunas Pride“ eitynės / V. Sidabro nuotr.

Pasitiko susikibę už parankių

Linksmai nusiteikusius protestuotojus užlaikė prie Laisvės alėjos fontano susirinkę maištautojai. Čia odinėmis liemenėmis pasidabinę vyrai susikibo už parankių ir bandė nepraleisti Laisvės alėja žygiuojančių protesto dalyvių. Vienas jų krito po lydinčio policijos automobilio ratais, jog šis nejudėtų toliau.

Riaušės „Kaunas Pride“ eitynėse / V. Sidabro nuotr.

Kol pareigūnai kovojo su priešakyje sustojusiais agresyviais piliečiais, sustojusią procesiją aplink išsirikiavę asmenys pasitiko keiksmažodžiais ir šūksniais. Į tūkstantinę minią taip pat skriejo ir kiaušiniai. Tiesa, toks elgesys protesto dalyvių neišprovokavo ir šie kantriai laukė kol bus galima pajudėti toliau.

Grupėje žmonių atsirado ir moterų, kurios šūkavo, mosavo plakatais ir rodė necenzūrinius ženklus.

Riaušės „Kaunas Pride“ eitynėse / V. Sidabro nuotr.

Ties fontanu esantis susiaurėjęs praėjimas pyktį liejantiems piliečiams suteikė galimybę sutrukdyti eitynėms, o pareigūnams teko paplūšėti, jog praskirstytų grupę žmonių, kurie rėkavo užgaulius žodžius, keiksmažodžius ir mėtė kiaušinius.

Policijos pareigūnams į pagalbą atvykę riaušes tramdyti pasiruošę pareigūnai galiausiai nedidelę grupelę žmonių patraukė nuo kelio ir paradas pajudėjo toliau. Keli aktyviai agresiją reiškę vyriškiai buvo sulaikyti.

„Kaunas Pride“ eitynės / V. Sidabro nuotr.

Sulaukta ir „Žalgirio“ fanų

Susirinkusiems dalyviams žygiuojant Laisvės alėja galima buvo išgirsti ir „Žalgirio“ skanduočių. „Žalia balta, žalia balta“, – rėkė pasipiktinimo protestui neslėpę gyventojai.

„Lauk iš Kauno“, „šiukšlės jūs“, „išsigimėliai“ ir panašūs šūksniai skriejo iš nedidelio būrelio neadekvačių asmenų.

Skandavo žinutę Kauno merui

Priėję Kauno savivaldybės prieigas parado dalyviai skandavo „Tu ne mūsų meras“. Tokia žinutė buvo transliuojama dėl mero veiksmų dar prieš įvykstant eitynėms, kai bandyta sustabdyti organizuojamą renginį teismais. Tiesa, renginio išvakarėse teismas galiausiai neginčijamai nusprendė, jog Kauno savivaldybė privalo leisti renginiui vykti Laisvės alėjoje.

Meras taip pat ne kartą viešai pasisakė apie tai, jog nepritaria seksualinėms mažumoms ir nepritaria, jog Laisvės alėjoje iš viso kokie nors protestai vyktų, nesvarbu kokios grupės žmonių jį vykdytų.

„Mano asmenine nuomone, nebūtina visur ir viešintis. Jeigu visos tautybės ar kažkas pradės daryti Laisvės alėjoje paradus, tai nebus kur išeiti paprastiems miestiečiams. Laisvės alėja yra skirta gyventojams ir laisvalaikio praleidimui – mano tokia nuomonė“, – praeitą savaitę kalbėjo Visvaldas Matijošaitis.

Didesnių problemų išvengta

Eitynėms toliau žygiuojant atgal Laisvės alėja, prie fontano visi priešiškai nusiteikę asmenys buvo jau išsiskirstę arba išvesti policijos, tad pro šalį einantys parado dalyviai galėjo su dainomis ir skanduotėmis užbaigti savo maršrutą ten kur ir pradėjo – prie Soboro.

Čia ant pastatytos scenos renginio organizatoriai kartu su susirinkusiais išsakė „Kaunas Pride“ manifestą, o tada skambėjo norinčių pasisakyti kalbos.

Pradėti ikiteisminiai tyrimai

Kauno policija praneša apie pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl veiksmų prieš šeštadienį vykusio renginio „Kaunas Pride“ dalyvius, tiriamas neapykantos skatinimas, viešosios tvarkos pažeidimai.

Kaip informavo Kauno apskrities policija, apie 12.30 val. Kaune, Nepriklausomybės aikštėje, 1986 metais gimęs vyras, kreipdamasis į kitus asmenis ir juos filmuodamas, tyčiojosi, įžeidinėjo, vartojo necenzūrinius žodžius, skatindamas neapykantą.

Pradėtas tyrimas dėl neapykantos kurstymo prieš asmenų grupę ar asmenį dėl seksualinės orientacijos, įsitikinimų ar pažiūrų, už tai numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Taip pat policija tiria įvykį, kai apie 15.00 val., jau pasibaigus eitynėms, Kęstučio gatvėje vyrui, gimusiam 2001-aisiais, į švarko gobtuvą buvo įmestas dūminis užtaisas, kitam kartu ėjusiam vyrui, gimusiam 1994 metais, suduota.

Sulaikytas 1992-aisiais gimęs asmuo.

Policija patikslino, kad šiuo atveju ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už tai gali būti skiriama bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Iš viso Kauno policija informavo pradėjusi penkis ikiteisminius tyrimus dėl įvykių, susijusių su „Kaunas Pride“ eitynėmis. Vienas tyrimas atliekamas dėl neapykantos kurstymo, keturi – dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA