Prezidentūra leido baudžiamojon atsakomybėn patraukti korupciją įtariamą teisėją R. Grigą, šis pranešė, kad susirgo | Kas vyksta Kaune

Prezidentūra leido baudžiamojon atsakomybėn patraukti korupciją įtariamą teisėją R. Grigą, šis pranešė, kad susirgo

BNS / Ignas Jačauskas 2021/09/01 17:55
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Korupcija įtariamas Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjas Rimantas Grigas trečiadienį nedirba pranešęs, jog sunegalavo, sako Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis. Tą pačią dieną Prezidentas Gitanas Nausėda įtariamajam panaikino teisėjo įgaliojimus ir sutiko patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Darbe nepasirodė, nes susirgo

„Vakar, mano žiniomis, dirbo, šiandien, kiek turiu informacijos, teisėjas pranešė per kitus asmenis (aš asmeniškai iš jo neturiu gavęs jokios informacijos, nors turėtų teisėjas paisydamas teisėjų etikos, pranešti teismo vadovui), kad blogai pasijautė ir išvyko į gydymo įstaigą ar kažkur“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė teismo pirmininkas.

Jis taip pat teigė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kyšininkavimo „yra nemaloni žinia“ teismui – anot jo, R. Grigas ilgą laiką specializavosi baudžiamųjų bylų ir administracinių nusižengimų nagrinėjime ir buvo „vienas seniausiai dirbančių teisme teisėjų“. Pasak A. Purvainio, rimtų R. Grigo nusižengimų nebuvo fiksuota, nors „tam tikrų trūkumų tiek dėl procesinės veiklos, tiek dėl etikos, yra buvę išsakyta“.

A. Purvainis taip pat teigė neturintis duomenų apie teisėjo sulaikymą, kadangi teisėjo laisvę gali leisti suvaržyti tik Seimas arba prezidentas tarp Seimo sesijų.

„Galioja nekaltumo prezumpcija, Šiandien nekalbame ir negalime kalbėti, kad teisėjas paėmė, kad jis yra kaltas. Bet jei pasitvirtintų informacija, nekalbant apie perdavimus, bet bent jau kad buvo užuominomis apie tai kalbama, tai, manau, atitinkamus sprendimus priimantys valdžios atstovai, pareigūnai, tikrai principingai reaguos ir atitinkamai bus greitai išspręstas klausimas ir vertinama, ar teisėjas nepažemino vardo“, – pridūrė teismo vadovas.

A. Purvainis sako kol kas negalintis įvardinti konkrečios administracinių nusižengimų bylos, kurioje teisėjas įtariamas paėmęs kyšį.

Anot teismo pirmininko, „jeigu tik bus išspręstas klausimas dėl teisėjų įgaliojimo sustabdymo“, o vėliau – ir dėl atleidimo, teisme bus sprendžiama dėl teisėjo nagrinėjamų bylų perdavimo kolegoms. A. Purvainis taip pat tvirtino, kad klausimas dėl galimo jau priimtų teisėjo sprendimų peržiūrėjimo „yra ankstyvas“.

„Jei vykdomas ikiteisminis tyrimas bus susijęs su kažkokia teisėjo nagrinėta ar galbūt išnagrinėta byla, priklausomai nuo to, ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai, prokurorai galėtų ir vertinti“, – teigė teismo pirmininkas.

Pasak jo, teisėsauga galėtų priimti sprendimą dėl bylų, kurios dar nenagrinėtos apeliacine ir kasacine tvarka, grąžinti nagrinėti iš naujo, nes „šališkumas teismo tokiu atveju būtų daugiau nei akivaizdus“. Tuo metu jei ikiteisminis tyrimas apimtų bylas, kuriose priimti galutiniai, jau neskundžiami sprendimai, galimas proceso atnaujinimas.

A. Purvainis sako, kad teisėjų rotacija nebūtų galima dėl teisėjų nepriklausomumo principo, tačiau mato problemą, jog ne kiekvienas teisėjas geba atpažinti korupciją ir būti jai atsparus.

„Galiu paklausti retoriškai – ar neverta teisėjų atrankos proceso kažkurioje stadijoje, sukurti, pagalvoti apie tam tikrą metodika, kuri leistų mums ir įvertinti pretendentus į teisėjus dėl jų atsparumo korupcijai. Nežinau, kaip tai padaryti, specialistų galbūt yra daugiau, bet tai turbūt galėtų irgi būti stipri priemonė ir prisidėti prie efektyvios korupcijos prevencijos teismuose“, – sakė teismo pirmininkas.

Pasireiškė ir prezidentas

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį sustabdė šio Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėjo įgaliojimus ir sutiko patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda dekretą pasirašė gavęs generalinės prokurorės Nidos Grunskienės informaciją apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo ir teikimą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn teisėją R. Grigą, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

„Pasak šalies vadovo, bet kokios nesąžiningumo apraiškos teismų sistemoje yra netoleruotinos. Tai griauna teisinės valstybės pagrindus ir pakerta visuomenės pasitikėjimą teisingumo vykdymu. Prezidentas nuosekliai laikosi pozicijos, kad būtina efektyviau diegti antikorupcinę kultūrą teismų bendruomenėse“, – teigiama pranešime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA