„Žaliąjį“ grožio saloną Kaune įkūrusi I. Malukienė: mažiau yra daugiau | Kas vyksta Kaune

„Žaliąjį“ grožio saloną Kaune įkūrusi I. Malukienė: mažiau yra daugiau

Salono „Urban Green“ įkūrėja I. Malukienė./ R. Tenio nuotr.

Žemuosiuose Šančiuose 2020 m. pradžioje duris atvėrė gamtą ir žmogų tausojantis grožio salonas „Urban Green“. Jame stengiamasi vartoti mažiau plastiko, rūšiuojamos šiukšlės, naudojami plaukams mažiau kenksmingi dažai, daugkartinės darbo priemonės, o erdvėje išdėstyta gausybė augalų – taip siekiama švaresnio oro ir raminančios atmosferos.

Paskatino alergija

Iki atidarant saloną, Ieva Malukienė su vyru Tomu iš lietuviškų sėklų spaudė natūralius aliejus ir gamino kosmetines priemones veidui, kūnui, domėjosi ekologija. Prieš tai daugybę metų dirbo gide Artimuosiuose Rytuose: vesdavo ekskursijas Egipte, Turkijoje, Izraelyje, Jordanijoje. 2019 m. sumanė ir vykdė socialinį estetinį projektą „Grožis amžiaus neturi“, kuriuo siekė keisti požiūrį į senatvę.

Galiausiai ji baigė profesionalių plaukų stilistų mokslus ir nusprendė atidaryti ekologines idėjas propaguojantį grožio saloną. Jį įkurti pašnekovę paskatino asmeninė patirtis – pradėjus dirbti kirpėja ir dažyti su įprastais salonų dažais, moterį ėmė kamuoti stipri alergija.

„Kosėdavau iki dusulio, gėriau antibiotikus. Gydytojai patarė keisti kirpėjos darbą į kitą, tačiau ši veikla man patiko, išsiaiškinau, kuri cheminė medžiaga, esanti plaukų dažuose, kenkia mano sveikatai ir ėmiau ieškoti informacijos apie plaukams draugiškesnius dažus. Galiausiai sugalvojau atidaryti tvarų grožio saloną“, – pasakojo I. Malukienė.

Klientams plaukus dažyti ji ėmė dažais be amoniako, viduje išdėliojo daugybę augalų, kad valytų orą ir alergija atsitraukė.

Ekologiškas grožio salonas
Žaluma / R. Tenio nuotr.

Gausu augmenijos

Keliaujant į saloną pasitinka nedidelis daržas: čia auga agurkai, pomidorai – jais darbuotojos pagardina pietus. Darže į viršų stiebiasi ir vaistažolės, jos pasitarnauja plaukų tausojimo ir dažymo procedūroms. Kiemelyje akis džiugina gausūs gėlių žiedai.

Įžengus į saloną kur bepažvelgsi žaliuoja augalai, jie atlieka oro valymo funkciją (ypač chlorofitai), taip pat vykdo augalų terapiją. Augalai atkeliavo įvairiais keliais: dalį pirko, kitus dovanojo mama ar močiutė, karts nuo karto pradžiugina ir klientai bei klientės.

„Atėjusieji pailsi, ypač akys atsigauna, nurimsta protas. Juk moksliškai įrodyta, kad žmonių smegenys ilsisi būnant gamtoje. Smagu puoselėti augalų kultūrą, įleisti rankas į žemę“, – pridūrė I. Malukienė.

Ekologiškas grožio salonas
Salone dažomi ir kerpami vyrų bei moterų plaukai, dirba barzdaskutė Donata, atliekamos gydomosios plaukų procedūros, daromas manikiūras / pedikiūras / R. Tenio nuotr.

Mažinti vartojimą

Pašnekovė išskyrė pagrindinę „žaliojo“ salono idėją: mažiau yra daugiau. Čia laikomasi taisyklės: rūšiuoti, sumažinti ir panaudoti darkart.

„Stengiamės mažinti vartojimo kiekį. Atėjusiems nesakome, kad būtina dažyti plaukus kas mėnesį ar pirkti daug plaukų priežiūros priemonių. Salone į atsineštą tarą galima įsipilti nedidelį kiekį ekologiškų priemonių ir jas išbandyti. Neraginame dažyti žilų plaukų, o jei klientai pasiteirauja ar būtina užmaskuoti sidabrines gijas, atsakome, kad tai jų pačių pasirinkimas“, – kalbėjo I. Malukienė. Taupomas ir vanduo – jis neleidžiamas be saiko.

Beje, pašnekovė pažymėjo, kad nėra visiškai nekenksmingų plaukų dažų, kenkia visi, tačiau čia stengiamasi naudoti mažiau kenksmingus. „Nekenkia tik žolės, medžio žievė, tarkim, šviesiaplaukėms spalvą pagyvins praskalavimas ramunėlėmis, tamsiaplaukėms – su ąžuolo žieve“, – sakė I. Malukienė.

Ekologiškas grožio salonas
„Žaliasis” salonas / R. Tenio nuotr.

Ieško alternatyvų plastikui

Salone yra trys didelės šiukšliadėžės, skirtos atliekų rūšiavimui (popieriui, plastikui ir mišrioms), prie kurio kviečiami prisidėti ir klientai.

Plaukų stilistė atkreipė dėmesį, kad grožio srityje sukuriama daug šiukšlių: kaskart keičiami peniuarai, pirštinės, folija ir pan. Ji su komanda stengiasi mažinti priemonių iš plastiko vartojimą, ieško alternatyvų:

Ekologiškas grožio salonas
Rūšiavimas / R. Tenio nuotr.

„Vienkartines pirštines pakeičiau į daugkartines, rankšluosčius maišome: naudojame dalį vienkartinių, dalį daugkartinių. Vėliau dalis vienkartinių rankšluosčių keliauja grindų valymui. Kol kas ieškau pakaitalų peniuarui, dažymo indams, folijai“, – pasakojo I. Malukienė.

Atsisveikindama pašnekovė pasidalijo savo svajone – parašyti knygą apie plaukų priežiūrą. „Dirbdama pastebėjau, kad žmonės stokoja elementarių žinių apie plaukų priežiūrą. Apie rūpinimąsi veido oda mokomės nuo vaikystės, o plaukus tarsi pamirštame, bet tai labai svarbu“, – teigė I. Malukienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA