„Gpasą” bus galima atsiimti vaistinėse, „Perlo“ terminaluose ir įvairiose įstaigose | Kas vyksta Kaune

„Gpasą” bus galima atsiimti vaistinėse, „Perlo“ terminaluose ir įvairiose įstaigose

BNS 2021/08/27 12:55
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė sutarė dėl palengvinimų, leisiančių išduoti atspausdintus „gpasus” vaistinėse ir kitose vietose.

Penktadienį Vyriausybė pasitarime pritarė, kad sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Arūnas Dulkys pavestų Registrų centrui teikti „gpaso” spausdinimo paslaugą, kartu „numatant galimybę pasitelkti šios paslaugos teikimui ir kitus subjektus“.

„Antras dalykas – kadangi galimybių paso naudojimas reikšmingai prisideda prie valstybės lygio ekstremalios situacijos ir infekcijos plitimo grėsmės valdymo, norime daryti taip, kad būtų neapsunkinti paslaugos teikėjai reikalavimais ir kad nebūtų mažinamas paslaugos teikimo patrauklumas, administravimo našta“, – tvirtino A. Dulkys.

Anot jo, taip pat ketinama pavesti Registrų centrui užtikrinti technines priemones, kad teikiant „gpaso” spausdinimo paslaugą, kai yra asmens rašytinis ar žodinis prašymas, būtų išsaugomi įrašai apie tokios paslaugos suteikimą ir apie paslaugą suteikusį asmenį. Tai, ministro teigimu, leistų teikti paslaugas, pavyzdžiui, „Perlo“ terminaluose, „jei atsirastų toks noras“.

„Kaip visa tai veiktų – paslaugos teikėjai gautų duomenis pagal su Registrų centru sudarytas bendradarbiavimo ir duomenų tvarkymo sutartis, duomenys, be abejo, būtų tvarkomi tik pažymėjimo atspausdinimo tikslu, būtų draudžiama pažymėjimą ir jo duomenis saugoti. Labai svarbu, kad paslauga būtų teikiama neatlygintinai“, – tvirtino ministras.

Jis žadėjo dar penktadienį pasirašyti operacijų vadovo sprendimus, nustatant tvarką, kad „gpaso” išduoti galėtų ir valstybės, ir savivaldybių institucijos, įstaigos, įmonės, vaistinės, t.y. „visi, kurie sudarytų sutartis su Registrų centru“.

„Bet tai būtų savanoriškas, neatlygintinas ir nemokamas paslaugos teikimas“, – tvirtino jis.

Ministras sako, kad vien iš Vaistinių asociacijos gautas patikinimas, kad „gpasą” galėtų išduoti bent 800 šalies vaistinių.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės teigimu, RC vidutiniškai kasdien išspausdina po 4,5 tūkst. „gpasų.

„Suprantame, kad dalyvių turėtų būti daugiau, daugiau vietų, ir vaistinių tinklas, kuris yra puikiai Lietuvoje išplėtotas, bus puiki paspirtis“, – sakė ji.

Pasak ministrės, svarbu, kad sprendimai leis žmonėms, nesinaudojantiems elektroninės bankininkystės paslaugomis, operatyviai gauti „gpasą”.

Ji taip pat pridūrė, kad vaistinėms, įmonėms ir kitiems subjektams, kurie sutiks teikti šią paslaugą, nereikės pildyti „šūsnies dokumentų“.

„Jiems nereiktų kaupti šūsnies dokumentų, užtektų žmogaus žodinio sutikimo. Mūsų tikslas yra, jei privatūs verslai ištiesia pagalbos ranką valstybei sunkiu metu, mes neturėtumėme jų apkrauti popierizmu. Tai ir sprendžiama šiuo sprendimu“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Premjerė Ingrida Šimonytė pasitarime dėkojo Registrų centrui ir verslams, kurie „prisideda prie sprendimų, kurie leidžia padidinti saugumą visuomenėje, kol dar nesame pakankamai vakcinuoti“.

Nuo rugsėjo vidurio rengiantis labiau apriboti veiklas neturintiems „gpaso”, Registrų centras šią savaitę pradėjo rengti keliones į regionus, kuriuose nėra jo padalinių, kad padėtų gyventojams išsiimti šį dokumentą, jei jie to negali padaryti naudodamiesi elektronine bankininkyste. Svarstomos galimybės „gpasus” išduoti vaistinėse, „Sodroje“, „Perlo“ terminaluose, taip pat „Lietuvos paštui“ pristatant dokumentą į namus.

„Gpasas” – tai asmeniui nemokamai suteikiamas QR kodas, kurį gauna žmonės, pasiskiepiję nuo koronaviruso, persirgę COVID-19 arba gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą. „Gpasas” yra susietas su e-sveikata sistema.

Vyriausybės teigimu, „gpasą” Lietuvoje jau išsiėmė daugiau nei milijonas gyventojų.

Šalyje nuo COVID-19 mažiausiai viena vakcinos doze paskiepytas 1 mln. 639 tūkst. 78 žmonės, visiškai vakcinuoti – 1 mln. 478 tūkst. 273.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA