Girstučio baseine baigėsi projektas „Senjore, būk sveikas!“ – senjorų aktyvumas augo kone dvigubai | Kas vyksta Kaune

Girstučio baseine baigėsi projektas „Senjore, būk sveikas!“ – senjorų aktyvumas augo kone dvigubai

Girstučio baseinas / Organizatorių nuotr.

Turbūt visi reguliariai sportuojantys kauniečiai sutiks, jog judėjimas – raktas į gerą fizinę bei emocinę savijautą. Tiesa, specialistai pastebi, jog tam tikrose visuomenės grupėse fizinio aktyvumo problema išlieka labai opi. Ypač – tarp senjorų. Atsižvelgiant į šią problematiką, 2019 m. didžiausio Kauno ir Kauno apskrities sporto komplekso – Girstučio baseino – komanda inicijavo projektą „Senjore, būk sveikas!, puoselėjantį reguliaraus senjorų aktyvumo įpročius. Projekto rezultatai – kone dvigubai išaugęs senjorų fizinis aktyvumas.

Iniciatyvos „Senjore, būk sveikas!“ tikslas – kviesti vyresnio amžiaus kauniečius į reguliarias, nemokamas treniruotes baseine, taip edukuojant dalyvius apie fizinio aktyvumo svarbą kūnui bei mintims. Organizatoriai džiaugiasi, jog projekte dalyvavę senjorai suformavo ne tik naujus kasdieninius judėjimo įpročius, bet ir užmezgė tvarius tarpusavio ryšius.

„Moksliniai tyrimai iliustruoja, jog papildomas fizinis aktyvumas laisvalaikiu turi didelę įtaką daugelio ligų prevencijai. Ypač – siekiant išvengti kraujotakos ligų ar jų keliamų neigiamų padarinių jau susirgus. Nors sveiko gyvenimo trukmė Lietuvoje kiekvienais metais ilgėja, ji dar labai atsilieka nuo kitų Vakarų Europos šalių, o širdies ir kraujagyslių sistemos ligos tebėra pagrindinė mirties priežastis.

Tikime, kad šiame kontekste mūsų įgyvendintas „Senjore, būk sveikas!“ projektas yra labai reikšmingas. Senjorų apklausos duomenimis, iki projekto pradžios net 56 proc. jo dalyvių fizine veikla neužsiėmė iš viso arba užsiėmė labai retai – kartą per savaitę. Po projekto net 98 proc. dalyvių aktyvia fizine veikla užsiėmė bent du kartus per savaitę, o 41 proc. iš jų – tris ir daugiau kartų per savaitę“, – sako projekto vadovė Lilita Šližienė.

Girstučio baseinas / Organizatorių nuotr.

Beveik tūkstantis dalyvių

2019-aisiais prasidėjęs projektas „Senjore, būk sveikas!“ subūrė 960 vyresnio amžiaus kauniečių. Kartu jie sudalyvavo 24 sveikatingumo seminaruose ir net 192 mankštose vandenyje, vedamose profesionalių Girstučio baseino trenerių. Visos veiklos projekto metu buvo nemokamos.

„Kiekvienas senjoras išklausė seminarą apie treniruočių vandenyje naudą fizinei ir psichinei sveikatai, kurį vedė Girstučio baseino vyriausioji trenerė Gintarė Grigonė. Toliau visi projekto dalyviai buvo suskirstyti į grupes ir dalyvavo 8 mankštose per mėnesį. Kitaip tariant – baseine apsilankė dukart per savaitę“, – pasakoja L. Šližienė.

Girstučio baseino atstovės teigimu, treniruotės baseine yra puikus sprendimas tiems, kurie skundžiasi įvairiais kūno skausmais, sunkiais susirgimais ar tiesiog pavargo nuo tradicinių sporto užsiėmimų.

„Ilgametė praktika rodo, kad mankšta vandenyje leidžia ne tik atsipalaiduoti, bet ir sutvirtinti kūną, kovoti su sveikatos problemomis ir netgi pagerinti psichikos būklę. Vandens slėgis yra didesnis už oro, todėl kiekvienam judesiui atlikti prireikia daugiau tikslumo ir pastangų.

Visgi, kartu, dėl vandens keliamosios jėgos, mūsų kūno svoris sumažėja beveik 70 proc., o tokiu būdu vandenyje ženkliai sumažėja sąnariams, raiščiams, raumenims bei sausgyslėms tenkanti apkrova. Sportas baseine yra tinkamas įvairaus amžiaus bei fizinio pasirengimo žmonėms ir yra puiki priemonė siekiant palaikyti reikiamą fizinį aktyvumą bei sveikatą“, – teigia Girstučio baseino atstovė.

„Senjore, būk sveikas!“ organizatoriai tiki, jog net ir projektui pasiekus finišą, senjorai išsaugos naujuosius judėjimo įpročius ir į treniruotes baseine sugrįš bent keletą kartų per savaitę.

„Papildoma motyvacija išeiti iš namų ir skirti laiko treniruotėms tampa ir naujai užsimezgę socialiniai ryšiai. Projekte dalyvavę senjorai mėgaujasi ne tik pagerėjusia savijauta, bet ir naujomis pažintimis bei pokalbiais su treneriais bei bendraminčiais, – pastebi L. Šližienė.

Projektas „Senjore, būk sveikas!“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Daugiau Girstučio baseino įgyvendinamų projektų bei naujienų galima rasti ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA