Žurnalistų engėjus siūlo auklėti baudomis: grėstų ir fiziniams asmenims | Kas vyksta Kaune

Žurnalistų engėjus siūlo auklėti baudomis: grėstų ir fiziniams asmenims

BNS 2021/08/23 19:10
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas siūlo numatyti teisę skirti baudą už trukdymą žurnalistams rinkti informaciją.

Jis parengė ir Seimo posėdžių sekretoriate registravo Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, pagal kurią „fizinių ar juridinių asmenų trukdymas žurnalistams teisėtai rinkti informaciją, užtraukia baudą fiziniams asmenims ar juridinių asmenų vadovams nuo 20 iki 140 eurų.“

Parlamentaro teigimu, teikti tokį siūlymą jį paskatino palikta teisinė spraga. Mat dabar galiojantys teisės aktai administracinę atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją visuomenės informavimo priemonių atstovams numato valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų vadovams, tačiau kiti asmenys neatsako už tokias veikas.

„(…) žurnalistai turi teisę rinkti informaciją ne tik valstybės ir savivaldos institucijose, bet ir kitose vietose, pavyzdžiui, viešuose renginiuose, piketuose, mitinguose ir t. t. Lietuvos žurnalistų sąjungos Žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos komitetas sulaukia nuolatinių skundų, jog praktikoje žurnalistams teisėtai rinkti informaciją neteisėtai trukdo ir pavieniai fiziniai asmenys, o kai kuriais atvejais ir juridiniai asmenys.

Tai tampa ypač aktualu sudėtingų socialinių, ekonominių ar politinių įvykių metu, kai viešose vietose fiksuodami svarbius įvykius ir teisėtomis priemonėmis rinkdami informaciją, žurnalistai sulaukia neteisėtų veiksmų, kuriais jiems trukdoma profesinė veikla“, – teigia projekto autorius.

Riaušės prie Seimo

Projektas parengtas po rugpjūčio 10-ąją prie Seimo Vilniuje vykusio mitingo dėl numatytų ribojimų nuo COVID-19 nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems asmenims. Mitinge, kuris vėliau virto riaušėmis, dirbę žurnalistai buvo užgauliojami, keikiami, sulaukė grasinimų, jiems trukdyta dirbti, kėsintasi sugadinti jų techniką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA