Artėjant „Kaunas Pride“ eitynėms atmosfera kaista – prabilo apie dar vienas riaušes | Kas vyksta Kaune

Artėjant „Kaunas Pride“ eitynėms atmosfera kaista – prabilo apie dar vienas riaušes

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2021/08/23 17:46
DELFI nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Rugsėjo 4 dieną Kaune turėtų vykti pirmoji miesto istorijoje LGBTQ+ bendruomenės protesto akcija „Kaunas Pride“. Jos organizatoriai teigia sulaukiantys grasinančio turinio žinučių, kvietimai protestuoti prieš eitynes platinami tiek mieste, klijuojant ant stulpų, tiek ir socialiniuose tinkluose. Eitynių organizatoriai viliasi, kad teisę protestuoti prieš juos turintys žmonės nesiims smurtinių veiksmų ir Kaune bus išvengta riaušių.

Ant stulpų klijuojami kvietimai protestuoti prieš eitynes

„Atvyk rugsėjo 4 dieną ir visi kartu parodykime, kad Kaunas – ne gaidynas“, – kvietimų su šiuo tekstu bei perbraukta LGBT vėliava galima pamatyti ne vienoje miesto vietoje.

„Lietuva vis labiau pūva nuo globalistų infekcijos. Iškilo dar vienas simptomas – „Kaunas Pride“. Negalime leisti, kad šie parazitai kolonizuotų tikrąją kultūros sostinę – Kauną. Todėl reikia susivienyti ir visiems parodyti, jog Lietuva ir Kaunas nepasiduos!“ – skelbiama atsišaukime, kuris platinamas ir socialiniuose tinkluose.

Šio kvietimo autoriai – plačiau apie save neskelbianti grupė „Atkirtis“, neonacių retorika persunktus tekstus publikuojanti tinklo „Telegram“ kanale. Gali būti, jog „Atkirtis“ – fašistinio judėjimo „Skydas“ likučiai, gal tik keli asmenys, veikiantys virtualioje erdvėje.

„Organizacijos „Atkirtis“ pagrindinis tikslas yra suvienyti Lietuvos piliečius tam, jog mes neišnyktume ar nebūtume pakeisti. Tai yra aukščiau už kairę ir dešinę, tai – svarbiau už viską!“ – skelbiama „Telegram“ kanale, kur pateikiamas ir priešų sąrašas. Anot radikalų, tai globalistai, sionistai ir neokomunistai.

Ar kvietimas atvykti ir protestuoti prieš LGBTQ+ bendruomenės renginį nevirs smurto protrūkiu? Panašu, jog atsakymo į šį klausimą kol kas nėra, o rugpjūčio 10 dienos įvykiai prie Seimo verčia apsvarstyti įvairius galimus scenarijus.

Eitynių dalyvius saugos ir būrys savanorių

Viena „Kaunas Pride“ organizatorių Viktorija Kolbešnikova portalui „Delfi“ sakė, kad tiek ji, tiek kiti organizatoriai sulaukia smurtinio turinio žinučių, kurios perduodamos vertinti policijos pareigūnams. Kalbėdama apie Kauno mieste ir virtualioje erdvėje platinamus kvietimus protestuoti prieš renginį ji vylėsi, kad policija atliks savo pareigą apsaugoti eitynių dalyvius.

„Iš savo pusės galime pasakyti, kiek galėsime, tiek rūpinsimės „Pride“ dalyvių saugumu. Be policijos, iš kurios tikimės apsaugos, turėsime ir būrį savanorių, kurie padės užtikrinti saugumą, o kilus incidentams – padės suteikti informaciją. Mes patys esame nusiteikę taikiam protestui, norime turėti galimybę pasisakyti. Iš mūsų pusės jokių agresyvių veiksmų tikrai nebus“, – sakė V. Kolbešnikova.

Kauno savivaldybės kuluaruose kalbama, jog Laisvės alėja gali tapti neprognozuojamo protesto prieš LGBT bendruomenę arena, o gal ir savotiškų riaušių vieta. Viena prielaidų taip manyti yra tai, jog Kaunas nėra pratęs prie tokių renginių, nes jų anksčiau niekada nebuvo. Kita vertus, kai kas gali bandyti surengti savotišką repeticiją prieš rugsėjo 10 dieną Vilniuje prie Seimo rūmų planuojamą mitingą.

Priešprieša būtina, be jos nesitikima pokyčių

Vertindama virtualioje erdvėje platinamus kvietimus priešintis LGBTQ+ bendruomenės eitynėms V. Kolbešnikova minėjo, kad viena yra skleisti neapykantą sėdint prie kompiuterio, o visai kas kita – tai daryti tiesiogiai, atėjus į renginį, kuriame daug dalyvių ir policijos pareigūnų.

„Mes gąsdinimų tikrai nebijome. Suvokiame, kad tema yra kontroversiška, bet tai kartu ir parodo, kodėl eitynės yra reikalingos, kodėl turime išeiti ir demonstruotis. Būtent ši agresija ir neapykanta parodo, kad apie šį klausimą reikia kalbėti. Kad LGBT žmonėms reikalingas saugumas, dėl kurio mes kartais ir pasiryžtame eiti į gatvę, jaustis nesaugiai demonstruodami save, tačiau tai suvokiame kaip būtinybę. Kitaip jokių pokyčių nebus“, – kalbėjo viena „Kaunas Pride“ organizatorių.

V. Kolbešnikova sakė nesanti nusiteikusi prieš tuos, kurie tikriausiai susirinks protestuoti prieš pirmąkart Kauno istorijoje organizuojamas seksualinių mažumų atstovų eitynes.

„Žmonės turi teisę išsakyti savo nuomonę, o saugumo klausimais rūpinsimės tiek eitynių viduje, tiek bandysime pasitikėti policijos pareigūnais. Reikia nusiteikti bet kam, tačiau tuo pačiu patiems išlikti ramiems ir surengti taikų protestą“, – portalui „Delfi“ sakė V. Kolbešnikova.

Eitynių organizatoriai socialiniame tinkle „Facebook“ ragina nesitaikstyti su neapykanta ir ateiti abejojančius ar bijančius galimos reakcijos.

„Žinutė abejojantiems ar besibaiminantiems – kuo mūsų daugiau, tuo garsesni ir saugesni galime būti. Šiame politiniame klimate balsą išreikšti yra svarbu, LGBTQ žmonės yra tapę žmonių pykčio taikiniu. Mes esame visur ir su neapykanta nesitaikstysim. Tavo atėjimas į eitynes skleis šią žinutę, todėl nedvejok ir einam pasivaikščioti!“ – skelbia organizatoriai.

Jeigu leidimas išduotas nebus, vyks ne eitynės, o protesto akcija

Sunkumai rengiant pirmąsias Kauno istorijoje seksualinių mažumų bendruomenės eitynes jų organizatoriams prasidėjo tik pareiškus apie savo ketinimus miesto savivaldybei. Kelis kartus nepritarta norui eitynes rengti miesto centre, galiausiai paraišką leidimui gauti pateikusi Gegužės 1-osios profesinė sąjunga kreipėsi į teismą.

Liepos 30 d. regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmams išnagrinėjus eitynių organizatorių skundą nuspręsta įpareigoti Kauno savivaldybę suderinti leidimą eitynėms Laisvės alėja.

Teismas konstatavo, kad nebuvo pateikta įrodymų, jog eitynėms vykstant Laisvės alėjoje bus pažeista viešoji tvarka ar kils pavojus. Pasak teismo, savivaldybės atsisakymas išduoti leidimą buvo neproporcinga, konstitucinę piliečių teisę į taikius susirinkimus pažeidžianti priemonė. Šis sprendimas gali būti skundžiamas vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau tai iki šiol nepadaryta.

Pasiteiravus Kauno savivaldybės atstovų, ar bus pasinaudota šia teise, sulaukta atsakymo, jog viskas paaiškės artimiausiomis dienomis. Esą daug kas atostogavo, todėl sprendimas kaip elgtis iki šiol nėra priimtas.

Viena „Kaunas Pride“ organizatorių V. Kolbešnikova sakė, kad jos turimais duomenimis, LGBTQ+ bendruomenei palankų teismo sprendimą savivaldybė žada skųsti. O tai gali būti padaryta ir paskutinę dieną, tad iki rugsėjo 4 dienos išnagrinėti skundą ir priimti naują sprendimą bus kiek problematiška.

„Neformaliais duomenimis savivaldybė darys viską, kad tik eitynės neįvyktų. Bet galiu pasakyti, net ir tada, jeigu leidimas nebūtų išduotas, nepaisant visko rugsėjo 4 dieną „Kaunas Pride“ tikrai įvyks. Jeigu reikės, įvyks protesto akcija prieš savivaldybės sprendimus“, – sakė V. Kolbešnikova.

Reikalauja teisės į santuoką ir įvaikinimą

Seksualinių mažumų atstovų eitynėms „Kaunas Pride“ socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame profilyje paskelbtas renginio šūkis – „Mes esame visur“. Organizatoriai taip pat išplatino pagrindines tezes:

– Mes esame visur, todėl nenorime slėptis.

– Mes esame visur, todėl norime laisvai gyventi savo gyvenimus be patyčių parduotuvėje, darbe, šeimos šventėse, be smurto gatvėje ir mokykloje.

– Mes esame visur, todėl neleisime prisidengiant tradicinėmis vertybėmis spręsti už mus.

– Mes esame visur, todėl reikalaujame teisinių ir socialinių garantijų visiems, nediskriminuojant pagal šeiminį statusą, lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją.

– Mes esame visur, todėl nebepakęsime neapykantos dangstymo „žodžio laisve“.

– Mes esame visur, todėl „Kaunas Pride“.

Pateikiamas ir pagrindinių planuojamos protesto akcijos reikalavimų sąrašas. Tai pagarba asmeniniam gyvenimui, mokslu grįstas lytinis švietimas, nemokama trans asmenų sveikatos priežiūra ir dokumentų keitimas be teismo sprendimo, kompetentinga psichologinė pagalba,
nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo korekcija, pašalinant homoseksualumą, kaip žalingą informaciją. O taip pat – teisė į santuoką ir įvaikinimą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA