„Kas vyksta Kaune“ nufilmavo, kaip Kaune pardavinėjami padirbti Galimybių pasai | Kas vyksta Kaune

„Kas vyksta Kaune“ nufilmavo, kaip Kaune pardavinėjami padirbti Galimybių pasai išskirtinė vaizdo medžiaga

Dalis Kauno kavinių ir barų jau pasirinko paslaugas teikti tik turintiems Galimybių pasą. Tačiau neturintiems svarbaus dokumento, bet norintiems pasilinksminti penktadienio vakarą pasiūlyta išeitis – prie populiaraus Kauno kokteilių baro suklastotą Galimybių pasą galimą įsigyti vos už 40 eurų.

Penktadienio vakarą „Kas vyksta Kaune” komanda nufilmavo eksperimentą – bandė patekti net į penkis Kauno naktinius barus, kurie klientus aptarnauja tik su Galimybių pasais, nors tokio dokumento nebuvo pasiėmęs nė vienas komandos narys. Viltis sužibo prie populiaraus naktinio kokteilių baro „Bardakas” Laisvės alėjoje.

„Belaukiant eilėje, kiti asmenys, taip pat laukiantys kol bus įleisti į barą, pasiūlė Galimybių pasą mums tiesiog nusipirkti”, – pasakojo „Kas vyksta Kaune” operatorius.

Jo teigimu, šis pasiūlymas iš karto sukėlė intrigą, o visą derinimo procesą nedelsiant buvo nuspręsta ir slaptai nufilmuoti. Anot „Kas vyksta Kaune” operatoriaus, netoli „Bardako” jį su kolega pasitiko du vyrai, kurie įnirtingai pristatinėjo verslo planą, tiesa, pabrėždami, kad tai nėra legalu, tačiau į barą su padirbtu dokumentu esą galima patekti be problemų.

Vos 40 eurų

Anot „verslininkų” Galimybių pasą galima padirbti vos per 10 minučių, o jo kaina Laisvės alėjoje siekia 40 eurų. Tiesa, vyrai neatmeta ir tokio varianto, kad į barą visgi gali nepavykti įeiti, jei bus nuspręsta skenuoti Galimybių paso brūkšninį kodą. Tuomet „verslininkai” pataria apsimesti, kad dokumentai tiesiog sumaišyti ir pasišalinti iš baro, o vėliau laimę mėginti kitame.

Kaip girdisi vaizdo įraše, suklastoto dokumento prekeiviai ilgai į diskusijas veltis nebuvo linkę, Galimybių pasą ragino pirkti kuo greičiau, mat patys skubėjo atgal į naktinį barą.

Kas gali gauti dokumentą

Galimybių pasas – tai asmeniui nemokamai suteikiamas QR kodas, kurį gauna žmonės, pasiskiepiję nuo koronaviruso, persirgę COVID-19 arba gavę neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Galimybių pasas yra susietas su e-sveikata sistema.

Jame pateikti tik tie duomenys, kurie reikalingi žmogaus tapatybei nustatyti. Nuskaičius gautą QR kodą, žmogaus tapatybė patikrinta su asmens dokumentu.

Galimybių pasas yra pagalbinė priemonė kovoje su pandemija, tačiau ji nepaneigia galiojančių teisės aktų reikalavimų laikytis saviizoliacijos režimo sergant COVID-19 liga.

Gali grėsti laisvės atėmimas

Remiantis Baudžiamuoju kodeksu, tas, kas pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba žinomai netikrą ar žinomai suklastotą tikrą dokumentą laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Dokumentu gali būti pripažįstamas bet kokia forma ant popieriaus, elektroninėje erdvėje ar kompiuterinėje laikmenoje padarytas įrašas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA