Kilus migrantų krizei, pasieniečiai įdarbintų 500 naujų darbuotojų | Kas vyksta Kaune

Kilus migrantų krizei, pasieniečiai įdarbintų 500 naujų darbuotojų

BNS 2021/08/22 18:26
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kilus migrantų krizei, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) papildomai į darbą priimtų apie 500 naujų darbuotojų.

„Jie dirbtų įvairiuose padaliniuose“, – BNS sakė VSAT atstovas Rokas Pukinskas.

Trys dešimtys buvusių pareigūnų po privalomų patikrų šią savaitę jau pradėjo dirbti tarnybos padaliniuose.

Liepos 20-ąją pasieniečių vadas generolas Rustamas Liubajevas kreipėsi į buvusius VSAT pareigūnus, kviesdamas grįžti į tarnybą siekiant efektyviau suvaldyti neteisėtų migrantų antplūdį iš Baltarusijos.

Buvusiems pasieniečiams pasiūlyta laikinai įsidarbinti VSAT darbuotojais pagal darbo sutartį valstybės sieną su Baltarusija saugančiose Vilniaus, Varėnos pasienio rinktinių užkardose bei Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje.

Po šio raginimo į tarnybos Personalo valdybą kreipėsi pusantro šimto buvusių pasieniečių.

Ar visi buvę pasieniečiai gali grįžti į tarnybą, sprendžia medikai ir specialiosios tarnybos: aiškinamasi, ar jie neturi sveikatos sutrikimų, kurie trukdytų eiti tarnybą, ar nebuvo teisti.

„Vyksta jų įdarbinimas, jie padės atlikti funkcijas, gal nesusijusias tiesiogiai su sienos apsauga, jų parama labai svarbi“, – sakė viešoje diskusijoje apie šalies sienų apsaugą ir gebėjimus atremti hibridines atakas kalbėjęs VSAT vadas R. Liubajevas.

„Dabar mūsų pagrindinis aspektas – stiprinti pajėgumus, personalą. Kai teko stiprinti sienos apsaugą, pamatėme, kad trūksta personalo. Apkrovimas didžiulis, žmonės dirba viršvalandžius, papildomą darbą“, – tvirtino jis.

VSAT skelbia, kad po privalomų patikrinimų ir užbaigus reikiamus formalumus į darbą priimtas 31 buvęs pasienietis. 21 pasirinko tarnauti Vilniaus pasienio rinktinėje, devyni – Varėnos rinktinėje, o vienas buvęs kolega talkins Pabradės URC pareigūnams.

Po trumpų mokymų šie buvę pasieniečiai pradėjo dirbti budėtojų dalyse, vykdyti sienos kontrolės sistemų vaizdo operatorių funkcijas. Tokias užduotis anksčiau atlikę statutiniai VSAT pareigūnai skiriami patruliuoti bei reaguoti į įvykius prie sienos.

Pasak R. Liubajevo, diskutuojama su Vidaus reikalų ministerija dėl papildomų pirminės grandies pareigūnų etatų, peržiūrima sienos apsaugos koncepcija.

„Be jokios abejonės, reikalingos investicijos į pareigūnus, kompetencijų stiprinimą, mūsų mokymo sistemos stiprinimą, skatinimą ir motyvaciją – kalbame ne tik apie atlyginimą, bet ir darbo sąlygų pagerinimą, suteikti galimybę žmonėms naudotis šiuolaikinėmis priemonėmis atliekant savo darbą“ , – sakė VSAT vadas.

VSAT taip pat kviečia tapti pasieniečiais per keturias savaites ir prisidėti prie kovos su neteisėta migracija.

Tapti pasieniečiais kviečiami aukštąjį universitetinį ar neuniversitetinį arba aukštesnįjį išsilavinimą turintys, nepriekaištingos reputacijos asmenys, kurie mokymų metu bus aprūpinami uniforma, nemokamai apgyvendinami bendrabutyje, gausiantys stipendiją.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA