Penktadienis 13-ta šalies keliuose: ko šią dieną tikėtis? | Kas vyksta Kaune

Penktadienis 13-ta šalies keliuose: ko šią dieną tikėtis?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Daugelis yra girdėję mitą, kad jei penktadienis sutampa su 13-ąja mėnesio diena, tai blogą lemiantis ženklas. Vieni šią dieną atšaukia keliones, kiti nepasirašo svarbių sutarčių ar net vengia sėsti prie automobilio vairo. Vis dėlto draudikų duomenys rodo, kad baimintis šios datos nereikėtų.

„Pastaruosius porą metų stebime tendenciją, kad 13-omis mėnesio dienomis išpuolančiais penktadieniais eismo įvykių ne tik nedaugėja, bet ir būna registruojama maždaug trečdaliu mažiau nei įprastais penktadieniais“, – pranešime žiniasklaidai pažymi Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento direktorius.

Kiekvienais metais tryliktoji mėnesio diena ir penktadienis būna nuo vieno iki trijų kartų. Pavyzdžiui, šiemet tokia data tik vieną kartą. Savo ruožtu praėjusiais metais penktadienis 13-ta ištiko kovą ir lapkritį.

„Vis dėlto penktadieniais reikėtų vairuoti atidžiau. Pastebime, kad, palyginus su kitomis savaitės dienomis, šią dieną daugėja darbo techninės pagalbos kelyje specialistams – penktadienį problemų keliuose patiria vidutiniškai net pusantro karto daugiau vairuotojų negu šeštadienį ar sekmadienį“, – aiškino A. Juodeikis.

Eksperto teigimu, tai gali lemti kelios priežastys: per savaitę pavargę darbuotojai yra labiau išsiblaškę arba skuba užbaigti darbus, todėl pernelyg skuba.

„Vasara vilioja planuoti ir savaitgalio keliones automobiliu, į kurias paprastai ir leidžiamasi penktadieniais. 13-oji tai mėnesio diena ar ne, tačiau svarbu atsiminti, kad nuo galimų nelaimingų atsitikimų kelyje geriausiai apsaugo atsakingas ir sąmoningas elgesys: kelionę suplanuokite iš anksto, prieš sėsdami prie automobilio vairo patikrinkite jo būklę, vairuodami visą dėmesį skirkite situacijai kelyje“, – primena A. Juodeikis.

Garsus prietaras

Skaičius 13 laikomas juodųjų jėgų skaičiumi, o kai numeris 13 dar sutampa su penktadieniu, ši diena iš viso laikoma nesėkmių diena.

Tarp teologų egzistuoja teorija, kad būtent penktadienį, 13-ąją dieną, Ieva ir Adomas nusikalto ir buvo išvaryti iš rojaus. Be to, penktadienį jie abu ir numirė. Manoma, kad ir Abelis savo brolį Kainą nužudė penktadienį, 13-ąją dieną. Taigi 13-ka tarsi velnio, kuris sugundė žmones blogiems darbams, skaičius.

Jėzus Kristus buvo prikaltas prie kryžiaus penktadienį – dabar ši diena minima kaip didysis penktadienis). Per paskutinę vakarienę prie stalo sėdėjo 12-ka Jėzaus mokinių – tobulas skaičius. Kristus buvo 13-asis, tarsi nereikalingas, pasmerktas mirti.

Skaičius 12-ka laikomas tobulu deriniu (12 mėnesių, 12 Jėzaus apaštalų), o dar vienas vienetas, kurį pridėjus išeitų 13-ka – tarsi trukdo.

Esama žmonių, kuriems baisus jau vien skaičius trylika. Ši baimė yra vadinama triskaidekafobija, o jos ištakos nukelia net į XIX a. Šiandien daugelyje šalių pastatai „neturi“ 13 aukšto, o laivai „neturi“ kajutės su šiuo skaičiumi. Kai kurios avialinijos taip pat vengia naudoti skaičių keleivių vietų numeravime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA