Įtariamoji riaušių kėlimu turi savo įvykių versiją: taip siekiama užkirsti kelią rugsėjo mitingui | Kas vyksta Kaune

Įtariamoji riaušių kėlimu turi savo įvykių versiją: taip siekiama užkirsti kelią rugsėjo mitingui teismas leido suimti devynis asmenis

BNS 2021/08/13 12:34
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos šeimų sąjūdžio narė Vitolda Račkova, buvusi sulaikyta dėl antradienį prie Seimo kilusių riaušių, teigia, kad siekiama užkirsti kelią rugsėjį planuojamam mitingui.

„Mus suėmė, mus išvežė, mums surašė kaltinimus net nerinkdami jokios informacijos, jokios medžiagos, visiškai neturėdami, ką pateikti įrodymų“, – per spaudos konferenciją penktadienį Seime sakė ji.

Moteris skaitė jai pateiktus įtariamus, kur teigiama, kad ji smurtavo, niokojo policijos turtą ir šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką riaušių metu, veikdama bendrininkų grupėje, provokavo kitus smurtauti, priešintis pareigūnams, be to, nevykdė teisėtų jų reikalavimų, sudavusi pareigūnams ir sprogdinusi sprogstamuosius užtaisus, mėčiusi akmenis.

„Kas čia yra? Ir dabar mes turėsime su advokatų pagalba per teismus įrodinėti, kad nei aš, nei Adelina (Sabaliauskaitė) to nepadarėme“, – kalbėjo V. Račkova.

Ji tvirtino visą vakarą filmavusi įvykius ir priėjusi prie policijos pareigūnų klausdama, kodėl jie nesiima veiksmų prieš akmenis mėtančius žmones bei raginusi žmones nemėtyti akmenų.

V. Račkova svarstė, jog riaušėms leista įsisiūbuoti, kad Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius turėtų pretekstą neišduoti leidimo rugsėjo 10 dieną Šeimų sąjūdžio organizuojamam mitingui.

„Kam viso to reikėjo? Kad kažką apjuodintų, išgąsdintų? R. Šimašius dabar kalba, kad visi mitingai bus atšaukiami ir nebegalės žmonės burtis“, – kalbėjo ji.

V. Račkova taip pat tvirtino, kad sprendžiant dėl kardomosios priemonės jai skyrimo, prokuroras siekė ją suimti iki rugsėjo 11 dienos, bei tvirtino, jog taip, matyt, siekiama užkirsti kelią jai dalyvauti diena anksčiau suplanuotame mitinge.

„Jo argumentai buvo visiškai juokingi: jis bandė parodyti, kad aš esu neatsakinga mama, nes aš į mitingus važiuoju su dukra, nors dukra buvo paskui išvežta – paprašiau, kad ją nuvežtų į šeimą, kad ji būtų saugi. Lygiai to paties paprašiau garsiai visų ten esančių tėvų padaryti“, – tvirtino ji.

Teismas ketvirtadienį į laisvę paleido 17 iš 26 įtariamųjų dėl riaušių, netenkinęs prokuroro prašymo skirti jiems suėmimą. 13 žmonių nepaskirta jokia kardomoji priemonė, keturiems skirta intensyvi priežiūra.

Teismas leido suimti devynis įtariamuosius: penki suimti mėnesiui, du – po 14 parų ir dar du – po dešimt parų.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė teigė, kad tarp įtariamųjų yra žmonės teisti po 12, 13 ir 14 kartų, trys asmenys teisti po du kartus, vienam pareikšti įtarimai dviejuose ikiteisminiuose tyrimuose.

Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotojo Mindaugo Ražansko teigimu, kai kuriais atvejais suimti prašyta žmones, kurie turi šeimas, darbus, legalius pajamų šaltinius, todėl teismas nematė tam pagrindo.

Per riaušes prie Seimo antradienio vakarą sužeista 18 pareigūnų: 12 policininkų ir šeši Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, keli iš jų buvo pristatyti į ligoninę.

Po riaušių sostinės savivaldybė trečiadienį pranešė atšaukianti suderintus leidimus gyventojų susirinkimams, o komerciniai, kultūriniai renginiai vyks.

Atšaukta keletas leidimų, o artimiausias susirinkimas, kuriam išduotas leidimas, numatytas rugsėjo 10 dieną. Tuomet planuota rengti akciją sostinės centre „Stop diktatūrai Lietuvoje, Sugrąžinkime Lietuvą tautai, TAIP – Seimo paleidimui“, leidimas buvo išduotas 7–15 tūkst. žmonių.

BNS žiniomis, šio renginio organizatorius – vienas iš „Šeimos gynimo maršo“ organizatorių, buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius.

Savivaldybė žada visus prašymus rengti susirinkimus nagrinėti iš naujo, konsultuodamasi su policija ir kitomis institucijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA