Ryškėja Sitkūnų radijo stoties vizija: teritoriją planuojama išskirstyti į tris svarbias dalis | Kas vyksta Kaune

Ryškėja Sitkūnų radijo stoties vizija: teritoriją planuojama išskirstyti į tris svarbias dalis

Sitkūnų radijo stotis / M. Varnelienės nuotr.

Kauno rajono savivaldybės ir įmonės „Telecentras“ atstovų susitikime aptartos Sitkūnų radijo stoties teritorijos plėtros ir investicijų vizijos.

Planuojama teritoriją, kuri užima 75 ha, išskirstyti į tris dalis: bus statomos saulės elektrinės, įsikurs valstybės duomenų centras, bus suprojektuotas sklypas su istorinę reikšmę turinčiais objektais.

Bendrovė norėtų vykdyti valstybės duomenų centro įkūrimo projektą, o savivaldybė siektų pritaikyti istorinius objektus visuomenės poreikiams.

Pagal įmonės vykdomą projektą numatoma pastatyti 4 valstybės duomenų centrus – du Vilniuje, ir po vieną Kaune ir Kauno rajone.

Kaip rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, centrai užtikrins valstybinių institucijų duomenų apsaugą. Maitinimas elektros energija bus suteikiamas naudojant nuosavą saulės elektrinių energiją bei rinkoje įsigyjamą elektrą iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Duomenų centrų generuojama šiluma bus pritaikoma šildymo reikmėms. „Telecentras“ centrus statys savo lėšomis.

Sitkūnų radijo stotis / M. Varnelienės nuotr.

Įmonės generalinis direktorius Remigijus Šeris teigė, jog šis projektas neturės neigiamo poveikio aplinkinėms teritorijoms ir gyventojams. „Duomenų centras iš vidaus padengiamas variniu tinkleliu, kuris yra įžeminamas. Įėjus į vidų mobilūs telefonai neveikia. Į išorę nieko nespinduliuojama“, – kalbėjo direktorius. Taip pat numatoma išmontuoti senųjų radijo siųstuvų antenas.

„Kauno rajone atsiradus šiems objektams žymiai sustiprėtų infrastruktūra ir telekomunikacijos, kadangi elektros ir komunikacijos linijos privalo būti sutvarkytos pagal aukščiausius standartus“, – kalbėjo korporatyvinių reikalų departamento direktorius Justinas Stašinskas.

Teritorijoje esanti Sitkūnų radijo stotis turi ypatingą vaidmenį Lietuvos istorijoje. Lemtingą 1991 m. sausio 13 d. naktį čia rinkosi šimtai žmonių pasauliui skelbti apie įvykius Lietuvoje. Planuojama, jog ateityje ši vieta galėtų būti atnaujinta ir pritaikyta visuomenės poreikiams. Istoriškai svarbią Sitkūnų radijo stoties dalį taip pat siekiama įtraukti į kultūros vertybių registrą.

„Sutvarkius teritoriją, ji taptų prieinama visiems, būtų galima organizuoti renginius bendruomenėms“, – svarstė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Vietovė turi išliekamąją vertę ir yra labai svarbi tautai. Tai palikimas ateities kartoms, liudijantis apie skaudžius valstybei įvykius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA