Prezidentas pasirašė įstatymą dėl tvoros statybų pasienyje: kainuotų 152 milijonus eurų | Kas vyksta Kaune

Prezidentas pasirašė įstatymą dėl tvoros statybų pasienyje: kainuotų 152 milijonus eurų

BNS 2021/08/11 20:32
Tvora pasienyje su Baltarusija / DELFI nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašė specialų Vyriausybės inicijuotą įstatymą dėl tvoros pasienyje su Baltarusija statybos.

Prezidento pasirašytu Fizinio barjero prie Europos Sąjungos išorės sienos su Baltarusija įrengimo įstatymu Vyriausybei suteikiami įgaliojimai supaprastinta tvarka priimti sprendimus dėl fizinio barjero, pripažinto ypatingos valstybinės svarbos objektu, statybos, pranešė Prezidentūra.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Seimas antradienį pripažino tvoros projektą ypatingos valstybinės svarbos, jam leista taikyti viešųjų pirkimų išlygas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, jog įstatymas leidžia tvoros statybą pasienyje sutrumpinti du kartus. Sprendimus dėl projekto užsakovo ir vykdytojo, jų funkcijų, konkrečių darbų vietos ir terminų, finansavimo ir kitų dalykų priims Vyriausybė.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra patvirtinusi, kad tvorą statyti pavesta būtų vienai valstybės energetikos grupės „Epso-G“ įmonių.

Grupės pramonės statinių, elektros pastočių, linijų bei specialiųjų elektros įrenginių statybos įmonės „Tetas“ generalinis direktorius Gediminas Mažeika BNS anksčiau patvirtino, kad įmonė būtų pajėgi įgyvendinti projektą, jos jau buvo klausta apie techninius sprendimus, galimybes.

Pagal Valstybės sienos apsaugos siūlymą 508 kilometrų pasienio ruože ketinama statyti keturių metrų aukščio metalinę pastiprintos vielos tvorą su Y formos viršūnėmis. Ant jų papildomai būtų montuojama pjaunanti viela „Concertina“.

VSAT skaičiavimu, minėtos tvoros pastatymas kainuotų apie 152 mln. eurų.

G. Nausėda trečiadienį taip pat pasirašė per neeilinę sesiją dėl migrantų krizės Seimo priimtus įstatymus ir jų pataisas. Prezidentūra informavo, kad šalies vadovas iš viso pasirašė penkis antradienį priimtus įstatymus: dėl didesnių įgaliojimų kariams ekstremaliosios situacijos sąlygomis, apribojimų teikti prieglobsčio prašymus tk pasienio punktuose, fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statybų.

Karinės jėgos naudojimo statuto pataisos leis ekstremaliųjų situacijų atvejais, kai įvykio mastas sparčiai didėja, siekiant išvengti grėsmės visuomenės rimčiai, pasitelkti karinius vienetus. Kariams galės būti suteikiami įgaliojimai duoti privalomus nurodymus asmenims, jų nesilaikančius asmenis sulaikyti, stabdyti ir tikrinti automobilius ir t. t.

„Šiuo metu šios pataisos yra ypač svarbios, kad kariai galėtų efektyviai padėti institucijoms saugoti valstybės sieną ir kovoti su nelegalia migracija. Jos leidžia mums įgalinti karius neįvedant nepaprastosios padėties, kuri lemtų ir Lietuvos piliečių tam tikrų teisių ir laisvių apribojimą,“ – Prezidentūros išplatintame pranešime cituojamas G. Nausėda.

Prezidento pasirašytais įstatymais taip pat Vyriausybei suteikiami įgaliojimai supaprastinta tvarka priimti sprendimus dėl tvoros pasienyje su Baltarusija statybos.

Kitu šalies vadovo pasirašytu įstatymu numatyta, kad užsieniečiai prieglobsčio prašymus gali teikti tik pasienio punktuose, diplomatinėse atstovybėse ar Migracijos departamentui, jei į šalį pateko teisėtai. Išimtys numatytos tik pažeidžiamiems asmenims.

Taip pat prezidentas pasirašė įstatymo pataisas, numatančias, kad tais atvejais, kai ekstremalios situacijos metu pritrūksta valstybės turimų žmogiškųjų ar materialiųjų išteklių, būtinoms užduotims vykdyti galės būti pasitelkti gyventojai, ūkio subjektai ar kiti subjektai, jiems už tai kompensuojant.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA