Darbo inspekcija kol kas neturi žinių apie nesiskiepijusių žmonių atleidimus | Kas vyksta Kaune

Darbo inspekcija kol kas neturi žinių apie nesiskiepijusių žmonių atleidimus

BNS 2021/08/11 11:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) kol kas nežino atvejų, kad darbuotojai būtų atleisti iš darbo, nes atsisakė skiepytis nuo koronaviruso arba nuolat nesitestuoja.

„Tokios informacijos neturime, nes apskritai jos nerenkame. Aišku, į darbo ginčų komisijas dėl atleidimų kreipiasi įvairioms aplinkybėms egzistuojant, bet kad dėl šito, išskirti negalime“, – trečiadienį LRT radijui teigė VDI Darbo skyriaus vedėjas Šarūnas Orlavičius.

Pasak jo, inspekcija taip pat neturi informacijos apie atleistus žmones, kurie pagal privalomą profesijų sąrašą turi nuolat testuotis, tačiau to nedaro. Vis dėlto VDI gauna labai daug su tuo susijusių klausimų.

„Bet patys skundai mūsų nepasiekė“, – pabrėžė Š. Orlavičius.

VDI atstovo teigimu, darbdaviai negali atleisti darbuotojo už tai, kad jis atsisako skiepytis.

„Skiepas yra visiškas žmogaus pasirinkimas, jis pats sprendžia, ar skiepytis, ar ne. Ir tai nėra teisėta priežastis su darbuotoju nutraukti darbo santykius ar darbo sutartį“, – kalbėjo VDI atstovas.

Jei žmogus nuolat nesitestuoja, darbdavys visų pirma turi sudaryti galimybę jam dirbti nuotoliniu būdu, o jeigu tai neįmanoma, jį galima nušalinti nuo darbo, teigė Š. Orlavičius.

Anot jo, Darbo kodeksas numato galimybę atleisti žmogų iš darbo, jeigu jis nevykdo pareigų.

„Aišku, tai turi būti kraštutinė priemonė, išnaudojus visas kitas – kai darbuotojas, neobjektyviai, nepagrįstai ir piktybiškai atsisako testuotis, o darbdaviui, natūralu, reikia užtikrinti funkcijų tęstinumą“, – sakė Š. Orlavičius.

Premjerė Ingrida Šimonytės yra pareiškusi, kad sąmoningai, o ne dėl sveikatos problemų, apsisprendę nesiskiepyti žmonės galėtų būti nušalinti nuo darbo, jeigu jiems dirbti nuotoliniu būdu yra neįmanoma. Tokį siūlymą Vyriausybė ketina teikti Seimui.

Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkės Ingos Ruginienės, tokia tvarka dalį neapsisprendusių dėl skiepo žmonių nublokštų į „antivakserių“ pusę, o darbdaviams gali būti sunkiau rasti darbuotojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA