Kaune – naujas investavimo į nekilnojamojo turto nuomą būdas | Kas vyksta Kaune

Kaune – naujas investavimo į nekilnojamojo turto nuomą būdas

Organizatorių nuotr.

Investavimas į nekilnojamojo turto nuomą – vienas populiariausių investavimo būdų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Nekilnojamojo turto, kaip investicijos, patrauklumą lemia šios rinkos stabilumas, tendencija auginti vertę bei galimybė gauti papildomas pajamas objektą nuomojant. Tiesa, santaupų turintys bei investuoti jas siekiantys gyventojai įsigyti nekilnojamojo turto objektą ryžtasi ne visada – gąsdina reikiamo kapitalo arba laiko, reikiamo nuomos administravimui, stygius.

Sprendimą, padedantį išvengti abiejų šių problemų, investuoti norintiems asmenims pristatė „Lietuvos banko“ licencijuota sutelktinio finansavimo platforma „InRento“. Lietuvoje gimęs, pirmas tokio tipo platforma kontinentinėje Europoje, siūlo galimybę investuoti norimą sumą į pasirinktą nekilnojamojo turto projektą ir tokiu būdu gauti grąžą tiek iš nuomos pajamų, tiek iš kapitalo prieaugio objektą ateityje parduodant.

Stabilios pajamos ir jokių administravimo kaštų

Liepos pabaigoje „InRento“ platformoje pasirodė ir pirmasis siūlomas projektas investicijai Kaune – du nuomojami butai centrinėje miesto dalyje, įsikūrę adresu Savanorių pr. 47. Investavimo galimybės prasideda nuo 500 Eur, o metinis nuomos neto pajamingumas – 6,82 proc.

„Mūsų sukurtas modelis nuo tradicinės investavimo į nekilnojamąjį turtą sampratos skiriasi nežymiai. Kaip ir įsigyjant visą nekilnojamojo turto objektą, investuodami per „InRento“ platformą investuotojai uždirba tiek iš nuomos, tiek iš objekto pabrangimo jo pardavimo metu. Esminis skirtumas – investuojant per mūsų platformą žmonėms nereikia gaišti savo laiko, energijos bei finansų objekto administravimui. Šias užduotis atlieka objekto savininkas, kuris būna patyręs nekilnojamojo turto profesionalas“, – sako „InRento“ platformos įkūrėjas ir vadovas Gustas Germanavičius.

Kitas svarbus skirtumas, lemiantis „InRento“ platformos patrauklumą investuotojams – finansinis stabilumas.

„Valdant savo nekilnojamojo turto objektą, anksčiau ar vėliau susiduriama su problema, jog objektas tam tikram laiko periodui lieka be nuomininko. Kitaip tariant, ne tik neatneša pajamų, bet ir generuoja išlaidas, skiriamas mokesčių ar kitoms objekto sąskaitoms apmokėti. Tuo tarpu, jei objektas lieka tuščias į jį investavus per „InRento“ platformą, objekto savininkas investuotojams yra įpareigotas mokėti fiksuotas mėnesines palūkanas“, – teigia G. Germanavičius.

Galimybė investiciją parduoti

Remiantis naujuoju sutelktinio finansavimo modeliu, investuoti į nekilnojamo turto nuomą yra tiek lengva, tiek prieinama. Daugiau nei 500 Eur kapitalo turinčiam ir investuoti norinčiam asmeniui reikia apsilankyti „InRento“ internetinėje platformoje, užsiregistruoti patvirtinant savo tapatybę bei sujungti savąją „InRento“ paskyra su „Paysera“ sistema.

Kaip pažymi G. Germanavičius, investavimas visuomet vyksta tiesiogiai, tad „InRento“ investuotojų pinigai nepasiekia – jie keliauja tiesiogiai projekto savininkui. Visgi, „InRento“ komanda užtikrina, kad prieš juos gaunant, savininkas būtų įkeitęs turtą investuotoju vardu ir užtikrinęs visas kitas finansinio saugumo priemones.

Sujungus „Paysera“ sąskaitą su „InRento“ platforma, vartotojas gali išsirinkti vieną ar kelis projektus, susipažinti su jų rizikos, užimtumo bei kreditingumo analizėmis ir investuoti į labiausiai priimtinus variantus. Projekto savininkui užtikrinus saugumo priemones bei gavus pilną finansavimą, investuotojai kas mėnesį gauna nuomos pajamas į su platforma sujungtą sąskaitą.

„Dalis gaunamų pajamų yra fiksuotos investuojant pasirašomoje sutartyje. Fiksuotą dalį viršijus, likusioji dalis yra kintamoji. Tai reiškia, jog natūraliai kintant užimtumui, kinta ir investuotojų pajamos – kaip ir turint savo nekilnojamojo turto. Taip pat svarbu pažymėti, kad dauguma objektų mūsų platformoje yra suindeksuoti kartu su infliacija, tad didėjant jai, didėtų ir pajamos bei gaunama grąža“, – pažymi G. Germanavičius.

Finansuodami projektą, investuotojai išduoda paskolą projekto savininkui kartu su hipotekos užstatu. Nekilnojamasis turtas įkeičiamas notaro hipoteka investuotojų vardu. Kai turtas yra išnuomotas, jis generuoja pajamas. Projekto savininkas ir investuotojai dalijasi paskolos sąlygose apibrėžtomis nuomos pajamomis. Jei turtas nėra nuomojamas, projekto savininkas moka fiksuotas palūkanas.

Tuo tarpu pagrindinę investiciją galima susigrąžinti dviem būdais. Pirmasis – įvertinęs palankiausias sąlygas rinkoje, turtą parduoda projekto savininkas. Remiantis pajamų pasidalijimo modeliu, turto vertės prieaugis paskirstomas visiems investuotojams. Antrasis – susidūręs su poreikiu susigrąžinti savo investiciją, investuotojas bet kuriuo metu gali ją parduoti „InRento“ antrinėje rinkoje.

Projektų savininkai – tik profesionalūs NT specialistai

Siekiant užtikrinti maksimalų nuomos pajamingumą, visi „InRento“ platformoje finansuojami projektai privalo priklausyti juridiniams asmenims ir jų vertė neviršyti paskolos vertės.

„Mums labai svarbu, kad objektas būtų teisingai valdomas ir grąža, kurią gauna investuotojas, būtų kiek įmanoma didesnė. Dėl šios priežasties labai vertiname projekto savininko patirtį. Mėgstu sakyti, kad veikdami pagal šį sutelktinio finansavimo modelį mes visi sėdime tarsi vienoje valtyje – tiek mes, tiek investuotojai, tiek projekto savininkas. Mūsų interesai yra visiškai vieningi. Tam, jog uždirbtų vienas, turi uždirbti ir kitas. Ši logika galioja tiek nuomos, tiek pardavimo etapu“, – teigia G. Germanavičius.

Anot platformos kūrėjo, nuo pat „InRento“ idėjos užsimezgimo, komandos misija ir vizija buvo sukurti mažiausios rizikos sutelktinio finansavimo platformą Europoje, paremtą nekilnojamojo turto nuoma. Būtent nuomos pajamos ir mažina investavimo riziką, nes turtas jau generuoja pajamas.

„Kai pradėjome kurti platformą, daug kas klausė – kam gali būti patrauklu investuoti su 6-7 proc. metine grąža? Sutinku, jog būdų investuoti į skirtingas turto klases yra tikrai daug, tačiau problema yra tai, jog jie visi orientuoti į aukštesnės rizikos investicijas. Taip, tai lemia didesnę grąžą, bet kartu – ir didesnę riziką. Tuo tarpu žemesnės rizikos alternatyvų rinkoje yra labai ne daug. Būtent jų poreikį turinčių investuotojų segmentą mes ir siekiame apimti. Esame maloniai nustebinti matydami, kiek daug mūsų platforma besinaudojančių žmonių yra patenkinti tokia grąža, įvertindami patiriamą žemą rizikos lygį“, – pažymi „InRento“ įkūrėjas ir vadovas.

Sutelktinio finansavimo platforma „InRento“ veikia jau daugiau nei metus, o ją valdanti įmonių grupė – daugiau nei trejų metų laikotarpį. Per šį laiką iš aštuoniolikos asmenų sudaryta profesionalų komanda fasilitavo investicijas iš daugiau nei 20 pasaulio šalių. Artimiausias lietuviškosios platformos tikslas – pristatyti galimybę investuoti į užsienio objektus.

Šiandien „InRento“ komandą sudaro ilgametę patirtį finansų, nekilnojamojo turto bei investicijų valdyme turinti komanda, tarp kurių tokie specialistai, kaip buvęs vieno Ispanijos banko direktorius, beveik 20 metų patirtį turintis buvęs „Turto banko“ vadovas ir kiti savo sričių ekspertai.

Plačiau susipažinti su naują investavimo į nekilnojamojo turto nuomą modelį siūlančios platformos principu bei užsiregistruoti joje galima ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA