I. Šimonytė atsiprašo už protestuotojų naudotus simbolius: tai nesulyginama | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė atsiprašo už protestuotojų naudotus simbolius: tai nesulyginama

Kas vyksta Kaune, BNS inf. 2021/08/10 18:16
DELFI nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pakomentavo šiandien vykstančio protesto mitinge piliečių naudotas atributikas ir simboliką. Dalis situaciją šalyje lygina su Holokaustu ir jaučiasi engiami valdžios sprendimų dėl skiepų nuo koronaviruso. Ministrė Pirmininkė išsakė viešą atsiprašymą dėl tokių protestuotojų veiksmų.

„Atsiprašau tų, kuriuos įžeidė šiandien protesto akcijoje prie Seimo kai kurių protestuotojų naudoti žydų simboliai bei nuskambėję palyginimai su nacistinės okupacijos laikų getais. Tai nepriimtina siaubingas žmonijos tragedijas įvardijančių sąvokų devalvacija. Holokaustas susijęs su daugybe mirties paženklintų likimų ir viena didžiausių tragedijų Europos istorijoje. Dabartiniai tikri ir menami gyvenimo nepatogumai neprilygintini nei tremtims, nei genocidui, Holokaustui ar kitiems baisiems dalykams, kuriuos ištvėrę žmonės bei jų artimieji iki šiol gyvena su žaizdomis širdyje ir sieloje.

Karantino apribojimai įvairių šalių vyriausybių nustatomi būtent tam, kad būtų saugomos žmonių gyvybės, privalanti žmonių labui veikti sveikatos sistema. Galiu tik apgailestauti, kad minint 80-ąsias Holokausto ir sovietinių represijų metines, pasitaiko palyginimų, įžeidžiančius atmintį žmonių, stovėjusių prie šaudymo duobių ar mirtinai sušalusių prie Laptevų jūros“, – atsiprašė I. Šimonytė.

Žydų atstovai pasmerkė Holokausto simbolikos naudojimą mitinge

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky antradienį pasmerkė Holokausto simbolikos naudojimą mitinge prie Seimo, o premjerė Ingrida Šimonytė atsiprašė už taip besielgusius jo dalyvius.

„Šiandien protestuotojų prie Seimo minia segi Dovydo žvaigždes, vilki koncentracijos stovyklų kalinių uniformas ir stovi už spygliuotos vielos. „Getui – NE“, šaukia, pridurdami dar žodį „nepasiskiepijusių“. Ar tai reiškia, kad statistinis lietuvis pagaliau suvokė prieš 80 metų prasidėjusį Holokausto siaubą ir Europos bei Lietuvos žydus ištikusią tragediją? (…) Ne, šaukiu aš, ir šaukia negausi Lietuvoje išlikusi žydų bendruomenė. Ne, nes šiandien prie Seimo esantys žmonės susirinko ne atsiminti ir pagerbti Holokausto aukų, o panaudoti jų kančios istoriją kaip argumentą prieš mokslo pažangą, kaip argumentą nesiskiepyti“, – „Facebook“ platformoje rašė F. Kukliansky.

„Tie, kurie išgyveno mirtį stovėdami prie žvyrduobių ir žiūrėdami savo žudikams į akis, tie, kurie metų metus kentėjo getuose, tie, kurie gyvuliniais vagonais buvo vežami į koncentracijos stovyklas ir matė, kai rūksta krematoriumų kaminai, jie ir jų palikuonys, išgyvenę holokaustą, niekada nesutiks, kad jų pavyzdžiu būtų naudojamasi kovojant prieš pažangą, prieš solidarumą ir prieš valstybę“, – teigia ji.

Lietuvos žydų bendruomenės vadovė paragino tuos, kurie mitingui pasirinko Holokausto simboliką, aplankyti bent vieną masinę kapavietę ir pagerbti „tuos, kurie iš tiesų buvo paženklinti, atskirti ir nužudyti“.

Keli tūkstančiai žmonių antradienio rytą susirinko prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms.

Prie Seimo stovi ir stilizuotos kartuvės , o prie scenos, kuri pastatyta šalia Martyno Mažvydo Nacionalinės bibliotekos, buvo pastatyta ir butaforinė spygliuota viela, apkabinėta Dovydo žvaigždėmis. Protesto dalyviai parlamentarų dėmesį į save bandė atkreipti sirenomis, šūksniais ir plojimais.

Apie tūkstančio žmonių minia skanduoja: „Seimą lauk“. Tarp protestuotojų jaučiama nepasitikėjimo politikais, tradicine žiniasklaida atmosfera. Tarp susirinkusiųjų yra ir Šeimos gynimo maršo veidų, taip pat šio renginio simbolikos ant automobilių, pastatytų netoli renginio vietos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA