I. Šimonytė atsakė protestuotojams: žmonės, kurie pasirinko nesiskiepyti, į ligonines gulasi dešimtimis | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė atsakė protestuotojams: žmonės, kurie pasirinko nesiskiepyti, į ligonines gulasi dešimtimis

BNS 2021/08/10 11:34
DELFI nuotr. / "Kas vyksta Kaune" montažas

Vyriausybė turi saugoti ir daugiau kaip pusės pasiskiepijusių Lietuvos gyventojų interesus, sako premjerė Ingrida Šimonytė, prie Seimo vykstant protestui dėl planuojamų ribojimų neturintiems imuniteto.

„Vyriausybė tikrai nori išvengti tokių karantinų, kokie buvo praėjusiais metais, galiausiai, didelė dalis žmonių – čia žmonės kalba tautos vardu, bet aš noriu atkreipti dėmesį, kad daugiau nei 50 procentų visų žmonių Lietuvos, tai jau apie žmones, turinčius balso teisę, turbūt apie 60 procentų mes galėtume kalbėti – yra pasiskiepiję bent viena skiepo doze. Tai tie žmonės taip pat yra tauta ir taip pat turi savo nuomonę apie tai, kokie yra jų interesai ir kaip tie interesai privalo būti apsaugoti“, – žurnalistams antradienį Seime sakė premjerė.

„Todėl Vyriausybė prievarta nieko neskiepys – aš dar kartą noriu tai pabrėžti – bet prabanga priimti sprendimą nesiskiepyti tiems žmonėms, kurie tai daro ne dėl medicininių priežasčių, tiesiog kainuos jų kišenei“, – teigė ji.

Keli tūkstančiai žmonių antradienio rytą susirinko prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms.

Vyriausybė trečiadienį planuoja svarstyti nutarimo projektą, pagal kurį numatoma, kad Galimybių paso neturintys asmenys nuo rugsėjo vidurio galėtų apsipirkti tik nedidelėse parduotuvėse, jiems užsivertų renginiai, viešojo maitinimo įstaigos, ligoninės ir kitos paslaugos.

I. Šimonytė pabrėžia, jog nesiskiepijusieji sudaro didžiąją dalį ligoninėse gydomų koronaviruso pacientų ir dėl jų netrukus gali prireikti riboti kitas paslaugas.

Vakar mirė dar du žmonės. Iš keliolikos žmonių, kurie mirė per rugpjūčio mėnesį, paskiepytas buvo tik vienas ir tik viena doze. Žmonės gula į ligonines dešimtimis kiekvieną dieną – po 30-40 žmonių, naujai reikia tiekti deguonį, kad jie galėtų kvėpuoti ir 88 proc. iš tų, kurie gula į ligonines nuo pat birželio pradžios, yra žmonės, kurie neskiepyti nė viena doze“, – kalbėjo premjerė.

„Jeigu kažkas galvoja, kad į tai galima nekreipti dėmesio, tai yra tų žmonių valia – niekas jų prievarta neskiepys. Tačiau jeigu sveikatos sistemai kyla grėsmė, o ji kyla, deja, todėl, kad užimtų lovų skaičius jau indikuoja, kad kitas sveikatos priežiūros paslaugas teks pradėti riboti, todėl, kad žmonės, kurie pasirinko nepasiskiepyti, dabar į tas ligonines gulasi dešimtimis kiekvieną dieną, todėl, kad apsikrečia ir suserga sunkesne ligos forma, tai man taip neatrodo. Vyriausybės pareiga yra apsaugoti sveikatos sistemą“, – teigė ji.

Pasak I. Šimonytės, panašūs yra siūlymo, kad nesiskiepiję žmonės susirgę negautų ligos išmokų, argumentai.

„Tai yra tam tikra finansinė neigiama paskata“, – kalbėjo premjerė.

Ji pabrėžė, kad tai nėra vienintelė sąlyga, kai draudimo išmoka gali būti nemokama, todėl teigė nematanti, kuo tai galėtų prieštarauti Konstitucijai.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisą Vyriausybei teikia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kada Vyriausybė imsis pataisos, kol kas neaišku. Dėl jos balsuos Seimas.

Išimtys būtų taikomos darbuotojams, kurie negali skiepytis dėl medicininių priežasčių, nepasiskiepiję susirgo antrą kartą, taip pat jei negauna vakcinos.

Jeigu Vyriausybė pritars, pataisa bus teikiama Seimui priimti rudens sesijoje, o nauja tvarka įsigaliotų nuo spalio 1-osios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA