Aiškėja trylikametės pagimdyto kūdikio lemtis: augs sunkumus įveikusioje šeimoje | Kas vyksta Kaune

Aiškėja trylikametės pagimdyto kūdikio lemtis: augs sunkumus įveikusioje šeimoje

KAS VYKSTA KAUNE, DELFI 2021/07/27 21:03
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Antradienį pasklidus žiniai, kad pradžią naujai gyvybei davė vos trylikos sulaukusi mergaitė, vaiko teisių apsaugos specialistai pateikė daugiau detalių apie nepilnametės šeimą. Pasirodo, socialiniams darbuotojams ji žinoma, turėjusi sunkumų, bet susitvarkiusi, tad kūdikio globėja oficialiai taps gimdyvės mama.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare pažymėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) viešųjų ryšių specialistė Ramunė Liubinaitė, sprendžiant su nepilnamečiais susijusius sunkumus, vaiko teisių gynėjai bendrauja su šeima, visada išklauso vaiko nuomonę.

Kadangi vaiko atstovas pagal įstatymą gali būti tik pilnametis asmuo, o kliūčių nepilnametės mamai tapti dukros kūdikio globėja nėra, vaikas su savo gimdytoja augs šeimos namuose Kaune.

Naujienų portalui „Delfi“ R. Liubinaitė taip pat minėjo, kad šeimai yra turėjusi sunkumų, jai teiktos socialinės paslaugos, tačiau šiuo metu šeima gali gyventi savarankiškai, sunkumus esą yra įveikusi ir turi galimybę padėti dukrai pasirūpinti kūdikiu.

„Siekiant užtikrinti vaiko interesus į sveikatos priežiūrą, sveiką ir saugią aplinką, kai kūdikio susilaukia nepilnametė, skubiai atliekama procedūra arba nustatyti tėvystę, arba skirti vaiko globėją iki mamai sueis 18 m. Pirmiausiai kreipiamasi į artimus asmenis, kad nepilnametė mama galėtų gyventi su kūdikiu, artimųjų padedama įgytų motinystės įgūdžių. Šiuo atveju, kūdikio globėja taip pat tampa nepilnametės mama“, – procedūrą paaiškino VVTAĮT atstovė.

R. Liubinaitė pabrėžė, kad socialines paslaugas šeimai teikia savivaldybių socialiniai darbuotojai, ne vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai. Konkrečiai šiai šeimai pagalbą teiks ir Krizinio nėštumo centro specialistai.

„Vaiko teisių gynėjai reaguos ir padės, jeigu šeima susidurs su sunkumais. Taip pat kiekviena globa yra prižiūrima, todėl šeimoje bus lankomasi pagal nustatytus terminus arba pagal poreikį. Vaiko teisių specialistų apsilankymo tikslas yra išsiaiškinti, kaip sekasi globėjo šeimai ir vaikui, ar neiškilo kokių nors sunkumų, o esant poreikiui, padėti juos spręsti pasitelkiant specialistus“, – nurodė R. Liubinaitė.

Jos duomenimis, Kauno mieste per metus kūdikio susilaukia vidutiniškai dvi nepilnametės.

Nepilnamečių gimdyvių Lietuvoje palaipsniui mažėja / Statistikos departamento nuotr.

Tuo metu Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrijus Kačiurinas „Delfi“ patikslino, kad į jų gydymo įstaigą jauna mama atvežta jau pagimdžiusi.

„Kūdikis buvo išnešiotas, tik mažesnio svorio. Gimdymas nebuvo komplikuotas. Atvežtų mamos ir vaiko būklė buvo patenkinama. Jiems suteikta pagalba, su mama bendravo socialiniai darbuotojai, psichologas, o vėliau abu išleisti namo“, – prisiminė D. Kačiurinas.

Vienoje iš Alytaus rajone veikiančių vaikų vasaros stovyklų trylikametei gimdymas netikėtai prasidėjo liepos 13-14 dienomis, apie tai pranešė interneto naujienų portalas dzūkijosveidas.lt. Skelbiama, kad apie nepilnametės nėštumą nežinojo nei stovyklos organizatoriai, nei jos tėvai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA