Dar vienos liūties su nerimu laukianti kaunietė: „Kauno vandenims” nerūpi gyventojų saugumas | Kas vyksta Kaune

Dar vienos liūties su nerimu laukianti kaunietė: „Kauno vandenims” nerūpi gyventojų saugumas papildyta

Partizanų gatvėje gyvenanti kaunietė su nerimu laukia dar vienos vasaros liūties. Po paskutinio gausaus lietaus, moters kiemas skendo potvynyje, o „Kauno vandenų” avarinės tarnybos pagalbos taip ir nesulaukė. Moteris atvira, specialistų darbas liūdina, bet ką daryti skęstantiems?

„Pasidalinsiu su jumis, kokia sudėtinga situacija susidarė dėl bepasikartojančių liūčių bei „Kauno vandenų” neveiklumo. Liepos 12 d. dėl liūties patvino mūsų sklypas Kauno centre, nes užsikimšo po mūsų sklypu esanti „Kauno vandenų” lietaus nuotekų magistralė. Tai pusės metro diametro vamzdis, kuris galinga jėga pramušė sau žemėje kelią į paviršių ir virto baisu vaizdeliu mūsų sklype”, – pasakojimą pradėjo kaunietė.

Nors namo kieme tryško „fontanas”, kaip teigia moteris, „Kauno vandenų” specialistai į tai numojo ranka, o problemos sprendimo taip ir nepasiūlė.

„Iškvietus vandenų avarinę tarnybą, jie net nėjo pasižiūrėti, pasakė, jog situacija neišsprendžiama, net išsisukinėjo pripažinti, jog magistralė priklauso „Kauno vandenims”. Po antro potvynio atvyko inžinierius, kuris įvertino, jog magistralė greičiausiai yra užsikimšusi žemėmis, privažiavimo į sklypą šalia magistralės nėra, o įsigyti ilgesnės atsiurbimo „žarnos” nesvarstoma”, – pasakojimą tęsė moteris.

Gelbėtis – pačių skęstančiųjų reikalas?

Kaunietė baiminasi dėl šeimos saugumo, mat liūtys vis prognizuojamos, ir teigia nusivylusi atsakingų tarnybų darbu. „Tai jau antras toks potvynis šią vasarą ir žiūrint į oro prognozes, liūčių bus daugiau. Bet šioje situacijos „Kauno vandenų” nuostata – gelbėtis yra skęstančiųjų reikalas ir gyventojų gerbūvis ir saugumas čia nerūpi”, – apmaudo neslėpė moteris.

Jos teigimu, po potvynio, liepos 12-ąją, ant pievos mėtėsi nuskendusios žiurkės, jautėsi baisus dvokas. „Darosi labai neramu, matant tokį atsakingos tarnybos neveiklumą”, – pridūrė ji.

Problemą žino, bet spręsti sudėtinga

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” komentavo „Kauno vandenų” Viešųjų ryšių specialistas Andrius Nenėnas, reikiamą techniką „Kauno vandenys” turi, tačiau darbus sudėtinga atlikti dėl Partizanų gatvėje atvira vaga tekėjusio Gričiupio upelio.

„Per privatų gyventojų sklypą eina 500 mm skersmens lietaus nuotekų surinkimo trasa. Pro šią vietą prieš daugelį metų atvira vaga tekėjo Gričiupio upelis. Sovietmečiu jis buvo įkanalizuotas, tačiau griova likusi ir apsunkina privažiavimą prie konkrečios avarijos vietos. Dėl šios priežasties, pagal gyventojų iškvietimą atvykę avarinės tarnybos darbuotojai neturėjo galimybių nuodugniai patikrinti linijos stovio ir atlikti remonto darbų”, – teigė jis.

Kaip priminė A. Nenėnas, pagal teisės aktus išilgai 500 mm skersmens linijos, į abi puses turėtų būti palikta po 10 m. pločio vamzdyno apsaugos zona. Joje neturi būti jokių pastatų ir kitų objektų. „Tačiau šiuo atveju gyventojai yra susitvarkę gerbūvį ir nėra sąlygų privažiuoti tinklų plovimo automobiliui bei atlikti tinklų televizinę diagnostiką”, – pridūrė jis.

Jo teigimu, artimiausias kontrolinis šulinys, per kurį galima būtų praplauti tinklą ir atlikti televizinę diagnostiką, yra maždaug už 70 metrų nuo užsikimšimo vietos – J. Basanavičiaus alėjoje.

„Situaciją bus bandoma spręsti atsakingai. Artimiausiomis dienomis, kai tik bus grąžintas po planinių remonto darbų, bus pasitelktas galingiausias, ilgiausią plovimo žarną turintis hidrodinaminis automobilis. Tikimasi, kad jo techninių parametrų pakaks ir užsikimšimas bus praplautas”, – teigė „Kauno vandenų” atstovas.

Papildyta 13.35 val.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” teigė A. Nenėnas, buitinių ir lietaus nuotekų linijų atkarpų plovimas hidrodinaminiu automobiliu jau atliktas liepos 21- dieną.

Papildyta liepos 27 dieną 12.25 val.

Kaunietės teigimu, sklype vakar ir šiandien darbuojasi „Kauno vandenų” specialistai.

„Jie atsivežė galingą techniką, vėliau atvyko ir diagnostinis automobilis su robokamera. Monitoriuje stebėjome, koks vaizdas yra vamzdžiuose. Ką rado vyrai nustebino juos pačius – rado žymiai mažesnio negu turėtų būti diametro vamzdžius, ne 50 cm, o apie 20 cm diametro, kuris yra per mažas lietaus nuotekoms surinkti. Pamatėme, kad vamzdis vienoje vietoje yra nesandarus, susidarė didžiulės šiukšlių sąnašos. Man buvo paaiškinta, kad dabar darbus turėtų atlikti rangovai – sutvarkyti nesandarų vamzdį, pakloti šulinio dugną ir t.t”, – pasakojo moteris.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA