Atsako advokatė: ar yra galimybė vairuotojo pažymėjimą atgauti anksčiau laiko? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar yra galimybė vairuotojo pažymėjimą atgauti anksčiau laiko?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune” redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekė išsiaiškinti ar yra galimybė vairuotojo pažymėjimą atgauti anksčiau laiko.

„Norėjau pasiteirauti dėl teisiu gražinimo anksčiau laiko – įpūčiau 1.24 promiles. Ar galiu teismo prašyti, atgauti vairuotojo pažymėjimą anksčiau laiko, jei į automobilį integruosiu alkobloką? Ir kokia tikimybė, kad leis?”- klausimą plačiau pateikė moteris.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksas (toliau – ANK) numato, jog transporto priemonės vairavimas, kai tai daro neblaivūs (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) užtraukia vairuotojams baudą nuo 800 iki 1100 eurų.

Kartu kodeksas numato, jog padarius šį nusižengimą yra privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemonės atėmimą nuo vienų metų iki vienų metų šešių mėnesių arba teisės vairuoti transporto priemonės atėmimą nuo šešių mėnesių iki vienų metų ir draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nuo vienų metų iki vienų metų šešių mėnesių.

Asmenys, kurie vairavo neblaivūs (iki 1,5 promilės) ir dėl to netekę teisės vairuoti transporto priemonės, gali kreiptis į administracinį nusižengimą nagrinėjančią instituciją ir prašyti anksčiau nei nustatytas terminas grąžinti vairuotojo pažymėjimą.

Tokiu atveju asmuo turi sutikti, kad nustatytą laikotarpį galės vairuoti tik tokias transporto priemones, kuriose yra įdiegti antialkoholiniai variklio užraktai.

Antialkoholinis variklio užraktas, tai įtaisas, neleidžiantis užvesti transporto priemonės variklio, jeigu transporto priemonės vairuotojo iškvėptame oro ėminyje aptinkama alkoholio.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Taigi tuo atveju, jei asmuo sutinka, kad jam būtų skirtas draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, teismas ar administracinio nusižengimo bylą ne teismo tvarka nagrinėjanti institucija (pareigūnas), atsižvelgdamas į asmens traukiamo administracinėn atsakomybėn asmenybę, kitas nusižengimo aplinkybes ir vadovaudamasis administracinės nuobaudos ir administracinio poveikio priemonių skyrimo pagrindais sprendžia ar asmeniui skirti teisės vairuoti transporto priemonės atėmimą, ar skirti trumpesnį teisės vairuoti transporto priemonės atėmimo laiką, tačiau taip pat skiriant draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

Svarbu pažymėti, kad draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, terminas pradedamas skaičiuoti tik pasibaigus teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminui.

Tai reiškia, jog pasibaigus teisės vairuoti atėmimui terminui, asmuo, kuriam yra taikomas draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose nėra įrengta antialkoholiniai variklio užraktai, nustatytą terminą gali vairuoti tik tokias transporto priemones, kuriose yra įrengti minėti antialkoholiniai variklio užraktai.

Pažymėtina, kad tuo atveju, jeigu teisė vairuoti buvo atimta 1 metams ar ilgesniam terminui, asmuo, kuriam paskirtas draudimas vairuoti, pasibaigus teisės vairuoti atėmimo terminui, turi užbaigti papildomą vairuotojų mokymą ir perlaikyti vairavimo egzaminą.

Pažymėtina, kad asmeniui, kuriam yra pritaikytas draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nėra nustatyta pareigos įsidiegti į nuosavybės teise ar kitokiu teisėtu pagrindu valdomą transporto priemonę antialkoholinį variklio užraktą.

Tačiau toks asmuo galės vairuoti tik transporto priemones, kuriose įrengti antialkoholiniai variklio užraktai (pvz.: jeigu darbas susijęs su transporto priemonės vairavimu, transporto priemonę su antialkoholiniu variklio užraktu galėtų parūpinti darbdavys).

Transporto priemonių vairavimas, kai nesilaikoma draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, prilygsta transporto priemonės vairavimui, kai vairuojančiam asmeniui atimta teisė vairuoti transporto priemones.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA