Kauno rajone startavo saulės elektrinių įrengimo darbai | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone startavo saulės elektrinių įrengimo darbai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusią savaitę jau prasidėjo saulės kolektorių įrengimo darbai ant keturių Kauno rajono savivaldybei pavaldžių įstaigų stogų. Aplinkai nekenksmingi netrukus taps dar šešiolika pakaunės objektų.

Pabaigtuves planuoja vasaros pabaigoje

Specialistų komandai nuo praėjusios savaitės jau atiduotas Raudondvario vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ stogas. Darbai jau spėjo įsibėgėti ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėje mokykloje. Čia triūsia konkursą laimėjęs „Ignitis“. „Kol kas dar nematyti, kad kažkas akivaizdžiai pasikeitė ant stogo, pačių modulių dar nėra, vyksta parengiamieji darbai“, – praėjusios savaitės viduryje sakė mokyklos direktorė Valė Urbelienė.

Projektą užbaigti „Ignitis“ yra įsipareigojęs per rugpjūtį, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

„Jau turime konkurso laimėtoją, kuris šiuo metu tvarko reikalingus dokumentus. Netrukus prasidės įrengimo darbai, o saulės elektrinę planuojame turėti antroje vasaros pusėje“, – džiaugėsi Domeikavos gimnazijos direktorius Dalius Vibrantis.

Ugdymo įstaigos vadovas sakė, kad apie aplinkai nekenksmingą elektrinę ant mokyklos stogo galvojęs jau seniai. „Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) paskelbus konkursą, tokiam žingsniui pastūmėjo Kauno rajono savivaldybė. Pasinaudojome galimybe, tvarkėme dokumentus ir teikėme paraišką, esame labai patenkinti, kad pakaunėje patekome į pirmąjį etapą“, – kalbėjo direktorius.

Rudeniop saulės spindulius gaudys ir elektros energija vers dar viena Kauno rajono ugdymo įstaiga – Ringaudų pradinė mokykla. „Tikimės, kad fotovoltinė elektrinė pradės veikti rugsėjo 1-ąją, to laukėme dvejus metus, projektas išties sudėtingas“, – gera žinia dalijosi direktorė Asta Gudaitienė.

Reikalingą įrangą į Ringaudus projekto rangovas „Ignitis“ atsigabeno ir darbus pradėjo liepos 12 d., daugiau kaip dviem savaitėmis anksčiau, nei buvo planuota. Ringaudų pradinės mokyklos vadovė tikisi, kad projektas neužstrigs dėl medžiagų trūkumo – su šia problema susiduria ne tik Lietuva, bet ir visa Europa.

Darbų apimtys skiriasi

Įrengti saulės elektrinę ant Domeikavos gimnazijos stogo kainuos apie 80 tūkst. eurų, ant Ringaudų pradinės mokyklos – per 84 tūkst. eurų, ant Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos – 94 tūkst. eurų, o ant Raudondvario lopšelio-darželio „Vyturėlis“ – 25 tūkst. eurų. Bendra saulės fotovoltinių elektrinių galia bus nuo 25 iki 95 kW.

Energijai gaminti saulę įdarbinti netrukus planuoja dar penkios pakaunės įstaigos – Čekiškės Prano Dovydaičio, Vilkijos ir Babtų gimnazijos, Garliavos kultūros ir sporto centras ir Garliavos Jonučių progimnazija, jau pasirašiusios sutartis dėl projekto finansavimo su APVA.

Trečiasis etapas turtingesnis

Pirmajame etape bus įrengtos keturios saulės fotovoltinės elektrinės, antrajame – penkios, o trečiasis etapas bus gerokai turtingesnis. Kauno rajono savivaldybės taryba liepos 1 d. pritarė vienuolikai projektų. Įrengtos saulės elektrinės leistų ne tik sumažinti elektros energijos išlaidas, bet ir skatinti atsinaujinančių energijos išteklių naudojimą.

Saulės kolektorius planuojama įrengti ant Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos, Garliavos meno mokyklos, Garliavos lopšelio-darželio „Eglutė“, Vilkijos lopšelio-darželio „Daigelis“, Babtų lopšelio-darželio, Karmėlavos lopšelio-darželio „Žilvitis“, Ilgakiemio mokyklos-darželio, Eigirgalos lopšelio-darželio, Giraitės darželio, Noreikiškių lopšelio-darželio „Ąžuolėlis“ ir Vandžiogalos gimnazijos pastatų.

Visų projektų bendra vertė – 254 tūkst. eurų. Kauno rajono savivaldybė teiks paraiškas dėl šių projektų finansavimo pagal Klimato kaitos programą. Savivaldybė turės skirti 20 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Tai sudarys 51 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad savivaldybės investuotos lėšos atsipirks per 2–3 metus.

Įgyvendinus projektus, ant pastatų stogų bus įrengtos 10–40 kW galios saulės elektrinės, kurios saulės energiją pavers elektros energija. Dienos ar vasaros metu sukauptą energiją bus galima panaudoti tamsiuoju paros metu arba žiemą. Taip bus taupomos elektros energijos išlaidos.

„Jau yra paskelbtas naujas kvietimas, todėl iš naujo teiksime dar tris rajono švietimo įstaigas: Piliuonos gimnaziją, Lapių pagrindinę mokyklą ir Raudondvario A. ir A. Kriauzų pradinę mokyklą. Planuose buvo ir saulės fotovoltinės elektrinės įrengimas ant VDU Ugnės Karvelis gimnazijos stogo, tačiau nusprendus statyti gimnazijos priestatą, kol kas planą stabdome“, – teigė Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjas Artūras Pupalė.

Rugpjūčio tarybos posėdyje bus teikiamas sprendimo projektas dėl pritarimo saulės elektrinei įrengti Karmėlavos Balio Buračo gimnazijoje.

Galima vėsinti orą

Anot Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Šarūno Šukevičiaus, klimato kaitos sąlygomis žalioji energetika tampa ypač aktuali. Saulės energiją galima panaudoti ne tik elektrai ar šilumai gaminti, bet ir orui vėsinti.

„Vasaromis Lietuvą vis dažniau lanko tropiniai karščiai, šiemet oro temperatūra viršija rekordus. Dėl karantino apribojimų Švietimo ir mokslo ministerija ilgina mokslo metus, o klasėse vasarą vaikams ir mokytojams nepakeliamai tvanku. Ne tik mokyklose, bet ir kitose įstaigose oro kondicionieriai tampa būtinybe. Manau, jiems būtų galima panaudoti ir saulės elektrinių energiją.

Specialistai apskaičiavo, kad 100 KW saulės elektrinė išsaugo 100 medžių per metus. Tokia elektrinė tarnauja maždaug 25-erius, o atsiperka per ketverius metus. Tikiu, kad saulės elektrinės yra gera ateities investicija”, – teigė Š. Šukevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA