Gyventojai turės daugiau galimybių keičiant elektros tiekėją | Kas vyksta Kaune

Gyventojai turės daugiau galimybių keičiant elektros tiekėją

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Nuo šiol gyventojai galės lengviau pasirinkti ir keisti elektros tiekėją, bus kuriama nepriklausomų elektros tiekėjų pasiūlymų (planų) vieninga palyginimo sistema. Tai numatyta įsigaliojus Elektros energetikos įstatymo pakeitimams. Jai siekiama didesnės elektros rinkos dalyvių konkurencijos didesnio gyventojų aktyvumo ir vartotojų teisių apsaugos stiprinimo pereinant prie liberalios elektros energijos rinkos ir renkantis nepriklausomą tiekėją.

„Elektros energija ilgainiui taps svarbiausia energijos rūšimi visose gyvenimo srityse ir ekonomikoje. Mūsų tikslas – šilti ir šviesūs namai, todėl norime užtikrinti, kad kiekvienas gyventojas galėtų paprastai pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją pagal savo vartojimo įpročius”, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pakeitimai itin aktualūs antrojo etapo 747 tūkst. gyventojų, kurie iki šių metų gruodžio 18 d. turės pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, rašoma Energetikos ministerijos pranešime.

Įstatyme reglamentuojama nepriklausomų tiekėjų kainų ir pasiūlymų palyginimo priemonė, tad vartotojams bus lengviau įvertinti skirtingų tiekėjų pasiūlymus, išsirinkti jiems labiausiai tinkantį ir greičiau apsispręsti dėl tiekėjo. Šią priemonę administruos Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Galimybę kurti tokias kainų ir pasiūlymų palyginimo priemones turės ir kiti rinkos dalyviai.

Nepriklausomiems tiekėjams atsiveria visų antrojo ir trečiojo liberalizavimo etapų vartotojų duomenis, taip jie galės geriau įvertinti vartotojų poreikius ir pasiūlyti jiems geriausius elektros tiekimo planus. Taip pat nepriklausomiems tiekėjams bus suteikta prieiga prie vartotojų, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas, duomenų.

Numatomas greitesnis tiekėjo keitimo procesas, kuris užtruks ne ilgiau nei dvi savaites, vietoje dabar nustatytų trijų savaičių. Patobulintos nuostatos dėl nuotoliniu būdu sudaromų sutarčių, nustatant papildomus saugiklius vartotojams.

Vartotojams, turintiems išmaniuosius elektros apskaitos prietaisus, atsiras galimybė sudaryti kintamosios elektros kainos, susietos su didmeninėmis valandinėmis kainomis elektros biržoje, sutartis, tad atsiras galimybė jiems pasiūlyti elektros vartojimo poreikius atitinkantį planą.

Perėjimas nuo reguliuojamos prie konkurencinės elektros tiekimo yra įgyvendinamas etapais. Iki šių metų sausio 1 d. galutinės elektros energijos kainos reguliavimo jau buvo atsisakyta daugiausiai elektros suvartojantiems vartotojams, t. y. tiems, kurie per metus suvartojo daugiau nei 5 000 kWh.

Tokių vartotojų Lietuvoje yra apie 6 proc., tai yra apie 98 tūkst. Antruoju etapu – nuo 2022 m. sausio 1 d. bus atsisakyta galutinių elektros energijos kainų reguliavimo visiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas per metus bus daugiau nei 1 000 kWh. Tokių vartotojų yra apie 45 proc., tai yra 747 tūkst. Trečiuoju etapu – nuo 2023 m. sausio 1 d. galutinės elektros energijos kainos būtų nebereguliuojamos ir tiems vartotojams, kurie per metus suvartoja mažiau 1 000 kWh. Tokių vartotojų yra apie 49 proc., tai yra 792 tūkst.

Elektros energijos rinkos liberalizavimas yra vienas iš Lietuvos įsipareigojimų ES. Dauguma šalių ES ir regione, kurio elektros rinkoje dalyvauja ir Lietuva, yra liberalizavusios elektros rinką buitiniams vartotojams. Estija šiuos įsipareigojimus jau įvykdė 2013 m., Latvija – 2015 m.

Parnešime pažymima, kad galutinę elektros energijos kainą vartotojui sudaro perdavimo, skirstymo, viešuosius interesus atitinkančios paslaugos (VIAP), sisteminių paslaugų, elektros įsigijimo iš biržos ir tiekimo dalies kainos. Po elektros rinkos liberalizavimo persiuntimo paslaugos kainą, sisteminių paslaugų kainą bei VIAP ir toliau nustatys VERT, o tiekėjai konkuruos elektros tiekimo kainos dalyje. Informaciją apie reguliuojamus tarifus ir jų dedamąsias galima rasti interneto svetainėje www.vert.lt.

Daugiau informacijos apie elektros tiekimo rinkos liberalizavimą galima rasti interneto svetainėje www.pasirinkitetiekeja.lt/rinkos-tiekejai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA