Kaune bus minima Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų diena | Kas vyksta Kaune

Kaune bus minima Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų diena

M. Lysenko nuotr.

Liepos 15 d. 12.00 val. aikštėje prie Kauno pilies išsirikiavę Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vienetų kariai iškilmingai paminės Sausumos pajėgų dieną.

Renginyje karius sveikins Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras. Ceremonijoje taip pat planuoja dalyvauti Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės vadovybės, Gynybos štabo atstovai, kitų kariuomenės pajėgų ir vienetų vadai, buvę Sausumos pajėgų vadai, Kauno miesto valdžios atstovai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių gynybos atašė, Lietuvoje dislokuotų sąjungininkų vienetų atstovai, nevyriausybinių organizacijų vadovai ir kiti svečiai.

LK Sausumos pajėgų dienos minėjimas / Asociatyvi / M. Lysenko nuotr.

Aikštėje visus Sausumos pajėgų vienetus atstovaus padalinių vadai, vyriausieji puskarininkiai, kovinių vėliavų grupės ir po būrį karių iš kiekvieno vieneto. Kartu su Lietuvos kariais išsirikiuos ir Lietuvoje dislokuotų sąjungininkų rotacinių pajėgų kariai.

Šalia šiuolaikinių karių rikiuotėje stovės Garbės sargybos kuopos kariai, dėvintys rekonstruotą keturioliktojo amžiaus valdovo apsaugos aprangą ir ginkluotę, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karys, dėvintis antrojo ulonų pulko kario uniformą su ginkluote, Karaliaus Mindaugo husarų bataliono karys, dėvintis Lietuvos didžiosios kunigaikštystės husaro uniformą su ginkluote.

Ceremonijos metu bus apdovanoti trys kariai, savo asmeniniu pavyzdžiu, išskirtine motyvacija, aktyvia veikla ir pasiektais aukštais rezultatais kariniame rengime yra nusipelnę geriausio 2021 metų Sausumos pajėgų kario vardo.

Ceremonijoje gros Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas. Ceremoniją vainikuos trys salvės iš senovinės patrankos.

Prieš iškilmingą Sausumos pajėgų dienos minėjimą, Liepos 15 d. 8.00 val. Žalgirio pergalės parke (Kauno r.) Sausumos pajėgų vadas ir geriausi šių metų pajėgų kariai pasodins ąžuolą. Vėliau, nuo 10.00 val. Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje Sausumos pajėgų vienetų kariai ir svečiai dalyvaus Šv. Mišiose.

LK Sausumos pajėgų dienos minėjimas / Asociatyvi / M. Lysenko nuotr.

Sausumos pajėgos yra didžiausia Lietuvos kariuomenės dalis, skirta Lietuvos valstybės sausumos teritorijos karinei apsaugai ir gynybai, dalyvavimui tarptautinėse operacijose. Sausumos pajėgos yra pavaldžios Lietuvos kariuomenės vadui.

Sausumos pajėgų diena laikoma liepos 15 d. Ji siejama su tuo, kad 1410 m. liepos 15-ąją vykusį istorinį Žalgirio mūšį aprašančiuose istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą užfiksuotas raudonos vėliavos su Gediminaičių stulpais panaudojimas mūšyje. Būtent šios vėliavos pavyzdžiu buvo sukurta ir 2005 m. patvirtinta dabartinė SP vėliava.

Sausumos pajėgos plėtojamos pagal NATO standartus didinant operacinį veiksmingumą ir stiprinant gebėjimus veikti kartu su kitomis NATO šalių pajėgomis. Kariai nuolatos tobulina įgūdžius ir gebėjimus kariniuose mokymuose ir pratybose Lietuvoje ir kitose Aljanso šalyse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA