Kauniečius kviečia jungtis prie projekto: ieškos bendros kalbos su valdžia | Kas vyksta Kaune

Kauniečius kviečia jungtis prie projekto: ieškos bendros kalbos su valdžia

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaune esama nemažai įdomių ir miestą praturtinančių bendruomenių iniciatyvų. Vis dėlto politikai ne visada pritaria gyventojų keliamoms idėjoms. Tai suprantama, tačiau kiek yra sveika miestui, jeigu jo valdžia veikia atskirai nuo savo gyventojų ir kaip tai keisti?

Vienas iš pavyzdžių – besitęsiantis Žemųjų Šančių bendruomenės ir Kauno miesto savivaldybės konfliktas dėl palei Nemuno pakrantę Šančiuose norimos nutiesti asfaltuotos gatvės. Taip pat gegužės mėnesį, Pilietinio pasipriešinimo dieną, miesto bendruomenių ir organizacijų inicijuota akcija „Ieškome Kauno mero! Radus, pranešti“, skirta atkreipti dėmesį į valdžios atstovų abejingumą kauniečių nuomonei. Ironiška demonstracija tapo tąsa dar 2019 metais savivaldybės tarybos posėdyje įteiktos Kauno bendruomenių deklaracijos, kurioje reikalaujama skaidrumo ir dialogo su kauniečiais.

„Mes manome, kad darniai bendruomenei reikia dialogo, įsiklausymo, atvirumo, nuolatinio abipusio grįžtamojo ryšio. Tarptautinio projekto „Communities Driving Change“, bendrai finansuojamo Europos Sąjungos programa „Europe for Citizens“, metu būtent ir siekiama kelti diskusijas tarp miesto atstovų ir gyventojų, įsiklausyti į skirtingo amžiaus ir interesų miestiečių grupes bei kartu sukurti planą.

Šiame projekte bus ieškoma, kaip galima pagerinti gyventojų įsitraukimą į Kauno sprendimų priėmimą, padidinti tų procesų prieinamumą ir aiškumą, nuskaidrinti ir patraukti miesto bendruomenę tam, kad kauniečiams būtų paprasčiau siūlyti idėjas, jie norėtų tai daryti ir kartu su politikais kurti pokytį“, – pranešime žiniasklaidai sako asociacijos „Aktyvus jaunimas“ projektų vadovė Evelina Lekešiūtė, koordinuojanti „Communities Driving Change“.

E. Lekešiūtė teigia mananti, kad būdami vieno miesto bendruomenės nariais net neturėtume ieškoti pusių, kur yra valdžia, o kur gyventojai. Juk net ir valdžios atstovai yra šio miesto gyventojai. O jei tam tikri miesto sprendimai pastarųjų nepaveikia, tai paliečia jų šeimas, gimines, draugus, kolegas, pažįstamus.

„Mūsų nuomone, skaidrumas visuose procesuose yra tik pliusas. Norint, kad miestas augtų ir klestėtų, lengvai prieinamos ir suprantamos galimybės gyventojams įsitraukti į miesto diskusijas, išreikšti savo poreikius, nuomonę, miestiečių dalyvavimas sprendimų priėmime yra būtini. Todėl visus kauniečius, kam aktualūs šie klausimai, kviečiu prisijungti prie projekto veiklų“, – skatina asociacijos „Aktyvus jaunimas“ projekto „Communities Driving Change“ koordinatorė.

Liepos 8 d., 14 val., vyks pirmasis renginys „Iniciatyvus miestietis“, kurio diskusijose dalyvaus Atviros Vyriausybės grupės, „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas“ atstovai ir visi norintys, užsiregistravę čia ir gavę „Zoom“ nuorodą. Renginį stebėti tiesiogiai bus galima čia.

„Aktyvų jaunimą“ vienija bendras tikslas – tarptautiniais mainais, mokymais ir projektais suteikti jaunimui galimybes tobulėti bei didinti savo kompetencijas įvairiose srityse. Asociacija pasitelkia neformalų ugdymą, diskutuoja jaunimui aktualiomis temomis, populiarina sveiką ir aktyvią gyvenseną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA