„Kaunas 2022“ titulo metus atidarys EK pirmininkė Ursula von der Leyen | Kas vyksta Kaune

„Kaunas 2022“ titulo metus atidarys EK pirmininkė Ursula von der Leyen

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen LR Prezidento Gitano Nausėdos oficialiai buvo pakviesta dalyvauti „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo ceremonijoje. Europos komisijos pirmininkė yra kviečiama atidaryti titulo metus Didžiojo Kauno mito trilogijos pirmojoje dalyje 2022 metų sausio 22 d. ir pasirinktinai dalyvauti kitose aktualiose visai Europai konferencijose ar forumuose.

„Europos komisijos pirmininkės dienotvarkėje yra itin aktuali „Naujojo Europos Bauhauzo“ kryptis – tvarios ekonomikos ir žaliojo miestų vystymo temos. Svarbu, pasitelkiant kūrybinį architektų ir dizainerių potencialą, sukurti atsinaujinančia energetika grįstą, tvarią urbanistinę ir kultūrinę ekosistemą. Simboliška, kad „Kaunas – Europos kultūros sostinės 2022” programa prasidės viename ikoniškiausių bauhauzo pastatų – Kauno centriniame pašte. Čia pristatysime Europos bauhauzo ir modernistinės architektūros menines interpretacijas ir kelsime tvaraus miesto, tvarios kultūros ir ekonomikos temas“, – teigė „Kaunas 2022“ vadovė Virginija Vitkienė.

Europos kultūros sostinė yra Europos komisijos iniciatyva, kuria siekiama per kultūrą sukurti tvarų, ilgalaikį pokytį miesto, regiono ir šalies gyvenime, socialinėje ir ekonominėje srityse. „Kaunas 2022“ programa, kuriai ruoštasi net šešerius metus, yra grįsta Europos vertybėmis, daugiakultūriniu turiniu, bendruomeniškumo ir bendrakūrybos veikimo būdais, rašoma Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022 pranešime žiniasklaidai.

Kurs šiuolaikinės sostinės fenomeną

„Kaunui kultūros sostinės titulas yra galimybė sukurti antrąjį, tik ne laikinosios, o šiuolaikinės, sostinės fenomeną – per kultūrą suaktyvinti miesto socialinį ir ekonominį gyvenimą. Įvairiapusė kultūros programa, kuri jau vykdoma Kaune nuo pat titulo suteikimo 2017-aisiais, akcentuoja tvarų dizainą, prieinamumą visiems, įtraukia miesto bendruomenes, kaimynystes į kūrybinius procesus, tarp kurių neretai – tvarūs savos aplinkos tvarkymo sprendiniai, paremti bendradarbiavimo, savanoryste“, – teigė V. Vitkienė.

Šiame kontekste galima išskirti vieną iš programų – „Modernizmas ateičiai“. Jos tikslas – miestiečių savimonės stiprinimas paveldo srityje. Įvairūs meno ir kultūros projektai – teatralizuotos ekskursijos, parodos, dizaino ir restauracijos dirbtuvės patrauks žavėtis modernistiniu paveldu, įvertinti Kauno achitektūros ypatumą. „Kaunas – Europos kultūros sostinės 2022“ atidarymo programoje su modernizmo / bauhauzo architektūra bus susiję kelios dešimtys, o per visus 2022-uosius – keli šimtai meno renginių.

Plati ir gili „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programa kitąmet miestą ir rajoną užlies daugiau kaip tūkstančio renginių banga. Kartu su 80 partnerių organizacijų „Kaunas 2022“ komanda surengs daugiau kaip 40 festivalių, per 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių, iš kurių daugiau nei 50 premjerų, daugiau nei 250 koncertų.

Visi jie – atviri visų Lietuvos ir Europos piliečių nuomonėms, diskusijoms, saviraiškai. Europos kultūros sostinės programa skatins atrasti, įvertinti, saugoti paveldą ir kurti inovatyvų, sveiką gyventi, visiems prieinamą dabarties ir ateities miestą. Šalia Kauno, Europos kultūros sostinės titulu 2022-aisiais dalinsis Esch-sur-Alzette (Liuksemburgas) ir Novi Sad (Serbija).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA