Seime – siūlymas drausti alkoholio prekybą sekmadieniais | Kas vyksta Kaune

Seime – siūlymas drausti alkoholio prekybą sekmadieniais

delfi.lt 2021/06/30 18:03
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Seime užregistruotas Alkoholio kontrolės įstatymo projektas, kurį priėmus, sekmadieniais prekyba alkoholiu būtų draudžiama. Šiuo metu sekmadieniais alkoholiu galima prekiauti nuo 10 iki 15 val.

Įstatymo projektą parengė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Linas Slušnys. Kartu jį teikia Seimo nariai Irena Haase, Andrius Kupčinskas, Jurgita Sejonienė, Dovilė Šakalienė, Audrius Petrošius ir Algirdas Sysas.

Šiuo metu prekyba alkoholiu mažmeninės prekybos vietose ir viešojo maitinimo vietose išsinešimui draudžiama pirmadieniais–šeštadieniais iki 10 valandos ir nuo 20 valandos, o sekmadieniais – iki 10 valandos ir nuo 15 valandos.

Projekto aiškinamajame rašte dėstoma, kad juo siekiama mažinti neatsakingumo įtaka kitiems.

„Alkoholio vartojimas ne tik neigiamai veikia vartojančiojo sveikatą, bet pažeidžia ir jo šeimos gyvenimą. Neigiamą įtaką patiria ne tik vartojantysis, bet ir tie, kurie su juo yra susiję socialiniais bei dvasiniais ryšiais. Paprasčiausias pavyzdys yra nesaikingo alkoholio vartojimo sukeltų negalavimų įtaka darbingumui. Sunegalavęs žmogus negali atlikti savo pareigų, vis dažniau būna nedarbingas ir dėl to gali prarasti darbą. Išauga nelaimingų atsitikimų ar ankstyvos mirties rizika. Šie reiškiniai turi tiesioginę įtaką žmogaus šeimos gerovei.

Pakeitimas turėtų įtakos ir smurto mažinimui, nes tai viena iš rimčiausių problemų, kylančių šeimoms dėl alkoholio vartojimo (fizinis, psichologinis, seksualinis, finansinis). Tyrimų duomenimis, 80 proc. visų smurto atvejų tarp sutuoktinių susiję su alkoholio vartojimu, apie 30 proc. tėvų, kurie smurtauja prieš vaikus, yra daug geriantys“, – rašoma dokumente.

Teigiama, kad projektui įgyvendinti papildomų valstybės, savivaldybių biudžetų ir kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų nereikės.

Dar priduriama, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja alkoholio vartojimo problemoms spręsti pasitelkti pirmiausia rinkos reguliavimo priemones. Iš šių priemonių galima paminėti prieinamumo mažinimą t. y. laiko ribojimą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA