Pokalbis su EP nare R. Juknevičiene: kam naudinga kiršinti lietuvius? | Kas vyksta Kaune

Pokalbis su EP nare R. Juknevičiene: kam naudinga kiršinti lietuvius? vaizdo įrašas

Viešojoje erdvėje netrūksta apgailestavimų, kad tenka gyventi itin sudėtingomis koronaviruso pandemijos ir visuomenės susipriešinimo sąlygomis, o daugybė specialistų vis dar bando atsakyti į klausimą, ar itin užkelta žmonių emocinė temperatūra susijusi vien su buvusiais suvaržymais, ar visgi – kaitinama specialiai?

Manipuliuoti lengva

Akivaizdu, kad dėl judėjimo ir bendravimo ribojimų, ekonominio nestabilumo, baimės dėl savo ir artimųjų sveikatos, kitų pandemijos sąlygotų negerovių viso pasaulio žmonės patyrė itin neigiamą poveikį, kuris visų pirma smogė žmonių psichinės sveikatos būklei. Įrodyta, kad manipuliuoti psichologiškai nestabiliais žmonėmis yra žymiai paprasčiau, nei tais, kurie džiaugiasi gyvenimu, yra patenkinti ir laimingi.

Daugybė specialistų perspėja, kad gyvename ne tik pavojingo viruso pandemijos sąlygomis, bet ir patiriame infodemijos poveikį, kitaip tariant, kasdien esame „bombarduojami“ šimtais ir tūkstančiais žinučių, kurios per socialinius tinklus ir žiniasklaidą veikia mūsų smegenis ne mažiau žalojančiai nei pats virusas. Visoje šitoje „košėje“ atsilaikyti ir nepasimesti bei „galvoti savo galva“ padės kritinis mąstymas ir gebėjimas atskirti tikras žinutes nuo melagingų, nešališką informaciją – nuo tendencingos.

Apie tai virtualioje „Kas vyksta Kaune“ studijoje pasikalbėjome su Europos Parlamento nare Rasa Juknevičiene ir komunikacijos specialistu Šarūnu Jasiukevičiumi.

Informacinis karas yra ginklas

EP narė R. Juknevičienė papasakojo, kaip pirmą kartą politikės karjeroje susidūrė su melu apie savo praeitį bei prisipažino, kad specialiai apie ją paskleista melaginga informacija dalinamasi iki šių dienų, ypač su Rusija susijusiuose šaltiniuose, kur nevengiama toliau apie politikę skleisti melą. Kalbantis su į Europos Parlamentą išrinkta TS-LKD partijos atstove pavyko labai aiškiai atsakyti į klausimą, kuo paprastas melas skiriasi nuo specialiai skleidžiamos išgalvotos informacijos, kuri veikia žmonių sąmonę bei jos skleidėjams padeda siekti savų tikslų.

„Informacinis karas yra ginklas, lygiai toks pats pavojingas, kaip masinio naikinimo ginklai, kurie naikina žmonių kūnus, o šis ginklas yra nukreiptas veikti žmonių smegenis“, – sako R. Juknevičienė.

Lietuvos atstovė R. Juknevičienė Europos Parlamente priklauso komitetui, kuris analizuoja prieš ES užsienio valstybių vykdomą informacinį karą, kurio pagrindiniai veikėjai yra Rusija ir Kinija. Pasak europarlamentarės, Lietuva vis labiau patenka ir į Kinijos interesų zoną, todėl ji prognozuoja, kad artimiausiu metu daugės negatyvios informacijos, skleidžiamos ir iš šios šalies. „Tačiau bent jau Lietuvoje pagrindinis informacinio karo kurstytojas yra Kremlius“, – įsitikinusi politikė.

Pagrindinis tikslas – supriešinti žmones

EP narė atkreipia dėmesį, kad viena esminių Kremliaus vykdomo informacinio karo priemonių – pasinaudojimas visuomenėje kilusiu susipriešinimu, dar didesnė žmonių pykčio, neapykantos kalbos eskalacija, etikečių klijavimo „mados“ skatinimas. Šia padėtimi skuba pasinaudoti ir palaikymo tarp rinkėjų neturintys politikai. Jautrios temos tampa jų darbotvarkės dalimi, kaip priemone vėl ateiti į valdžią, tačiau tai mažai ką turi bendro su visuomenės gerovės kūrimu, sąžiningu žmonių interesų atstovavimu. „Ir mažiausiai turi kažką bendro su šeima“, – sako ji.

Politikė atkreipia dėmesį, kad panašiuose procesuose dažniausiai dalyvauja ir tie patys žmonės – jie ir tarp viruso neigėjų, tarp besipriešinančių vakcinoms, testavimui, jie ir – šeimų gynimo maršuose. „Visada bus žmonių, kurie yra prieš viską“, – sako R. Juknevičienė.

„Tikrai nenoriu pasakyti, kad tie žmonės, kurie turi, pavyzdžiui, neigiamas nuostatas Stambulo konvencijos tema, yra kažkaip būtinai susiję su Kremliaus propaganda, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad propaganda būtent taip ir veikia – jos tikslas yra manipuliuoti, kiršinti, kelti aistras ir taip skaldyti visuomenę“, – sako R. Juknevičienė.

„Turbūt ne gėjai kalti, kad šeimos nebėra tokios tvirtos, greičiau išyra. Ir būtų keista manyti, kad tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimas kažkaip gali išardyti esamas šeimas ar daryti neigiamą poveikį heteroseksualių asmenų šeimų kūrimui ir išlaikymui.. Tačiau tendencingai kuriant tokias nuostatas, gal kažkam ir pradeda atrodyti, kad homoseksualūs žmonės yra pavojingi“, – atkreipia dėmesį ir kviečia mąstyti logiškai europalamentarė.

Du pašnekovai – du skirtingi požiūriai

Prie pokalbio prisijungęs komunikacijos specialistas, kaunietis Šarūnas Jasiukevičius papildė diskusiją apie netikras naujienas konkrečiais pavyzdžiai apie Baltarusijos ir Vakarų valstybių komunikaciją, kuomet Baltarusijoje užgrobus į Vilnių skridusį lėktuvą ir nutupdžius jį Minske, buvo suimtas žurnalistas Romanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega.

Tiesa, Š. Jasiukevičius nebuvo linkęs šio veiksmo laikyti užgrobimu ir laikėsi versijos, kad nebuvo lėktuvo užgrobimui būdingų savybių – išpirkos prašymo ar kitų reikalavimų. R. Pratasevičiaus ir ir S. Sapegos sulaikymą kaunietis pavadino, galimai, normaliu veiksmu, kai valstybė sulaiko asmenis, kurie jų šalyje yra paskelbti paieškomais.

EP narė R. Juknevičienė pokalbio metu priminė, kad sovietų Lietuvoje žmonės gyveno nuolatinės propagandos sąlygomis bei išreiškė viltį, kad žmonės išlaikė gebėjimą atskirti tiesą nuo melo bei netikėti tais pašnekovais, specialistais ar politikais, kurie nori apversti situaciją aukštyn kojomis, tad žiniasklaidos kuriamą turinį vadina „fake news“, o savo skleidžiamą informaciją – tikromis naujienomis.

Publikacija priklauso portalo „Kas vyksta Kaune“ ciklui: „Profesionalios žurnalistikos vaidmuo šiuolaikinės visuomenės gyvenime“. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA