Po metų pertraukos kaunietis ryžosi kelionei į Lenkiją: prekybininkai pasitinka su saldainiais ir kava | Kas vyksta Kaune

Po metų pertraukos kaunietis ryžosi kelionei į Lenkiją: prekybininkai pasitinka su saldainiais ir kava kainos mažesnės apie 30 proc.

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2021/06/26 13:20
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Saldainiai, kava ir išskėstos prekybininkų rankos, – štai taip pasakoja po metų laiko nuvykęs apsipirkti į Lenkiją prekybininkų buvo pasitiktas kaunietis Arvydas. Vyro teigimu, kainos čia, kaip ir anksčiau, mažesnės apie 30 proc., o nors kol kas atvykstančių lietuvių nėra labai daug, lenkai labai džiaugiasi mūsų tautiečių sugrįžimu ir sako netrukus vėl prisiminsiantys primirštą lietuvių kalbą.

Arvydas pasakoja, kad į Lenkiją apsipirkti vykdavo dar prieš pandemiją. Ten, kaip ir dauguma lietuvių, jis keliaudavo pigesnių maisto produktų, gėrimų, buitinės technikos, sodo ir daržo prekių, o jo kelionės maršrutas įprastai būdavęs Kaunas – Suvalkai arba Kaunas – Augustavas.

Vyras pasakoja, kad paskutinė tokia kelionė buvusi praeitą vasarą, birželį, kuomet, kaip ir dabar, koronaviruso atvejų buvo vos keliasdešimt, o ir karantinas buvęs laisvesnis.

Visgi po metų pertraukos Arvydas vėl ryžosi kelionei ir praėjusią savaitę lankėsi tiek Suvalkuose, tiek Augustave, o prieš išvykdamas sakė išsiėmęs Žaliąjį pasą, pasidomėjęs tiek susirgimų skaičiumi, tiek reikalavimais bei taisyklėmis, kurių reikia laikytis šalies viduje.

„Prie sienos mūsų niekas netikrino, nuvykome labai ramiai. Lenkijoje, kaip visada, vyksta kelių remontai, todėl sąlygos lietuviams atvykti tik gerėja. Kelionė buvo be jokių nesklandumų, nuvykome įprastai, kaip ir prieš pandemiją. Taip pat vienoje pinigų keityklų, išsikeitėme pinigus, gavome labai gerą kursą – 1 Eur – 4,5 zloto“, – sakė vyras.

Arvydas su šeima teigė visada užsukantis tiek į specializuotas prekybos bazes, kuriose galima įsigyti pieno, mėsos produktų ar sodo ir daržo prekių, tiek į prekybcentrius, todėl tokio plano buvo laikomasi ir šįkart.

Parduotuvė „Biedronka“ Seinuose, Lenkijoje / R. Tenio nuotr.

„Vykome šeštadienį, bet lietuvių tiek Suvalkuose, tiek Augustave, beveik nebuvo arba buvo labai mažai. Anksčiau Suvalkuose prie „Kaufland“ būdavo pilnos aikštelės, nebūdavo, kur pastatyti automobilio, tačiau dabar vietos buvo pilna“, – pasakojo jis.

Paklaustas, ar jo nuomone, žmonės dar bijo vykti, Arvydas teigė, kad jo supratimu pandemija pakeitė mūsų mąstymą.

„Mes pasidarėme sėslesni“, – sakė jis.

Tiesa, kainos parduotuvėse, pasak vyro, kiek keitėsi. Jos augo tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje, tačiau jų skirtumas, kurį sutaupo ten atvykstantys apsipirkti, išlikęs toks pats.

„Lenkijoje išliko 20-30 proc. pigiau. Žinoma, skirtumas priklauso nuo prekės. Tarkime, alus ar vynas – 40 proc. pigiau., taip pat perkame spiritą, iš kurio gaminame sveikatingumo tirpalus kūnui su pušų daigais ir panašiai, o Lietuvoje tokio net nėra. Taip pat pigiau ir gėlės, šviežios braškės.

Braškių kilogramas kainavo 1,5 Eur/kg“, – šias ir dar daugiau kainų skirtumų vardijo jis ir užsiminė ir apie kiek kitokią situaciją kalbant apie kaukių dėvėjimą parduotuvėse. Anot jo, nors oficialiai Lenkijos maisto parduotuvėse tvarka, tokia pati kaip Lietuvoje, taisyklių laikymasis labai skiriasi, mat čia su kaukėmis buvo vos trečdalis žmonių.

„Klausėme informacijoje, ar kaukių reikia, kodėl žmonės jų nenešioja. Buvo atsakyta: „Mes iš to tragedijos nedarome ir taip griežtai į tai nežiūrime.“ Tas pats buvo ir kai atėjome į kavinę, niekas net nepaklausė, kodėl esame be kaukių. Čia į viską žiūrima daug laisviau“, – įspūdžiais dalijosi Arvydas.

Pasakodamas apie apsilankymą anksčiau minėtose bazėse Augustave, kuriose daugiausia prekiaujantys patys smulkiųjų verslų šeimininkai, Arvydas sakė sulaukęs ir netikėtai šilto sutikimo.

Parduotuvė „Biedronka“ Seinuose, Lenkijoje / R. Tenio nuotr.

„Su vienu iš šeimininkų jau buvome pažįstami iš anksčiau, tai kai jis mus pamatė, pradėjo glėbesčiuotis, pavaišino kava, saldumynais.

Jie labai džiaugiasi, kad situacijai pagerėjus lietuviai pradėjo grįžti į Lenkiją. Buvome pasitikti išskėstomis rankomis“, – sakė vyras ir pasakojo, kad Suvalkų turguje prieš pandemiją lenkai neblogai mokėję ir lietuvių kalbą, tačiau dabar juokiasi, kad ją jau primiršę.

Arvydas teigė visada skaičiuojantis, kiek pinigų, pigiau įsigydamas maisto produktus, per tokias išvykas į Lenkiją jis sutaupo.

„Yra daiktai, kur sutaupai labai stipriai, yra, kur mažiau, bet skaičiuoju taip, kad jei per kelionę nesutaupau 100 Eur, man ten vykti neapsimoka“, – sakė jis ir tikino galiausiai besidžiaugiantis, jog galimybė išvykti į šią šalį sugrįžo.

„Padarėme žvalgybą. Kita kelionė nusimato rugsėjo mėnesį, žinoma, jeigu viskas bus gerai, – kalbėjo jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA