Patekti pas šeimos gydytoją vis dar sudėtinga: vizito laukti tenka ir 3 savaites | Kas vyksta Kaune

Patekti pas šeimos gydytoją vis dar sudėtinga: vizito laukti tenka ir 3 savaites

DELFI, Žinių radijas 2021/06/26 11:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pandemija eina į pabaigą, tačiau, panašu, kad gydymo įstaigos ir toliau gyvena karantino režimu. Patekti į gydymo įstaigas su kokiu nors susirgimu – užduotis neįmanoma. Net pas šeimos gydytoją eilės net mėnesiui, specialistų konsultacijos laukiama net po kelis mėnesius. Atsakymas visiems paprastas – laisvų vietų nėra. Apie tai buvo diskutuota Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“.

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė laidoje teigė, kad vizito pas savo šeimos gydytoja laukia bent 3 savaites.

„Anksčiau taip nebūdavo. Būdavo savaitė, tada išsitęsė tas laikas iki 2 savaičių, o dabar be trijų savaičių jau 2 metai nesu pakliuvusi“, – laidoje pasakojo V. Augustinienė.

„Kitą kartą norisi ir nuotolinės konsultacijos metu kažką paklausti, daugiausiai gydytoja atsako, kad ji neturi laiko, laukia visa eilė pacientų. Ir nelabai nori girdėti, ką tu nori pasakyti dar“, – teigė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė.

Situacija prastėjo per pandemiją

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) viceministrė Danguolė Jankauskienė Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“, kad prieš pandemiją buvusi visai nebloga situacija ženkliai prastėja.

„Yra du labai skirtingi dalykai – tai, kas buvo prieš pandemiją ir pandemijos pabaigoje yra. Jei žiūrėti apskritai, Lietuvos gyventojai pas gydytojus kreipiasi 26 milijonus kartų per metus. Prieš pandemiją buvo ištisai daromi visokie tyrimai tiek tarptautiniu mastu, tiek Lietuvoje. Ir dabar pandemijos metu taip pat. ir dabar mes matome labai didelius kardinalius skirtumus“, – teigė ji.

„Jeigu prieš pandemiją mūsų žmonės tarptautiniu mastu ir žmonės taip sakydavo, kad prieinamumas pas gydytojus Lietuvoje nėra toks blogas. Žmonės 9,5 karto per metus vidutiniškai kreipiasi pas įvairius gydytojus, ne tik šeimos, bet ir specialistus. Tik apie 4 procentus patirdavo įvairiausių problemų, nes prieinamumas yra labai kompleksinė sąvoka“, – laidoje tikino SAM viceministrė D. Jankauskienė.

Ji tikino, kad per pandemiją situacija labai pasikeitė. Kaip šeimos gydytojai, anot pašnekovės, tarpusavyje juokauja – susidarė tam tikras kamštis.

„Kuomet ilgą laiką negalėjo kreiptis, bijojo, nenorėjo kreiptis. Ir dabar visiems jiems reikia pagalbos. Ir ypatingai tie, kurie turi chronines ligas, kurie turi įvairiausių sutrikimų, jiems situacija yra blogesnė. Ir dabar kai padarėme tyrimą, net 69 procentai gyventojų pasakė, kad patekimas pas šeimos gydytoją yra sudėtingas“, – situaciją įvertino SAM atstovė.

Žada pokyčius

Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė laidoje „Atviras klausimas“ išvardijo visas problemas, su kuriomis susiduria gydytojai.

„Pandemija tiktai užaštrina tas senas žaizdas visas, kurios sveikatos sistemoje buvo. Mes jau sausio mėnesį kalbėjome su viceministre ir aš minėjau, kad yra ambulatorinių paslaugų finansavimo ypatumai, kurie būtent ir sukuria eilių precendentą. Kai už konsultaciją specialistams yra mokamas labai nedidelė suma, apmokama tik už pirmą ir ketvirtą konsultaciją.

Tai sukuria tokį užburtą ratą – šeimos gydytojai turi rašyti siuntimus, kad žmonės pakliūtų pas specialistą, o gydymo įstaiga yra suinteresuota, kad specialistas kuo daugiau tų konsultacijų darytų. Ir taip būtų susirinkti finansai“, – apie tikrąsias šios situacijos priežastis laidoje kalbėjo A. Gerliakienė.

Ji pabrėžė, jog taip pat neracionaliai yra išnaudojamas gydytojų darbas – jie priversti dirbti „raštininku“, išrašyti įvairias pažymas.

„Šituos dalykus galėtų atlikti slaugytojos ambulatorinio gydymo įstaigų. Bet niekaip nesudėliojamos kompetencijos. O šeimos gydytojai taip pat galėtų atlikti tam tikras funkcijas, kurias atliekama specialistai, bet jie labiau yra priversti rašyti siuntimus. Praktiškai šeimos gydytojas turi aprūpinti antrojo lygio specialistą darbu, vietoje to, kad tai padarytų pats“, – kalbėjo Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė.

A. Griauslienė taip pat teigė, kad yra nesubalansuotas konsultacijų laikas ir jų apmokėjimas.

„Jeigu yra išplėstinė konsultacija, tai reikia ir tyrimą atlikti, konsultuoti pacientą. Tačiau dažnai dėl antrinių pacientų srauto šitas laikas mažinamas. Ir tada specialistas nesugeba fiziškai padaryti visko kokybiškai“, – sakė laidos pašnekovė.

SAM viceministrė D. Jankauskienė teigė, jog visos problemos ministerijai yra žinomos, jos sprendžiamos. Ji teigė, kad minėti pokyčiai turėtų būti įgyvendinti.

„Mūsų reformas labai stipriai sumaišė COVID–19, nes didelė dalis ministerijos darbo buvo skirta tam. Visos reformos jau yra suplanuotos, po truputį jas pradedam viešinti ir skelbti visuomenei“, – aiškino viceministrė.

Ji teigė, kad iki šių metų pabaigos bus paskelbti patys pagrindiniai dalykai ir jų įgyvendinimas tęsis visą šios Vyriausybės darbo laiką.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA