Kauno savivaldybės sprendimas pirkti apleistą pastatą Vytauto parke sukėlė diskusiją: prašo pristatyti viziją | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės sprendimas pirkti apleistą pastatą Vytauto parke sukėlė diskusiją: prašo pristatyti viziją

BNS 2021/06/22 10:28
R. Tenio nuotr.

Kauno taryba antradienį nusprendė įsigyti šiuo metu apleistą pastatą Žaliakalnio mikrorajone esančiame Vytauto parke.

„Perkama, kad Vytauto parkas taptų Vytauto parku ir tarnautų miesto visiems žmonėms, o ne kažkam vienam. Yra savivaldybės planuose nupirkti ir dar kitus pastatus ir taip sugrąžinti visa tai, kas buvo išparduota ar išdalinta – nežinau, bet kad parkas taptų parku ir visiems prieinamu, o ne kažkieno rezidencijomis“, – posėdyje sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Perkūno al. 4B savivaldybė planuoja pirkti žemės sklypą ir jame esantį pastatą – kavinę-barą.

„Savininkai ketina sutikti parduoti, bet viskas priklausys nuo derybų“, – posėdyje sakė Kauno miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Jis BNS anksčiau yra sakęs, kad pirkimo kaina bus nustatyta derybų metu, tačiau ji neturėtų viršyti rinkos kainos

Tarybos sprendime nurodoma, kad sklype esantis pastatas yra kultūros paveldo objektas – Vytauto parko paviljonas.

„Pastato būklė bloga, ir pastato, kaip kultūros vertybės, savybės nyksta“, – teigia savivaldybė.

Opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai kritikavo valdančiuosius, jog perimant šį turtą nėra paaiškinama, kas parke vyks ir kokią viziją dėl jo turi valdantieji, todėl visiškai neaišku, ką su šiuo objektu planuojama daryti.

„Susidaro toks vaizdas, kad mes investuojame pinigus savivaldybės į nekilnojamąjį turtą ir mes nežinome kam investuojame ir į kokius jūsų planus. Štai meras kalba, kad yra planai kažkokie, bet mes apie juos nieko nežinome“, – kalbėjo konservatorius Paulius Lukševičius.

„Būtų malonu, ponai mieli, kad pristatytumėte savo viziją, ką jūs ten planuojate daryti: dabar atrodo, kad jūs investuojate velniai žino į ką. Norite sugrąžinti parką – bet ką jūs ten darysite? Kaip darysite? Ar yra kokie projektai padaryti? Ar yra kokia verslo vizija? Kas yra padaryta? Jeigu norite laikyti paslapčia ir vaidinti kažką, kad visuomenei kiltų klausimų – čia jūsų reikalas, bet mes klausim“, – teigė jis.

Kauno vicemeras Andrius Palionis reaguodamas į šį pasisakymą priminė, jog pirmieji sprendimai dėl turto perėmimo Vytauto parko teritorijoje buvo priimti miesto valdžioje esant patiems konservatoriams.

Pasak savivaldybės, kita alternatyva pirkimui būtų taikyti žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą, tačiau ši, jeigu savininkas nesutiktų, truktų ilgai, o tai gali turėti neigiamą poveikį kultūros vertybei.

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, Perkūno al. 4B esantis žemės sklypas bei pastatas priklauso „Imlitex valda“.

Kauno miesto savivaldybės taryba pernai gruodį pritarė siūlymui inicijuoti Vytauto parko bei šalia esančios buvusios Vokietijos konsulo rezidencijos teritorijos paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą.

Pasak D. Valiuko, klausimas dėl Vokietijos konsulato pastato pirkimo kol kas nėra svarstomas.

Siekį perimti kompleksą savivaldybė motyvuoja tuo, kad šiuo metu jis dėl skirtingų valdytojų interesų visapusiškai nefunkcionuoja, nyksta jo vertingosios savybės.

Parko kompleksą sudaro iš viso keturi objektai: parkas, paviljonas, transformatorinė ir kasos pastatas. Didžioji dalis teritorijos yra valstybinės reikšmės miškas. Šiuo metu jo teritorijoje suformuoti du komercinės paskirties sklypai.

Vytauto parkas yra įsikūręs Žaliakalnio mikrorajone, šalia Ąžuolyno. Nuo jo atsiveria centrinės Kauno dalies panorama.

Iki 2019 metų čia veikė atrakcionai. Jie, Kauno apskrities viešosios bibliotekos duomenimis, pastatyti 1964 metais: įrengtas apžvalgos ratas, sūpynės. 1970 metais pastatyta lauko estrada.

Parke esantys pastatai devintajame dešimtmetyje privatizuoti, dauguma jų – apleisti.

2019 metais atrakcionai savivaldybės reikalavimu išmontuoti, nes neteisėtai stovėjo ant valstybinės žemės, be to, nerimauta dėl jų prastos būklės ir nepakankamo saugumo.

Savivaldybė pabrėžė, kad teritorija, kur įsikūręs parkas, priskiriama valstybinei miško žemei, todėl jos perimti ar išnuomoti savivaldybė negali.

Parko istorija siekia 1871 metus, kai čia buvo įkurtas pramogoms ir pasivaikščiojimams skirtas parkas.

Kaip skelbia Architektūros ir urbanistikos tyrimų centras, medinė Vokietijos konsulo rezidencijos pastato vila pastatyta 1923 metais Vokietijos konsului.

Tyrimų centro duomenimis, tai vienintelė Kauno vila, priskirtina retrospektyvizmo krypčiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA