Joninių savaitę rasti nakvynę tikras iššūkis – beveik viskas iššluota | Kas vyksta Kaune

Joninių savaitę rasti nakvynę tikras iššūkis – beveik viskas iššluota

delfi.lt / Ernestas Naprys 2021/06/21 19:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Poilsį pajūryje arba kaimo turizmo sodybose apgyvendinimo įstaigų atstovai pataria pasiplanuoti iš anksto bent kelias savaites, kadangi likus savaitei ką nors užsakyti praktiškai gali būti nebeįmanoma. Per Jonines žmonės ima papildomą laisvadienį ir taip savaitgalį prailgina iki 4 dienų – tokiam laikui tenka medžioti atšauktas ankstesnes rezervacijas.

„Booking.com“ svetainėje ilgesniam savaitgaliui (trečiadieniui – sekmadieniui) ieškant nakvynių dviem asmenims, jau 82 procentų visų Lietuvoje esančių apgyvendinimo vietų užsakyti nebe pavyks, įskaitant netgi didmiesčius.

Situacija sudėtingesnė pajūryje. Visoje Neringoje apsistoti tesiūlė 9 apgyvendinimo įstaigos – likę 2 proc. vietų. Palangoje pirmadienio popietę buvo likę 7 proc. vietų, Šventojoje – 4 proc., čia vos 6 įstaigos siūlė kambarį. „Paskutinės minutės“ pasiūlymų kainos už 4 naktis – nuo 106 eurų daugiaviečiame hostelyje, o nakvynės atskirame kambaryje kainos prasideda nuo 200-300 eurų, dažniau siūlymai svyruoja apie 500 eurų.

Didelis užimtumas ir nuo jūros nutolusiuose kurortuose. Druskininkuose, Anykščiuose vietų likutis – 5 proc., o Birštone vietų siūlo 12 apgyvendinimo įstaigų, arba 22 proc. kambarių.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Agnė Vaitkuvienė patikina, kad ilgesnis savaitgalis itin populiarus, ir šiuo metu sumąstę ieškoti vietos šventei, dairytis gali nebent nuo miestų nutolusiuose regionuose.

Palangoje iššluota viskas – pasirūpinti reikia prieš tris savaites

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė neslepia, kad dabar rasti vietą Joninėms ir savaitgaliui būtų labai sudėtinga.

„Kalbant apie šią savaitę, tai nebent iki trečiadienio dar galima rasti vieną kitą vietą. O nuo ketvirtadienio iki pat sekmadienio – vargiai. Bet bandyti, aišku, galima, teirautis – kartais vyksta kažkokie pakeitimai, būna, vieni užsisako, planai pasikeičia, ar sveikata sušlubuoja, ir pan, todėl karts nuo karto atsiranda koks kambariukas laisvas. Na bet juk iš anksto buvo matyti, kad turime vieną laisvadienį – įprasta, kad pasiima žmonės laisvadienį, prisijungia prie savaitgalio, ir tokiu būdu gauna daugiau poilsio“, – paaiškino I. Valaitienė.

Ji lygina, kad Joninių savaitgalis visuomet Palangoje užsipildo, jei tik oras geras, tačiau šiemet sezono pradžia, birželis, dar geresnis nei pernai, kai į Palangą poilsiautojai plūdo iš visos Lietuvos.

„Matome, kad orai mus lepina beveik visą birželį, tai, mūsų akimis, jis šiek tiek geresnis nei praėjusiais metais, vien dėl oro temperatūros, Ir tai tikrai skatina žmones pasinaudoti poilsiu“, – vertina I. Valaitienė.

Tačiau galimybių per visą vasarą dar apstu – pasak viešbučių atstovės, įprasta, kad rezervacijos atliekamos prieš 1-2 savaites, tačiau trims savaitėms į priekį užsakinėja retas.

„Pandemija padarė tokį blogą darbą, kad žmonės nėra linkę labai toli iš anksto rezervuotis. Sakykime, natūralu, kad dviem savaitėms į priekį, savaitgaliui vietos jūs galite ir nerasti, jeigu tęsis tokie orai – tai dviem savaitėm, daugiausia trim į priekį. Bet trečiai savaitei jūs tikrai rasit. Tiesiog reikėtų iš anksto planuotis ir tikrai dar yra vietų liepą ir rugpjūtį“, – apžvelgia I. Valaitienė.

Kol tebegalioja karantino režimas, Palangoje nevyks didesnių renginių, tačiau asociacijos vadovė patikina, kad kavinėse, terasose, restoranuose daug kur kviečiama pasimėgauti gyvo garso koncertais.

„Tikrai yra kur nueiti ir ką pamatyti, tikrai neprailgs savaitgalis, pradedant nuo vaikų užimtumo, iki vakarų, klausantis gyvos muzikos“, – kviečia I. Valaitienė.

Sodybą galima atrasti nutolusiame rajone

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė dr. Agnė Vaitkuvienė patikina, kad prasitęsti Jonines į savaitgalį yra itin populiaru, ir dabar arti miesto atrasti sodybą, kuri būtų prie vandens telkinio – jau vėlu. Tačiau galima dairytis tolėliau.

„Populiariausios sodybos yra netoli didžiųjų miestų, prie ežerų – čia tikrai užimtumas labai didelis jau visam laikotarpiui nuo trečiadienio iki pirmadienio – ką nors rasti bus sudėtinga, nes užimta arba savaitgalį, arba per Jonines. Bet toliau nuo didžiųjų miestų esančios sodybos, regionuose, dar gali turėti laisvų vietų“, – sako A. Vaitkuvienė.

Apskritai norintieji ilgesnės viešnagės, pvz., savaitę praleisti kaimo turizmo sodyboje, turi planuotis bent prieš mėnesį – vadovė paaiškina, kad savaitgaliai išgraibstomi, todėl visai savaitei užsakyti nebegalima.

„Žmonės stengiasi išnaudoti gerus orus ir ypač renkasi sodybas prie ežerų ar kitų vandens telkinių: upių, tvenkinių“, – pastebi A. Vaitkuvienė.

Asociacijos portale atostogoskaime.lt lankytojai aktyviausi sekmadienį – antradienį, tuomet ieškoma vietų savaitgaliui. Pandemija pakoregavo kaimo turizmo lankytojų įpročius.

„Šiemet, kaip ir pernai, skirtumas tas, kad daugiausia atvažiuoja su šeimomis. Po 2019 metų mes neturime didesnių kompanijų. Jei birželis būdavo laikas, kai susitikdavo giminės, grįždavo emigrantai atostogų, tai šitų žmonių neturime. Ir visiškai neturime užsienio poilsiautojų“, – lygina asociacijos vadovė.

Ji taipogi tvirtina, kad šiemetis birželis kaimo turizmui yra geresnis nei pernai, tačiau verslams tenka atidirbti nuostolius, patirtus žiemą – kaimo turizmo sodybose „prarastos“ Kalėdų ir Naujųjų metų šventės.

Kaimo turizmo sodyboms šį sezoną didžiausias iššūkis – sudėtinga atrasti darbuotojų: „Dabar mokamos didelės Užimtumo tarnybos išmokos, todėl šio sektoriaus, maitinimo srities, padavėjų, virėjų, darbuotojų labai sudėtinga atrasti. Kaimo turizme atlyginimai nėra dideli, nėra tokie, kaip mieste, ir kai gali nedirbti ir iš valstybės gauti tuos pačius pinigus, tai daug kas renkasi tiesiog nedirbti, arba dirbti kur nors neoficialiai“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA