„Valstiečių“ laukia permainos: iš stalčiaus ištraukti siūlymai ir nemaloni žinia R. Karbauskiui | Kas vyksta Kaune

„Valstiečių“ laukia permainos: iš stalčiaus ištraukti siūlymai ir nemaloni žinia R. Karbauskiui

delfi.lt / Dalia Plikūnė, Simona Voveriūnaitė 2021/06/18 13:35
DELFI nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) šį rudenį pirmą kartą surengs rinkimus, kuriuose savo valią galės pareikšti visi partijos nariai. Bet prieš šią šventę iš stalčiaus ištraukti seni partijos teisininkų siūlymai, kurie keistų taisykles, kas gali dalyvauti partijos pirmininko rinkimuose, ir kaip po jų būtų formuojama valdyba. O kur dar naujausia visuomenės nuomonės apklausa, kuri parodo, kad kaip tinkamiausias partijos vedlys įvardijamas visai ne Ramūnas Karbauskis.

Partijos pirmininkas R. Karbauskis, pasiskolinęs apibūdinimą iš didžiausių politinių oponentų (konservatorių), sako, kad tai bus demokratijos šventė.

Dabartiniu metu jie sustiprintų R. Karbauskio poziciją, ir susilpnintų tarkime Tomo Tomilino galimybes daryti įtaką partijoje, jeigu jis to siektų. Jie taip pat užkirstų kelią Sauliui Skverneliui kandidatuoti į pirmininkus, jei jis staiga sugalvotų prieš rudenį vyksiančius rinkimus įstoti į partiją, ir siekti tokio posto.

Tai nulemtų pakeitimai partijos įstatų, apie kuriuos trečiadienį diskusiją pradėjo LVŽS Taryba, o dėl jų apsispręs suvažiavimas. Pakeitimus parengė LVŽS teisininkai, ir tiek R. Karbauskis, tiek T. Tomilinas Delfi patvirtino, kad jie nėra nauji, apie tokius klausimus kalbėta ir anksčiau.

Jais yra nustatoma, kad pirmininkas renkamas visuotiniu suvažiavimu. Šis punktas kontraversijų partijoje nekelia.

Antras svarbus pakeitimas, kuris yra siūlomas, yra susijęs su partijos Valdybos formavimu. Jeigu tam būtų pritarta, tai kandidatus į partijos pirmininko pavaduotojus galėtų siūlyti nebe partijos skyriai (arba nebe pats kandidatas galėtų pasisiūlyti), o pats pirmininkas, ir tam turėtų pritarti suvažiavimas.

T. Tomilinas sako, kad tai sumažintų galimybes pirmininkui oponuojančiam partiečiui patekti į tokias pareigas, ir įtvirtintų vienvaldystę. Tuo metu, R. Karbauskis aiškina, kad taip yra visose partijose.

Dar vienas svarbus siūlymas yra susijęs su kriterijais, keliamais kandidatui į partijos pirmininkus. Partijos pirmininku negalėtų tapti naujai į partiją įstojęs žmogus. Jis turėtų turėti mažiausiai penkerių metų narystės partijoje stažą.

Taisyklės partijose yra skirtingos

Kitose partijose taisyklės, taikomos kandidatams į pirmininkus, skiriasi. Tačiau iš tikrųjų bent jau Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) ir Lietuvos socialdemokratų partijose (LSDP), kalbant apie Valdybos formavimą, galioja nuostata, kad kandidatus į pirmininko pavaduotojus siūlo pirmininkas, o tvirtina suvažiavimas.

Dėl narystės stažo taisyklės skiriasi. Tarkime TS–LKD kandidatui į partijos pirmininkui stažas nėra taikomas. LSDP kandidatams į pirmininkus yra būtinas trejų metų nepertraukiamas partinis stažas.

Ramūnas Karbauskis / R. Tenio nuotr.

Beje TS–LKD yra nusistatę, kad tas pats asmuo pirmininku gali būti renkamas ne daugiau nei dvi kadencijas iš eilės, o tuo atveju, kai eiliniuose Seimo rinkimuose TS–LKD surinktų balsų skaičius yra mažesnis nei prieš tai buvusiuose eiliniuose Seimo rinkimuose, asmuo, rinkimų metu ėjęs TS–LKD pirmininko pareigas, naujai kadencijai kandidatuoti negali.

R. Karbauskis: to nebūtų be vieno konkretaus sprendimo

LVŽS pirmininkas R. Karbauskiui juoką kelia pamąstymai, kad tokie statutų pakeitimai galėtų būti nukreipti prieš T. Tomiliną, Virginijų Sinkevičių, S. Skvernelį.

„Tai, kad išrinktas partijos pirmininkas formuoja savo pavaduotojų ratą, yra visų kitų partijų įstatuose. Pas mus buvo taip, kad gali išsikelti pats, ir gali būti išrinktas. Bet realus gyvenimas parodo, kad kai kada atsitinka taip, kad tas žmogus pradeda veikti prieš partiją.

Dėl to mūsų teisininkai, ruošdami įstatus, paėmė visų kitų partijų įstatus, ir pasižiūrėjo, kaip yra kitose partijose. Visur yra taip, kad komandą formuoja išrinktas pirmininkas“, – sakė R. Karbauskis.

Jis aiškino, kad tokio sprendimo nebūtų buvę be sprendimo daryti visuotinius pirmininko rinkimus, tai yra, kad visi partijos nariai balsuoja.

„Tokiu atveju pasitikėjimo mandatas pirmininku yra absoliutus. Anksčiau būdavo galima deleguoti, vienas nuo penkių būdavo suvažiavimuose, ir partijos mažuma realiai balsuodavo, bet turėdavo įgaliojimus nuo kitų“, – aiškino R. Karbauskis.

Dar diskutuos dėl stažo laikotarpio

Partijos pirmininkas aiškino, kad siūlymas dėl partinio stažo yra jau labai senas.

„Pas mus partijoje tai buvo daug kartų pasiūlyta, ir tai nebuvo susieta nei su vienu Seimo nariu, nei su vienu politikoje. Ir diskusijoje pas mus Taryboje nebuvo abejonių, kad to reikia. Čia nėra mano siūlymas, bet aš jam taip pat pritariau“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, dar gali būti diskusijų, koks tas partinis stažas turėtų būti – treji ar penkeri metai, o galbūt dar kitas laikotarpis.

Nesureikšmina konkurencijos rinkimuose klausimo

R. Karbauskis sako nežinąs, kas galėtų būti jo konkurentais rudenį vyksiančiuose partijos pirmininko rinkimuose.

„Aš visiškai dėl to neišgyvenu. Bus, kas bus. Bet kokiu atveju sprendimą dėl to, kad visi galės dalyvauti balsavime, priiminėjome dar pačioje pavasario pradžioje. Daug bendravau su skyriais, šnekėjomės, ko žmonės norėtų.

Koronavirusas stumtelėjo į tą pusę, nes mes surengti pilnaverčio suvažiavimo negalime, tai sutarėme, kad tada darome demokratijos šventę, ir visi balsuoja. Visi tai darys nuotoliniu būdu savaitę laiko. Manau, kad turėsime labai didelį aktyvumą“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad per šį procesą bus suskaitmeninta visa partija.

„Iki šiol neturėjome visų partijos narių elektroninių paštų. O dabar turėsime, tai yra labai svarbus dalykas, nes mes leidžiame ir naujienlaiškį ir daugelį kitų dalykų, kas partijos nariams yra įdomu“, – teigė R. Karbauskis.

Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / DELFI nuotr.

Netiki, kad S. Skvernelis gali sugalvoti stoti į partiją

LVŽS pirmininkas net neabejoja, kad jokiu atveju S. Skvernelis nebūtų kandidatu tuose rinkimuose.

„Puikiai žinote, kad jis daug kartų yra pasakęs, kad jis nestos į šitą partiją. Nežinau, kas turėtų pasikeisti, kad dabar jau nori“, – sakė R. Karbauskis.

Jis tikino, kad sprendimas dėl stažo nenukreiptas prieš S. Skvernelį.

„Iš jo pusės mes girdėjome bent trisdešimt kartų, kad jis nestos į partiją, nes ta partija galbūt jam netinka, galbūt mūsų pažiūros skiriasi. Negaliu paaiškinti jo motyvų, bet šnekėti apie tai, kad tai yra nukreipta prieš Saulių, tai yra juokinga.

Jeigu jis būtų pasakęs, kad jis nori dalyvauti partijoje, niekas tokio sprendimo nebūtų priiminėjęs. Aš pats būčiau pasiūlęs jo nepriiminėti, nes jo konkurencijos bent jau aš tai tikrai nebijau“, – sakė R. Karbauskis.

S. Skvernelis: saugikliai turi pavardes

Opozicijos lyderis S. Skvernelis Delfi teigė, kad į LVŽS partiją stoti neketina, ir pirmininko rinkimuose dalyvauti nežada.

„Neketinu stoti į partiją. O jeigu ir ketinčiau, tai man neįmanoma būtų dalyvauti pirmininko rinkimuose. Kadangi įdėti saugikliai, kad nebūtų čia. Manau, kad jie turi pavardes, jūs kaip žurnalistai patys pagalvokite, kokios jos yra“, – juokėsi politikas.

Paklaustas, ar viena iš jų yra ir jo pavardė, S. Skvernelis teigė, jog negali to nei patvirtinti, nei paneigti.

„Ne, nemanau. Manau, kad čia yra kiti dalykai. Aš tikrai nestoju į partiją, gal čia dėl kitų mūsų garbingų žmonių, kurie sustabdė narystę partijoje. O (įstatuose, aut. p.) numatyta, jog turi būti nepertraukiamas stažas partijoje 5 metų. Aš manau, kad natūralu, turi būti tam tikras laikotarpis, negali gi ateiti ir iš karto.. Yra nuoseklus augimas, tas turėtų būti, nematau nieko tragiško, labai rimtai kalbant“, – sakė S. Skvernelis.

Opozicijos lyderis S. Skvernelis teigė, kad yra nerealu, kad R. Karbauskis netaptų LVŽS partijos pirmininku.

„Nerealu. Tiek, kiek norės, tiek ponas Ramūnas Karbauskis ir bus partijos pirmininku“, – Delfi teigė opozicijos lyderis S. Skvernelis.

T. Tomilinas mano, kad siūlymams nebus pritarta

LVŽS vadovybei oponuojantis parlamentaras T. Tomilinas teigė nuliūdęs, kad per partijos Tarybos posėdį tik dalis žmonių suprato, kad vienasmenių organų stiprinimas yra du žingsniai atgal.

„Šitoje vietoje nesvarbu, kas buvo pavaduotojas. Virginijus Sinkevičius irgi buvo pavaduotojas, jis irgi buvo išrinktas prieš R. Karbauskio planus, dėl to, kad jį palaikė žmonės“, – sakė T. Tomilinas.

Tomas Tomilinas / DELFI nuotr.

Pasak parlamentaro, partija prieš trejus metus nusprendė, kad jiems reikia daugiau diskusijų, laisvės, demokratijos, daugiau atsvaros vienam žmogui.

„Išrinko tą pirmininką, kokį išrinko, juo pasitikėjo, bet su sąlyga, kad yra tam tikra atsvara Valdyboje. Šiandien sakyti, kad šitas principas yra blogas, kad kritikos reikia mažiau, kad demokratinių vidinių procesų nereikia, tai yra jau net ne vienas, o du žingsniai atgal“, – įvertino T. Tomilinas.

Jis teigė esąs tikras, kad teikiamiems siūlymams liepą suvažiavimas nepritars.

„Prasideda diskusija. Žmonės dokumentus gavo prieš pat posėdį. Nebuvo net Valdyboje aptarinėjami šitie procesai. Dabar tik prasideda realus vertinimas to, kas yra pasiūlyta“, – sakė T. Tomilinas.

Pasak parlamentaro, vertinant tokius siūlymus reikia sau atvirai kelti klausimus.

„Ar mums reikia daugiau demokratijos partijoje? Ar mums reikia mažiau jos? Ar mums reikia sukarintos struktūros, kur visi klauso vieno vado ir nedaro žingsnio į kairę arba į dešinę, nes kažko bijo. Taip yra negerai. Tai yra neteisingas kelias, ir aš esu tikras, kad mūsų partija jo nesirinks, tik reikia leisti skyriams padiskutuoti apie tuos projektus“, – sakė T. Tomilinas.

Naujausi apklausos duomenys S. Skvernelio naudai

Naujausia „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa taip pat turėtų atkreipti LVŽS dėmesį.

Gegužės 18–28 dienomis Delfi užsakymu atlikta apklausa parodė, kad gyventojai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio kėdėje labiau matyti norėtų buvusį premjerą S. Skvernelį, o ne dabartinį lyderį – R. Karbauskį.

Apklausos dalyvių buvo klausiama – kas, jūsų nuomone, būtų tinkamiausias LVŽS vadovas.

27,2 procentai apklaustųjų teigė, jog tai turėtų būti S. Skvernelis.

19,7 procento respondentų tikino, kad šias pareigas ir toliau turėtų eiti R. Karbauskis.

Rimą Baškienę rinkosi 3,6 procento apklaustųjų, kitus kandidatus – 3 procentai.

Beveik pusė – 46,5 procento teigė, kad nuomonės šiuo klausimu neturi.

„Spinter tyrimai“ pažymi, kad R. Karbauskį kaip tinkamiausią LVŽS pirmininką dažniau įvardijo vyriausio amžiaus atstovai.

„Reitingas vertas pasilinksminimo“

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis, vertindamas šią apklausą pabrėžė, jog savo poziciją išsakė ne LVŽS partijos nariai ar vien tik jų rinkėjai.

„Visų pirma, tai nebuvo LVŽS partijos narių apklausa, o visuomenės. O visuomenė dažniausiai geriausiai reaguoja į tą, kuris yra dažniau pamatomas žiniasklaidoje. O S. Skvernelis dabar, akivaizdu, yra dominuojantis lyginant su R. Karbauskiu. Aišku, dažniau matomas, apie jį daugiau kalbama. Į jį žmonės dėmesį ir atkreipia. O tuo metu R. Karbauskis praktiškai yra šešėlyje. Bet tas procentas, kuris jam skiria tą pirmą vietą pakankamai didelis, nepriklausomai nuo to, kad apklaustieji nėra LVŽS partijos nariai“, – teigė jis.

Politologas teigė, jog R. Karbauskis ir S. Skvernelis pasidalijo savo veiklos sritis ir didelio konflikto daryti, anot jo, nereikėtų.

„Nedaryčiau iš to konflikto. Manau, kad tai nėra problema. Ir šis reitingas vertas pasilinksminimo ir tokio užstalės pakalbėjimo. Bet realiai, ko gero, R. Karbauskis ir S. Skvernelis užsiima tomis funkcijomis, kurios jiems yra aktualiausios. Vienas iš jų dirba Seime ir yra opozicijos lyderis, jis gana stipriai atstovauja opoziciją. O kitas sutelkia jėgas partijos funkcionavimui. Ir tokiu būdu jis veikia partijos stiprinimo kryptimi. Ir vienas ir kitas atlieka savo funkcijas, tad nemanau, ar jie gali konkuruoti, verta dėl to kalbėti“, – Delfi teigė L. Bielinis.

Politologas L. Bielinis teigė, jog sunku prognozuoti, ar LVŽS partijos pirmininkas keisis.

„Manau, kad lyderystė išliks ta pati – R. Karbauskis. Nepamirškime, kad S. Skvernelis nėra ir partijos narys – niekaip negali pretenduoti, jis, ko gero, ir nepretenduoja“, – aiškino pašnekovas, VDU politologas L. Bielinis.

LVŽS partijos pirmininkai vyks šį rudenį.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA