VMI imasi naujų priemonių mokesčių vengėjams: keliuose gaudys įmonių automobilius | Kas vyksta Kaune

VMI imasi naujų priemonių mokesčių vengėjams: keliuose gaudys įmonių automobilius

delfi.lt / Aistė Žebrauskienė 2021/06/17 15:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Norėdama išsiaiškinti, ar automobilius įmonės naudoja pagal paskirtį, o ne asmeniniais tikslais, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) plečia kontrolės priemonių arsenalą. Keliuose įrengtos pažeidimų kontrolės ir numerių atpažinimo sistemos leis nustatyti atvejus, kai įmonių automobiliai naudojami ne darbo tikslais, o mokesčiai nesumokėti. Kai kuriais atvejais gali grėsti ir baudos.

Fiksuos automobilius keliuose

Šiuo metu VMI mokestinio patikrinimo ar kontrolės veiksmų metu paprastai tikrina įmonės transporto priemonės kelionės dokumentus, kuro pylimo laiką, automobilio kilometražą ir kitus duomenis. Tačiau mokesčių administratoriaus planuose – dar daugiau kontrolės priemonių.

„Mokesčių administratorius planuoja plėsti kontrolės priemonių arsenalą, pasitelkiant ir daugiafunkcinę pažeidimų kontrolės sistemą, kuri fiksuoja transporto priemonių judėjimą magistraliniuose ir regioniniuose keliuose, bei numerių atpažinimo sistemą, t. y. transportų priemonių, kertančių valstybės sieną pasienio punktuose, vaizdo fiksavimas ir automobilio registracijos numerių identifikavimas.

Šios priemonės leis nustatyti atvejus, kai įmonių lėšomis įsigyti automobiliai yra naudojami privatiems poreikiams, kai savaitgaliais ar po darbo valandų vykstama į pajūrį, užmiestį ar atostogų į užsienį. Taip pat planuojama bendradarbiauti su kurortinėmis savivaldybėmis dėl papildomos informacijos gavimo apie įmonėms priklausančių automobilių judėjimą, galimai nesusijusį su darbo tikslais“, – pasakoja VMI kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius.

Kokie mokesčiai priklauso?

Kaip pažymi VMI, jei automobilis yra perkamas įmonės vardu, jis turi būti naudojamas įmonės veikloje pagal paskirtį, t. y. pajamoms uždirbti bei ekonominei naudai gauti. Tiesa, toks automobilis gali būti naudojamas ir asmeniniams tikslams, pavyzdžiui, vykti apsipirkti po darbo ar pailsėti prie jūros, tačiau tokiu atveju gaunama nauda yra atitinkamai apmokestinama.

Nauda, kurią gauna darbuotojas, laikoma darbo užmokesčiu: skaičiuojamas Gyventojų pajamų mokestis (GPM), „Sodros“ įmokos, Privalomasis sveikatos draudimas (PSD).

Svarbu ir tai, kad jei lengvieji automobiliai ar visureigiai įsigyjami įmonės reikmėms, t. y. jie neskirti pardavimui, nenaudojami nuomai ar keleivių vežimo už atlygį paslaugoms teikti, tai jų pirkimo Pridėtinės vertės mokestis (PVM) negali būti atskaitomas.

„Kai prekės įsigyjamos įmonės reikmėms, tačiau jos arba laikinai perduodamos kitam asmeniui naudotis neatlygintinai, arba neatlygintinai perduodamos kitam asmeniui disponuoti kaip savininkui, tai prekes perdavusiam asmeniui atsiranda prievolė apskaičiuoti ir į biudžetą sumokėti pardavimo PVM. Prekių pirkimo PVM įtraukus į PVM atskaitą, tačiau prekes panaudojus privatiems poreikiams, turi būti apskaičiuojamas pardavimo PVM“, – pažymi R. Puncevičius.

Reta įmonė sumoka mokesčius

„Regitros“ duomenis, iš viso šiuo metu Lietuvoje yra registruota apie 1 mln. 600 tūkst. lengvųjų automobilių (M1 kategorijos). Iš jų apie 209,5 tūkst. priklauso juridiniams asmenims (automobilio valdytojams).

Tuo metu VMI duomenys rodo, kad reta įmonė deklaruoja asmeninėms reikmėms naudojamus automobilius ir sumoka atitinkamus mokesčius. Už 2020 m. 4,5 tūkst. įmonių deklaravo daugiau nei 55 mln. eurų išmokų natūra.

Taip pat 2,2 tūkst. įmonių praeitais metais deklaravo daugiau kaip 16,6 mln. eurų privatiems poreikiams suvartotų prekių ir/ar paslaugų apmokestinamąją sumą. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ta pati įmonė gali būti deklaravusi tiek išmokas natūra, tiek suvartojimą privatiems poreikiams, tad realu įmonių skaičius gali būti dar mažesnis.

Taikinyje – prabangūs automobiliai

Daugiausiai VMI taikosi į prabangių automobilių savininkus. 2020 m. III ketv. – 2021 m. I ketv. atlikus 16 kontrolės veiksmų, susijusių su prabangių automobilių įsigijimu, deklaruota per 90 tūkst. eurų mokesčių.

VMI pateikė keletą pavyzdžių, kai įmonės mėgino neteisėtai pasinaudoti PVM atskaita už prabangius automobilius. Visas šiais atvejais buvo patikslintos deklaracijas, papildomai deklaruojant PVM:

• „Porsche“ įsigyta už 92 396,70 Eur, PVM suma – 19 403,3 Eur;
• „Mercedes“ įsigyta už 74 800 Eur, PVM suma – 12 981,82 Eur;
• „Mercedes“ įsigyta už 71 199 Eur, PVM suma – 12 356,85 Eur.

Šiuo metu mokesčių administratorius stebėsenos bei kontrolės veiksmams yra atrinkęs apie 550 mokesčių mokėtojų, įsigijusių didesnės kaip 50 tūkst. vertės automobilius.

Palyginimui, „Regitros“ duomenimis, vien šiais metais nuo sausio iki gegužės mėn. juridiniai asmenys savo vardu registravo 954 lengvuosius automobilius (M1 kategorijos), kurių sandorio vertė buvo 50 tūkst. Eur ir daugiau. Į šį skaičių patenka tos transporto priemonės, kurios buvo registruotos pirmą kartą (naujos ir naudotos įvežtos iš užsienio) bei perregistravimo atvejai, kai keitėsi jų valdytojai.

„Daliai jų (atrinktoms 550 įmonių – Delfi) siunčiami klausimynai, siekiant surinkti informaciją, kuri leistų įvertinti, kaip / kiek jie naudojami įmonės ekonominėje veikloje, ar laikomasi teisės aktų reikalavimų, dalis įmonių sulaukė kvietimo pokalbiui su mokesčių administratoriumi“, – dėsto VMI atstovas.

Taip pat šiuo metu pradėti 65 stebėsenos veiksmai, kurių metu mokesčių mokėtojai jau deklaravo beveik 30 tūkst. eurų mokesčių.

Kaip atliekami tikrinimai

VMI mokestinio patikrinimo ar kontrolės veiksmų metu yra tikrinami įmonės transporto priemonės kelionės dokumentai, kuro pylimo laikas, automobilio nuvažiuoti kilometrai ir kita susijusi informacija. Taip pat šios informacijos gali būti paprašyta kontaktuojant su verslo atstovais, vykdant stebėseną.

„Kilus įtarimui, kad automobilis gali būti naudojamas asmeninėms reikmėms, taip pat yra numatyta tikrinti ir transporto priemonės judėjimą pagal prieš tai minėtų sistemų surenkamus duomenis. VMI turi teisę tikrinti mokesčių mokėtoją už einamuosius ir trejus praėjusius kalendorinius metus“, – pažymi R. Puncevičius.

Patikrinimo metu mokesčio mokėtojas turi pagrįsti, jog automobilis yra naudojamas įmonės poreikiams. Papildomai gali būti prašoma pateikti papildomus dokumentus, tokius kaip automobilio įsigijimo tikslas, kokiomis lėšomis pirktas automobilis (nuosavos ar skolintos), automobilio apskaitymas įmonės apskaitoje (ilgalaikis turtas ar prekė), kaip naudojamas automobilis (veikloje ar nuomojamas), kas įmonėje naudojasi automobiliu (kokias funkcijas atlieka šie darbuotojai), vidutinis nuvažiuotas kilometrų rodiklis per mėnesį, jei automobilis nuomojamas, prašoma pateikti klientų paieškos, kainos ir jos nustatymo informaciją, kokia automobilio naudojimo, laikymo, eksplotacinių išlaidų, kuro normų apskaitos tvarka ir kita aktuali informacija – PVM atskaita, sąnaudos, pajamos natūra.

Gali būti skirtos baudos

Nustačius, kad įmonė nesilaikė nustatytos tvarkos ir naudojo automobilį asmeniniams tikslams teks apskaičiuoti ir sumokėti GPM, „Sodros“ įmokos, PSD už visą laikotarpį, kai automobilis buvo naudojamas asmeniniams poreikiams.

Taip pat patikrinimo metu nustačius, kad lengvieji automobiliai ir / ar visureigiai įsigyjami įmonės reikmėms, kurie neskirti pardavimui, nenaudojami nuomai ar keleivių vežimo už atlygį paslaugoms teikti, tačiau pirkimo PVM įtraukas į PVM atskaitą, atsiranda prievolė apskaičiuoti ir į biudžetą sumokėti pardavimo PVM.

Kontrolės veiksmų metu nustačius, kad įmonių vadovų, savininkų ir darbuotojų asmeniniai poreikiai tenkinami įmonių lėšomis (įtraukiant asmeninėms reikmėms skirtų pirkinių įsigijimo išlaidas ir pirkimo PVM, išvengiant mokėtino GPM) įmonėms gali būti taikomos skirtingos sankcijos: priskaičiuotų mokėtinų mokesčių suma ir delspinigiai, administracinė atsakomybė, bauda.

Nustatyta per 100 asmeninių poreikių tenkinimo atvejų

VMI atkreipia dėmesį, kad asmeninių poreikių tenkinimas įmonių lėšomis – tai nepagrįstas įmonių leidžiamų atskaitymų ir PVM atskaitos didinimas, įtraukiant asmeninėms reikmėms skirtų pirkinių įsigijimo išlaidas ir pirkimo PVM, taip mažinant apmokestinamąjį įmonių pelną ir mokėtiną PVM. Gaunama ir asmeninė nauda, išvengiant mokėtino GPM.

Įmonių lėšomis tenkinami įvairūs įmonių vadovų, savininkų ir darbuotojų asmeniniai poreikiai, tačiau daugiausia nustatoma atvejų, susijusių su įvairių transporto priemonių, įskaitant pramoginius laivus ir orlaivius, įsigijimu, nekilnojamojo turto įsigijimu, kelionėmis, kurios įforminamos kaip komandiruotės.

Per 2020 m. VMI kontrolės veiksmų metu nustatė 72 asmeninių poreikių tenkinimo įmonių lėšomis bei pajamų gavimo natūra atvejus. Šių kontrolės veiksmų metu į biudžetą priskaičiuotos mokėtinos/deklaruotinos mokesčių ir su jais susijusios sumos iš viso sudarė apie 1,5 mln. eurų.

Per 2021 m. I ketv. – atitinkamai 31 atvejis ir 254 tūkst. eurų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA