Dėl nepaliaujamos taršos Nemune Kaunas žada šaukti Ekstremalių situacijų komisiją | Kas vyksta Kaune

Dėl nepaliaujamos taršos Nemune Kaunas žada šaukti Ekstremalių situacijų komisiją

BNS / Austėja Masiokaitė-Liubinienė 2021/06/16 17:14
Asociatyvi, R. Tenio nuotr.

Dėl nesiliaujančios taršos į Nemuną Kauno miesto savivaldybė žada šaukti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, tačiau pabrėžia, kad principingo požiūrio tikisi ir iš aplinkosaugininkų, nes teršalai teka iš privačių teritorijų.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) dėl naftos produktų, tekančių į Nemuno upę Kaune ties M. K. Čiurlionio tiltu, paprašė Kauno skelbti mieste ekstremaliąją situaciją.

„Kauno miestas vertina Aplinkos apsaugos departamento prašymą dėl jo atitikimo teisės aktams ir nedelsiant priims atitinkamus sprendimus. Artimiausiomis dienomis bus sušaukta Ekstremalių situacijų komisija. Posėdyje dalyvausiančios institucijos nuspręs, ar šiuo klausimu reikalinga skelbti ekstremalią situaciją“, – BNS atsiųstame komentare teigia Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

„Viena aišku, kad šis dešimtmečiais nesiliaujantis taršos šaltinis yra ne miestui priklausančioje teritorijoje, bet privačiose valdose, kur savivaldybė negali savavališkai šeimininkauti. Dėl privatininkų aplaidumo visam miestui tenka kęsti nesiliaujančius padarinius“, – akcentavo jis.

Todėl, pasak savivaldybės atstovo, iš aplinkosaugininkų taip pat tikimasi „principingo požiūrio“.

„Iki šiol buvusios pabėgių mirkymo gamyklos teritorijos savininkai sankcijų iš aplinkosaugininkų nėra sulaukę, tad ir jokių veiksmų problemoms spręsti bei taršai pažaboti vis dar nėra ėmęsi. Kiekvienas savininkas savaime turi jausti atsakomybę, deramai rūpintis savo turtu ir šiuo konkrečiu atveju irgi negali būti išimčių“, – teigia P. Keras.

Kaip trečiadienį pranešė aplinkosaugininkai, nustačius, kad į Nemuną nuolat patenka naftos produktų, kuriais užterštas aplinkinės teritorijos gruntas bei gruntiniai vandenys, AAD kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę prašydamas skubiai spręsti klausimą dėl ekstremaliosios situacijos paskelbimo nurodytoje vietoje ir imtis visų įstatymuose numatytų priemonių Nemuno taršai naftos produktais lokalizuoti, kad būtų nutraukta daroma žala aplinkai ir neigiamas poveikis žmonių sveikatai.

Dėl taršos šioje vietoje į Kauno aplinkos apsaugos inspekciją gyventojai ėmė kreiptis balandį.

Balandžio 6 dieną Aplinkos apsaugos agentūros tyrimų laboratorijos paimtuose nuotekų mėginiuose buvo nustatyta didelė naftos angliavandenilių koncentracija, daug kartų viršijanti paviršinėse nuotekose galimą išleisti į aplinką naftos produktų koncentraciją.

Tam, kad į Nemuną tarša liautųsi, sklypų savininkams taip pat buvo parengti privalomieji nurodymai dėl užterštos teritorijos tvarkymo plano.

Lietuvos geležinkeliai: spręsti taršos problemą turi visi sklypų savininkai

„LTG Infra“ iniciatyva užsakytas ir nepriklausomų specialistų atliktas tyrimas parodė, jog pagrindinis taršos židinys yra ne „LTG Infra“ teritorijoje, o kito juridinio asmens valdomame žemės sklype. Tyrimų ataskaita pristatyta ir Kauno miesto savivaldybės darbuotojams. Taip pat, buvo parengtas ir visos užterštos teritorijos tvarkymo plano projektas su galimais tvarkymo sprendiniais, pagal kurį visiškas išvalymas teritoriją valdančioms šalims kainuotų apie 8 mln. eurų“, – BNS trečiadienį atsiųstame komentare teigia bendrovė.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“, beveik šimtą metų iki 1989-ųjų Kauno geležinkelio stoties teritorijoje buvo vykdoma toksiška pabėgių mirkymo veika, kuri paliko ženklų ekologinį įspaudą.

„Svarbu pastebėti, jog tokia veikla šioje teritorijoje nuo pat devinto dešimtmečio nėra vykdoma. „LTG Infra“ bendrovės specialistai aktyviai dirba, kad ši problema būtų išspręsta iš esmės – ne tik izoliuotas teršalų patekimas į šalia tekančią Nemuno upę, bet užterštas gruntas būtų išvalytas visiškai. Tik tam reikia visų teritorijos savininkų sutarimo – tiek „LTG Infra“, tiek Kauno miesto savivaldybės, tiek kitų šioje teritorijoje veiklą vykdančių juridinių asmenų“, – teigia „Lietuvos geležinkeliai“.

Pasak bendrovės, pasitarimai su savivaldybe dėl problemos sprendimų vyko balandį ir praėjusį penktadienį, nuspręsta įtraukti šiuos sklypus į užterštų teritorijų registrą ir bendrai prašyti ES lėšų tvarkymui.

„Tikimės, jog sutarimas bus rastas greitu metu – bendrovė „LTG Infra“ yra pasiruošusi neatidėliotinai imtis teritorijos valymo darbų“, – teigia bendrovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA