Atstatyta Kulautuvos bažnyčia pasitiks su keliomis naujovėmis | Kas vyksta Kaune

Atstatyta Kulautuvos bažnyčia pasitiks su keliomis naujovėmis

Edmundas Mališauskas 2021/06/14 20:59
/ E. Mališausko nuotr.

Birželio 13 d., sekmadienį, Antano Paduviečio atlaidus Kulautuvos bendruomenė šventė naujuose maldos namuose – po gaisro atstatytoje Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje.

Iškilmėse dalyvavo kardinolas Sigitas Tamkevičius ir didžiulis būrys Kauno vyskupijos kunigų, o naujuosius Dievo namus pašventino vyskupas Kęstutis Kėvalas.

Parapijos klebonas Antanas Gražulis prisiminė, kad statybų darbai truko beveik ketverius metus. Architekto Dariaus Jakubausko projektą teko koreguoti, nes jo suplanuota bažnyčia pasirodė per didelė. Vis dėlto, naujųjų maldos namų plotas siekia 315 kv m ir yra beveik tris kartus didesnis už senąją bažnytėlę.

Architekto ir užsakovų sumanymus įgyvendino UAB „Ekoilas“.

Atstatyta šventovė įkomponuota pušyne, greta populiarios pėsčiųjų trasos, jos fasadams panaudota daug stiklo, todėl vidaus erdvės vizualiai jungiasi su aplinka. Pastate įrengta šiuolaikinė šildymo ir vėdinimo sistema, patogūs suolai ir minkšti klauptai.

Bažnyčia ne tik šviesi, bet ir moderni: ant sienų pakabintuose ekranuose tikintieji gali matyti maldų ir giesmių tekstus, įrengtas interneto ryšys. „Internetu galėsime palaikyti ryšį ir su popiežiumi“, – šypsojosi A. Gražulis.
Pagalvota ne tik apie vyresnio amžiaus žmones, bet ir apie jaunas šeimas – bažnyčioje įrengtas vaikų kambarys.
Choras galės išsidėstyti ne tik balkone, bet ir greta altoriaus.

Bažnyčios sienų apdailai panaudotas medis, grindims – degintas ir šlifuotas akmuo. Palubėje pakabintas karūnos formos šviestuvas – simbolinė duoklė Mergelei Marijai.

Bažnyčiai dar trūksta klausyklų ir kai kurių baldų, reikia atnaujinti senąją varpinę, bet A. Gražulis viliasi bendruomenės ir savivaldybės padedamas šiuos darbus užbaigti.

Kaip rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, senoji medinė Kulautuvos bažnytėlė buvo visiškai sudeginta 2012 metais, todėl todėl tuometinis klebonas Ladislovas Baliūnas ir vietos bendruomenė ėmė rinkti lėšas šventovei atstatyti.

Šių aukų nepakako, todėl buvo kreiptasi į Kauno rajono savivaldybę, kurios parama ir leido bažnyčiai pakilti iš pelenų. „Meras Valerijus Makūnas mums ne kartą tiesė pagalbos ranką. Jei ne savivaldybė, nežinia kada turėtume naujus maldos namus“, – kalbėjo A. Gražulis.

Klebonas taip dėkojo architektui D. Jakubauskui, neatlygintinai parengusiam bažnyčios projektą ir visiems, kurie aukomis, darbu ir kitais būdais prisidėjo prie maldos namų atstatymo. „Vis dėlto svarbiausia, kad bažnyčia būtų mūsų širdyse“, – pabrėžė dvasininkas.

V. Makūnas pastebėjo, kad Lietuvoje bažnyčių įkurtuvės yra retas reiškinys, tačiau Kauno rajonas pasižymi stipria tikinčiųjų bendruomene, kuri geba susitelkti tokiems tikslams. „2015 metais pavyko atstatyti sudegintą Paštuvos Šv. Barboros bažnyčią. Pernai, Liepos 6-ąją, rinkomės į atgimusią Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią, o šiandien švenčiame įkurtuves Kulautuvoje. Bendruomenė tvirta, kai gyvenimą stato ant pamatinių vertybių, todėl tikiu, kad ši šventovė tarnaus miestelio atgimimui“, – kalbėjo meras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA