Atsako advokatė: tėvas finansiškai neprisidėjo nuo gimimo, ar galima susigrąžinti pinigus? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: tėvas finansiškai neprisidėjo nuo gimimo, ar galima susigrąžinti pinigus?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri siekė išsiaiškinti dėl nepilnamečio vaiko išlaikymo. Situaciją paaiškino advokatė.

„Viena auginu dukrą, kuriai šiuo metu yra 7 metai. Vaiko tėvas nuo pat gimimo finansiškai neprisideda. Kadangi augant vaikui didėja ir jos poreikiai, nebeturiu galimybės viena išlaikyti vaiko. Ar yra galimybė teisme reikalauti, kad iš nepilnamečio vaiko tėvo būtų priteistas išlaikymas už praėjusį laiką?“ – teiraujasi skaitytoja.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė

Tėvų pareiga materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus įtvirtinta Lietuvos Respublikos civilinio kodekse. Tėvo ir motinos teisės ir pareigos savo vaikams yra lygios. Tai reiškia, kad jie abu turi lygias pareigas išlaikyti savo nepilnamečius vaikus, nepriklausomai nuo to, gyvena su jais kartu ar skyrium. Vaikų išlaikymas (išlaikymo teikimo tvarka, forma ir dydis) pirmiausia yra tėvų susitarimo reikalas.

Tačiau tėvams nesusitarus dėl nepilnamečio vaiko išlaikymo ar nevykdant pareigos išlaikyti savo vaiką, yra galimas teisminės valdžios įsikišimas į šią tėvų ir vaikų turtinių teisinių santykių sritį, t. y. teismas gali priteisti nepilnamečiams vaikams išlaikymą.

Raimonda Lazauskienė/ „Advocatera“ nuotr.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – CK) 3.200 straipsnyje yra nustatyta, kad išlaikymas priteisiamas nuo teisės į išlaikymą atsiradimo dienos, tačiau išlaikymo įsiskolinimas negali būti išieškotas daugiau kaip už trejus metus iki ieškinio pareiškimo dienos. Pabrėžtina, kad išlaikymo įsiskolinimas gali atsirasti dėl to, kad išlaikymas neteikiamas iš viso ar, jeigu jis neteikiamas iš dalies, tai yra, teikiamas tik tokio dydžio aprūpinimas, kuris nepatenkina vaiko visų būtinų poreikių.

Išlaikymo įsiskolinimas, kaip ir išlaikymas, nustatomas remiantis CK 3.192 straipsnyje įtvirtintomis nuostatomis, todėl teismas, kilus ginčui dėl išlaikymo įsiskolinimo priteisimo, siekdamas priimti teisėtą ir pagrįstą sprendimą, atsižvelgia į šias reikšmingas aplinkybes: vaiko poreikius, kiekvieno iš tėvų turtinę padėtį, būtiną išlaikymo dydį, proporcingą vaiko poreikiams ir tėvų turtinei padėčiai, kokią dalį reikalingo išlaikymo teikė kiekvienas iš tėvų ginčijamu laikotarpiu, nuo kurio momento vaiko tėvas ar motina nebevykdė savo pareigos materialiai išlaikyti savo vaikus.

Svarbu pažymėti, kad reikalavimas dėl išlaikymo įsiskolinimo yra retroaktyvaus pobūdžio, todėl nustatant teisiškai reikšmingus faktus dėl CK 3.200 straipsnio taikymo turi būti remiamasi tuo metu egzistavusiomis faktinėmis aplinkybėmis, atsižvelgiant į prioritetines vaiko teisų ir interesų apsaugos ir gynimo principą bei į protingumo, teisingumo ir sąžiningumo principus.

Taigi, atsakant į skaitytojos klausimą, teismas gali priteisti nepilnamečiui vaikui išlaikymą už praeitą laiką, tai yra išlaikymo įsiskolinimą, tačiau įstatymas riboja laikotarpį, tai yra, teismas negali priteisti daugiau nei už 3 metus iki ieškinio padavimo į teismą dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA