Nepilnametę sumušusio jurbarkiečio byla nagrinėjama iš naujo: siekiama apklausti žiaurų įvykį mačiusius paauglius | Kas vyksta Kaune

Nepilnametę sumušusio jurbarkiečio byla nagrinėjama iš naujo: siekiama apklausti žiaurų įvykį mačiusius paauglius

delfi.lt / Rita Gečiūnaitė 2021/06/11 11:24

Žiauriu ir sukrečiančiu nusikaltimu išgarsėjusi mokslo metų pabaigos šventė Tauragės rajone vėl ant teisėjų stalo. Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas sulaukė nukentėjusiosios advokatų prašymo apklausti šventės dalyvius ir merginos drauges, kurios sužalotąją rado iškart po įvykio.

Dabar dvidešimties sulaukęs Mantas I. nuteistas lygtine laisvės atėmimo bausme, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis teismas (LAT) paskelbė, kad buvo padaryta klaidų, taikant esmines Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) normas, tad byla turi būti nagrinėjama dar kartą.

Penktadienį į Klaipėdos apygardos teismą smurtu ir pasikėsinimu išžaginti tuomet nepilnametę merginą jurbarkiškis atvyko lydimas advokato.

Buvusį advokatą pakeitęs Ovaldas Martinkus sako, kad nesutinka su anksčiau vaikiną ginusio kolegos pozicija, kad kaltinamasis savo noru nebaigė nusikaltimo.

„Jis visada pripažino kaltę. Prieš teismo posėdį įteikiau raštą, kad gynėjas atsisako savo skundo, kurio esmė – savo noru nutraukė nusikaltimą ir už tai nereikėtų jo teisti. Aš, kaip dabartinis jo gynėjas, manau kitaip. Mes sieksime teisingos bausmės“, – sako advokatas Osvaldo Martinkus.

Jaunuolis kaltinamas prievartavęs, sumušęs ir pasikėsinęs išžaginti nepilnametę. Merginai atstovaujantis advokatas Mindaugas Vasiliauskas siekia, kad dar kartą nagrinėjant bylą būtų apklausta daugiau liudytojų ir jau anksčiau ne kartą tvirtino, kad byloje sutrumpintas įrodymų tyrimas užkirs kelią smulkiai ir aiškiai išnagrinėti visas nusikaltimo aplinkybes.

Abiejų šalių advokatai norėjo, kad byla būtų grąžinta pirmos instancijos teismui. Anot O. Martinkaus, LAT sprendimas jiems surišo rankas, kai bylą perdavė ne apylinkės, o apygardos teismui, tačiau dabar turėtų vykti bylos nagrinėjimas jau iš esmės.

„Negaliu nesidžiaugti, nes mūsų prašymai tenkinti, kad procesas nebūtų ribotas, greitas. Lietuvos Aukščiausiasis teismas nurodė, kad turi būti atliktas įrodymų tyrimas. Mūsų pozicija nepasikeitė – siekiame realaus laisvės atėmimo“, – sako M. Vasiliauskas.

M. Vasiliauskas sako, kad dauguma nusikalimo metu buvusių paauglių jau yra pilnamečiai. Jis siekė, kad byla būtų nagrinėjama iš esmės, tad džiaugiasi LAT sprendimu.

Delfi.lt primena, kad Tauragės apylinkės teisme Mantui I. Buvo paskirta 3 metų ir keturių mėnesių lyginė laisvės atėmimo bausmė, ją atidedant trejiems metams. Bendra merginos ir jos tėčio patirta neturtinė žala įvertinta 12 tūkstančių eurų. Dar nesibaigus bylos nagrinėjimui kaltinamojo šeima atlygino ir gydymo išlaidas, kurios siekė apie 4 tūkst. eurų.

Realios laisvės atėmimo bausmės siekę merginos advokatai ir prokuratūra tokį Tauragės apylinkės teismo sprendimą apskundė. Klaipėdos apygardos teismas padidino neturtės žalos dalį iki 15 tūkstančių eurų bei paskyrė Mantui I. papildomą įpareigojimą – vienerius metus dalyvauti elgesio pataisos programoje.

Nusikaltimas įvykdytas 2019 metų gegužės 26-ąją, paryčiais, apie 4.30 val. Pirminiais tyrimo duomenimis, Tauragės rajone, kaimo turizmo sodyboje, neblaivus nepilnametis (gim. 2001 m.), naudodamas fizinį smurtą, pasikėsino išžaginti nepilnametę (gim. 2002 m.). Sulaikius vaikiną paaiškėjo, kad įtariamasis neblaivus. Jam buvo nustatytas 1,12 prom. girtumas.

Dukrą auginantis vienišas tėtis neslėpė buvęs taip pat sukrėstas, kai sužinojo apie žiaurų smurtą ir tai, kad įtariamasis – Jurbarko politikų sūnus ir tituluotas sportininkas. Po įvykio jaunuolis buvo išmestas iš sporto klubo.

Teismo posėdžiai nėra vieši.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA