Nemunas neišsivaduoja iš teršalų: dėl dviejų Kauno probleminių vietų kreiptasi į Lietuvos geologijos tarnybą | Kas vyksta Kaune

Nemunas neišsivaduoja iš teršalų: dėl dviejų Kauno probleminių vietų kreiptasi į Lietuvos geologijos tarnybą

Skaitytojo nuotr.

Aplinkos apsaugos departamento Kauno inspekcijos pareigūnai dažnai gauna pranešimų apie taršą Nemune. Teršiamos vietos nuolatos stebimos aplinkosaugininkų ir net į menkiausius pranešimus bei įtarus taršą reaguojama nedelsiant. Aplinkosaugininkai gegužės pabaigoje kreipėsi į Lietuvos geologijos tarnybą padėti nustatyti galimą taršos šaltinį.

„Kaune yra dvi probleminės vietos, iš kurių į Nemuną vis papuola teršalų. Aplinkosaugininkai žino šias problemines vietas ir siekia, kad šios taršios teritorijos būtų kaip įmanoma greičiau sutvarkytos. Prireikus išsamesnių tyrimų, į darbą pasitelkiame ir geologus, kad būtų tiksliai išaiškintas galimos taršos pobūdis ir mastas“, – pranešime žiniasklaidai teigė Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Rasa Žitkevičiūtė.

Pasak aplinkosaugininkės, viena probleminių vietų yra A. Juozapavičiaus prospekte. Apie taršą šioje vietoje pranešimų gaunama nuolatos ir aplinkosaugininkai, kaip visada, reaguoja nedelsdami.

„Šioje vietoje vis kartojantis taršai, jau anksčiau buvo atliktas ekogeologinis tyrimas. Nustatyta, kad didelis žemės plotas užterštas skalūno alyva, likusia nuo tada, kai čia dar buvo pabėgių gamykla. Taip pat nustatyta, kad šis žemės sklypas priklauso 3 atskiriems savininkams. Tam, kad į Nemuną tarša liautųsi, sklypų savininkams rengiami privalomieji nurodymai parengti užterštos teritorijos tvarkymo planą“, – teigia R. Žitkevičiūtė.

Nesibaigiančias teršiamo Nemuno problemas A. Juozapavičiaus pr., netoli „Žaliojo” geležinkelio tilto, antradienį dar kartą užfiksavo kauniečiai.

„Kažkokios srutos paleistos į upę… Mes čia žvejojam, maudomės, o šia išmatas paleidžia į upes…”, – komentavo vaizdo medžiagą „Kas vyksta Kaune” redakcijai atsiuntęs vyras.

Tarša vis fiksuojama ir kitoje Nemuno pusėje, anot aplinkosaugininkų, šioje vietoje taip pat nuolatos vykdomi patikrinimai, todėl taip pat jau kreiptasi į Lietuvos geologijos tarnybą.

„Dar viena probleminė vieta yra ties Piliakalnio gatve. Šioje vietoje teršalai išsiskiria iš grunto. Kai Nemunas pakyla, užterštas vanduo subėga tiesiai į upę. Aplinkosaugininkai nuolatos stebi šią teritoriją, vyksta į vietą, keičia bonines užtvaras“, – pabrėžė Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė.

Pasak R. Žitkevičiūtės, šis žemės sklypas nesuformuotas, į teritoriją patenka Nemuno upės pakrantė, taigi pagal galiojančius įstatymus jis priklauso valstybei.

„Tam, kad tiksliai nustatytume, kokie teršalai patenka į upę, kreipėmės į Lietuvos geologijos tarnybą prašydami atlikti ekogeologinį tyrimą“, – sakė aplinkosaugininkė.

Gavus tyrimų rezultatus ir atsižvelgus į taršos pobūdį, bus rengiami teritorijos sutvarkymo planai.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai dėkoja visiems už pagalbą ir pranešimus apie galimus pažeidimus.

Apie aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA